Supliment ZF Agrobusiness

Cum stă România la capitolul fructe?

15 iul 2022 Autor: Florentina Niţu

România se află în top zece ţări din UE la suprafaţa cultivată cu meri, peri, caişi şi piersici însă, din cauza livezilor îmbătrânite randamentul la hectar este mai mic decât în alte state cu suprafeţe mai restrânse şi astfel ajunge să importe anual fructe de peste 750 de milioane de euro.

„Sunt multe livezi îmbătrânite, care au un randament mic la hectar, şi al doilea lucru care duce la lipsa investiţiilor în pomicultură sunt costurile mari pe care le avem cu forţa de muncă. Eu am 11 hectare pe care le neglijez de trei ani, pentru că nu reuşesc să plantez, nu am bani din surse proprii şi acum nu mai sunt fonduri europene disponibile”, spune Aurel Onigaş, proprietarul companiei Pombis, care are peste 200 de hectare cu meri, pruni şi cireşi în judeţul Bistriţa-Năsăud şi produce brandul de sucuri Alma.

El avea livezi pe o suprafaţă de peste 300 de hectare, dar a renunţat la cele neperformante şi le-a păstrat doar pe cele înfiinţate în ultimii zece ani.
Cosmin Maglas, fondator al firmei de consultanţă Atragem Finanţare, afirmă că anul acesta ar trebui să se lanseze o măsură pentru finanţarea pomiculturii şi menţionează că în rândul clienţilor săi există interes pentru cais, piersic şi aronia.

 

Parteneri: