Supliment ZF Agrobusiness

Mai multe eoliene, mai puţine îngrăşăminte. Verdele ne intră şi în farfurie datorită agriculturii sustenabile

31 iul 2023 Autor: Florentina Niţu

Agricultura sustenabilă sau agricultura pentru generaţiile viitoare nu este un concept nou, cum nici schimbările climatice nu sunt. Însă, acum, mai mult decât oricând, grija pentru mediu a devenit un obiectiv global. Astfel, practicarea unor lucrări minime asupra solului pentru a conserva apa, reducerea consumului de îngrăşăminte pentru a avea alimente mai sănătoase şi producerea energiei din surse proprii sunt doar câteva dintre noile sarcini care le revin fermierilor pentru a aduce mai mult „verde“ în farfuriile consumatorilor.

„Există o tendinţă globală de tranziţie de la agricultura convenţio­nală, intensivă, către practici agrico­le regenerative, care pun accent pe conservarea şi regenerarea solului şi pe reducerea impactului negativ asupra mediului“, spune Hans Poulsen, CEO al JD Agro Cocora.

El a adăugat că schimbările climatice au consecinţe importante asupra agriculturii şi necesită adaptări corespunzătoare. Astfel, investiţiile în sisteme de irigaţii sunt benefice pentru agricultură, permi­ţându-le fermierilor să asigure apa necesară culturilor în perioadele de secetă, iar utilizarea practicilor agricole de conservare este de asemenea importantă. „Acestea contribuie la reducerea pierderii de umiditate a solului şi la conservarea apei“, a întărit el.

„Sistemul minim de lucrări asupra solului nu este un lucru nou pentru foarte mulţi fermieri. Eu îl practic de 6-7 ani în fermă şi începând de anul acesta, în acord cu noile reglementări ale UE, l-am extins. Schimbăm modul în care realizăm pregătirea terenului şi anul acesta aproximativ 700 de hectare din cele 1.100 de hectare pe care le lucrăm, adică toată suprafaţa cultivată cu grâu şi rapiţă. El vine şi cu o diminuare a costurilor, pentru că mai puţine lucrări înseamnă economii, deci costuri de producţie mai mici“, povesteşte Cosmin Iancu, administrator al fermei Picmar din Grădiştea (judeţul Ilfov).

Conceptul no-till, care presupune lucrări minime asupra so­lului în locul lucrărilor intensive, cu care sunt obişnuiţi fermierii români din agricultura conven­ţională, şi utilizarea eficientă a resurselor, presupune costuri cu 60% mai mici decât pentru agri­cultura convenţională, spunea anterior Niculae Şerban, fondatorul şi pre­şe­dintele consiliului de admi­nis­traţie al grupului Şerban Holding.

„În Vaslui, unde nu irig, cu tehnologia pe care o utilizez, producţia pentru culturile de vară este de peste 3 tone/hectar. Schimbând tehnologia (am trecut la no-till) am obţinut rezultate foarte bune, cu costuri foarte mici. Practic agricultură no-till de trei ani şi dacă socotim cu tot cu arendă, costurile pentru agricultura no-till sunt cu 60% mai mici decât pentru agricultura convenţională“, a spus Niculae Şerban în toamna anului trecut.

Cosmin Iancu susţine că sistemul minim de lucrări asupra solului vine cu viteză foarte mare spre România, fiind împins din partea de vest a Europei ca o necesitate să conserve apa şi ca o obligaţie de a proteja natura.

„De anul acesta fermierii români au o serie de restricţii, însă acest curent «verde» nu prezintă o abordare chiar sănătoasă. Politicile de diminuare a cantităţii de fertilizanţi şi pesticide pe care le utilizăm nu sunt corecte, pentru că lucrurile nu sunt privite cu specificitate. România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte consumul de îngrăşăminte din Uniunea Europeană. Fertilizăm cu 40 kg de azot substanţă activă. Cum să mă compar cu Franţa şi Olanda care au o istorie a fertilizării? Cum să mă compar cu vestul Europei, când România are un consum de 600 g de pesticide la unitatea de suprafaţă, în timp ce Olanda are 8 kg? Dacă nu privim lucrurile în funcţie de provocările din fiecare zonă, vom avea derapaje mari, care vor da peste cap meseria noastră de fermieri“, consideră Cosmin Iancu.

Reprezentanţii BASF Agricultural Solutions, printre cei mai importanţi furnizori de produse pentru protecţia plantelor la nivel local, spun că au dezvoltat un sistem ce contribuie la o reducere a utilizării erbicidelor, de până la 87%, în funcţie de gradul de îmburuienare, fără pierderi de producţie.

„Mai nou, din necesitatea de adaptare la noile condiţii au apărut îngrăşăminte ecologice, biologice, care sunt diferite de cele de sinteză, pe care le utilizăm. Sunt lucruri noi, care trebuie testate, dar au preţuri ridicate şi trebuie pus în balanţă prin beneficiile pe care le aduc. Toate aceste reduceri vor conduce la producţii mai mici şi preţuri mai mari pentru alimente, iar populaţia va deconta normele UE“, crede Cosmin Iancu.

Tânărul fermier a mai adus în discuţie necesitatea investiţiilor în tipuri de energie alternativă, mai ales acolo unde consumurile de energie din ferme sunt foarte mari. „Sunt multe ferme unde se irigă, iar consumurile sunt foarte mari. Sursele de energie, că energia solară, prin panourii fotovoltaice, sau energia eolienă sunt benefice.“

Liviu Dobre, director general al Agricover Holding a vorbit la rândul său despre impactul masiv al agriculturii asupra mediului, ceea ce atrage necesitatea adoptării pe scară largă a unor tehnologii ultra-performate, care să introducă un nivel ridicat de sustenabilitate.

Agricultura este esenţială pentru a pune la dispoziţia unei populaţii în creştere rapidă hrană suficientă, sănătoasă şi accesibilă, reducând, în acelaşi timp, efectele asupra mediului, consideră, la rândul lor, reprezentanţii BASF Agricultural Solutions.

BASF Agricultural Solutions îşi propune să investească în cercetare şi dezvoltare, conectând gândirea inovatoare cu acţiunile practice din domeniu. „Portofoliul nostru cuprinde seminţe şi trăsături genetice ale plantelor special selectate, soluţii chimice şi biologice pentru protecţia culturilor, soluţii pentru gestionarea solului, sănătatea plantelor, controlul dăunătorilor şi agricultura digitală. Cu echipe de experţi în laboratoare, pe câmp, la birou şi în unităţile de producţie, ne străduim să găsim echilibrul potrivit pentru succesul fermierilor, al agriculturii şi al generaţiilor viitoare. În 2022, divizia noastră a generat vânzări de 10,3 miliarde de euro.“

Agricultura sustenabilă şi durabilă nu reprezintă doar un obiectiv pentru prezent, ci un imperativ pentru viitor, iar eforturile depuse de companiile din agrobusiness sunt cruciale pentru a crea un mediu în care hrana să fie suficientă, sănătoasă, accesibilă şi sustenabilă pentru generaţiile viitoare.

Cosmin Iancu,  Ferma Picmar: Sistemul minim de lucrări asupra solului nu este un lucru nou pentru foarte mulţi fermieri. Eu îl practic de 6-7 ani în fermă şi începând de anul acesta, în acord cu noile reglementări ale UE, l-am extins.

Parteneri: