Supliment ZF Retail
Analiză. Harta mallurilor şi a parcurilor de retail din România. Ce oraşe au atras proiecte imobiliare comerciale în ultimii circa 25 de ani?

Harta mallurilor, a centrelor comerciale moderne, dezvoltate în capitalism, şi a parcurilor de retail, concept mai nou pe plan local, a început să se contureze în România la finalul anilor ’90, când au apărut primele unităţi de acest fel.

citește mai mult
Analiză. De ce cresc importurile de mâncare şi băuturi? Faţă în faţă, ISD-urile din comerţ şi din industria alimentară în 2021: în timp ce producţia a primit investiţii de 350 mil. euro, în retail s-au pompat de cinci ori mai mulţi bani

Comerţul românesc a primit în 2021, ultimul an pentru care există date publice, investiţii străine directe în valoare de 1,6 mld. euro. Este vorba despre banii pe care i-au scos din buzunare atât retailerii alimentari, mai exact lanţurile de hipermarke­turi, supermarketuri, discount şi proximitate modernă, cât şi cei de bricolaj, modă, electro-IT, mobilă şi farma.

citește mai mult
Analiză. Comerţul tradiţional mai numără astăzi doar 38.000 de magazine, de patru ori mai puţine decât acum 25 de ani. Mai există vreo şansă de relansare a segmentului?

România mai are astăzi doar 38.000 de magazine tradiţionale, cu 2.000 mai puţine decât în 2021, cu 19.000 mai puţine decât în 2017 şi aproape de două ori mai puţine decât în 2013, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Market Vector.

citește mai mult
Analiză. În ce măsură a schimbat inflaţia comportamentul de consum al românilor când vine vorba de achiziţiile de bunuri de valoare mare, precum electro-IT şi mobilă?

„În prezent, clienţii sunt foarte atenţi la modul în care îşi alocă bugetul personal şi îşi doresc să aibă posibilitatea unei gestionări eficiente şi predictabile a acestuia“, spune Adelina Badea, CEO al Mobexpert, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală de mobilier, grupul având atât producţie, cât şi retail propriu.

citește mai mult
Modelul de discount se conturează a fi câştigător şi în moda românească după ce a cucerit comerţul cu alimente

Primii discounteri au apărut în moda locală acum mai bine de un deceniu, însă cu adevărat acest segment de piaţă a început să crească accelerat abia în ultimii ani, odată cu dezvoltarea rapidă a unor reţele precum Pepco, Kik şi Sinsay.

citește mai mult
Consumul a fost vioara întâi a economiei în anii de boom. Acum, a venit rândul investiţiilor să treacă în faţă

Consumul a fost până în 2021, inclusiv, vioara întâi a economiei. Românii aveau bani şi cumpărau alimente, haine, electrocasnice, piese de mobilier, materiale de construcţii, de toate. Şi economia duduia.

citește mai mult
Analiză. Mărcile private, principalele câştigătoare din comerţul alimentar în vremurile de inflaţie record, nu cuceresc toate categoriile. La cafea, apă, snackuri, bere sau sucuri nu au nici 10% din piaţă

Mărcile private controlează 16,2% din vânzările de bunuri de larg consum din România, însă diferenţele de la o categorie la alta sunt uriaşe, arată datele oferite de compania de cercetare de piaţă NielsenIQ. Mai exact, la brânză şi la carne (gramaj fix), unu din trei lei cheltuiţi merge către aceste produse dezvoltate de retaileri.

citește mai mult
Analiză. Încotro se îndreaptă comerţul alimentar online odată cu revenirea oamenilor în magazinele fizice? Spre borna de 1 mld. euro

Românii cheltuie anual circa 500 de milioane de euro pentru a-şi cumpăra bunuri de larg consum din mediul online, acest canal de vânzări ajungând să reprezinte 2% din totalul comerţului cu dominantă alimentară, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor din piaţă.

citește mai mult
Analiză. Surprinzător, vânzările la ofertă cântăresc tot mai puţin în totalul încasărilor din comerţul alimentar. În 2022, ponderea a coborât la 20%, deşi a fost anul scumpirilor

Vânzările la ofertă sau la promoţie cântăresc tot mai puţin în totalul încasărilor din comerţul cu dominantă alimentară din România, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă RetailZoom.

citește mai mult
Analiză. Una dintre cele mai efervescente categorii din FMCG: un român cheltuie anual 1,7 euro pe hrană „verde“, de 13-15 ori mai puţin ca un neamţ sau un britanic

Un român a cheltuit anul trecut, în medie, 1,7 euro pentru a-şi cumpăra produse alternative la cele din proteină animală, aşa-numitele alimente „verzi“, arată un raport al ONG-ul internaţional Good Food Institute Europe (GFI Europe), care a analizat datele NielsenIQ.

citește mai mult
Analiză. Un segment care creşte în pofida inflaţiei. Românii îşi cumpără pentru ei alimente mai ieftine, dar nu fac schimbări când vine vorba de hrana animalelor de companie

Hrana pentru animalele de companie reprezintă unul dintre puţinele segmente din piaţa bunurilor de larg consum care nu suferă de pe urma unor schimbări majore în ceea ce priveşte comportamentul clienţilor ca urmare a inflaţiei record.

citește mai mult
Cât de apropiată este relaţia retailului cu tehnologia? „Fără tehnologie, volumele de date din retail nu pot fi gestionate“

Casele de marcat de tip self-checkout sunt, poate, cea mai evidentă dovadă a evoluţiei relaţiei dintre retail şi tehnologie. Dar asta pentru un consumator şi ce observă el cu ochiul liber.

citește mai mult
Analiză. Retailerii de echipamente sportive mizează în continuare pe expansiune în România, deşi consumatorii dau primele semne de prudenţă în achiziţii

Retailerii de echipa­mente sportive spun că există în continuare loc de expansiune pe piaţa din România, ei fiind încurajaţi de rezultatele obţinute anul trecut pe plan local.

citește mai mult
Analiză. A început uşor să crească, câte un pic, şi-apoi... a galopat. Inflaţia a avut nevoie de doi ani să urce de la 2 la 16%. Cât timp va fi necesar pentru ca ea să coboare din nou la un nivel optim?

Inflaţia este astăzi problema numărul unu de pe agendele tuturor economiştilor, banche­rilor şi executivilor din mediul de business local şi interna­ţional.

citește mai mult
Analiză. Statistic, consumul încă e pe plus. În teren, situaţia e alta, iar retailerii anunţă în cor schimbarea comportamentului românilor

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consum, a crescut în februarie 2023 cu 2,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

citește mai mult