Specialistul ZF

SPECIALISTUL ZF: Cum pot obliga o companie să îşi plătească datoriile faţă de compania mea

SPECIALISTUL ZF: Cum pot obliga o companie să îşi plătească datoriile faţă de compania mea
20.04.2011, 12:41 210

Întrebare:

Suntem o firmă care livrează schele pentru construcţii.Clientul, o companie de construcţii, a întârziat să ne plătească cupeste 90 de zile o sumă de circa 30.000 de euro, acuzând faptul cănu şi-a primit banii pentru că dezvoltatorul imobilului a intrat îninsolvenţă şi nu este plătit. Ce pot face?

Răspuns oferit deMarius Dumitru - SeniorLawyer, Mazars / SCA Duncea, Stefanescu &Asociatii:

Astfel de situaţii sunt, din păcate, atât în detrimentul vădital debitorului cât şi al creditorului având în vedere complexitateaşi durata procedurilor de recuperare a sumelor dar şi prin prismafaptului că nu există o certitudine a recuperării acestor sume.

Ca şi modalităţi de acţiune în situaţia dată, câtă vreme osoluţionare amiabilă nu este posibilă, considerăm recomandabilăacţiunea pe calea ordonanţei de plată (urmată, eventual deexecutarea silită a debitorului) sau recurgerea la procedurainsolvenţei.

Ordonanţa de plată de plata este prevăzută de Ordonanţă deUrgenţă a Guvernului nr. 119/2007 privind măsurile pentrucombaterea întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultatedin contracte comerciale şi este aplicabilă în cazul debitelorrezultate din contractele încheiate între comercianţi ori întreaceştia şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizareaunor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constândîntr-o sumă de bani.

Printre avantajele acestei proceduri menţionăm faptul că nu estenecesară parcurgerea, în prealabil, a etapei concilierii directeprevăzute la art. 7201 din Codul de procedură civilă. Totodată,soluţionarea cererii se va face cu citatea părţilor în regim deurgenţă procedura neputând depăşi 90 de zile de la dataintroducerii cererii creditorului.

În cazul în care, ca urmare a verificării cererii, pe bazaînscrisurilor depuse, a declaraţiilor părţilor, precum şi acelorlalte probe administrate, instanţa constată că cererea esteîntemeiată va emite o ordonanţă de plată, în care se precizeazăsuma şi termenul de plată. Termenul de plată nu va fi mai mic de 10zile şi nici nu va depăşi 30 de zile de la data comunicăriiordonanţei de plată, cu excepţia situaţiei in care părţile seînţeleg în acest sens.
Împotriva ordonanţei de plată debitorul poate formula cerere înanulare, în termen de 10 zile de la data comunicării iar în cazulneintroducerii ori respingerii acestei cereri, ordonanţa de platădevine irevocabilă şi constituie titlu executoriu. Astfel, în cazulîn care debitorul nu respecta termenul de plată stabilit deinstanţă, se va putea trecere la executarea silită în condiţiileCodului de Procedură Civilă.

O a doua opţiune, ţinând cont de cuantumul creanţei şi data lacare aceasta a apărut, este aceea a deschiderii, împotrivadebitorului, a procedurii insolvenţei prevăzută de Legea85/2006.

Este important de menţionat faptul că, de la data deschideriiprocedurii insolvenţei, se suspendă de drept toate acţiunilejudiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentrurealizarea creanţelor asupra debitorului. Astfel, creditorul estelimitat la procedura insolvenţei pentru recuperarea debitelor elnemaiputând recurge la alte modalităţi prevăzute de lege în acestsens.

Procedura insolvenţei este o procedura colectivă în sensul ca laea vor lua parte toţi creditorii care la data deschideriiprocedurii au creanţe împotriva debitorului (sub condiţia depuneriiunei declaraţii de creanţă).

Procedura insolvenţei poate fi deschisă la cererea unuicreditor, în condiţiile în care creanţa sa împotriva patrimoniuluidebitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 90 dezile şi depăşeşte suma de 45.000 lei (excepţie făcând pragul fixatde lege pentru creanţele salariale respectiv de 6 salarii mediibrute pe economie/pe salariat).

Dezavantajul principal al acestei proceduri este durata extremde mare, existând situaţii în care o astfel de procedura poate dura4-5 ani.

Astfel, în situaţia în care, după perioada de observaţie, estedepus un plan de reorganizare iar acesta este aprobat în cadrulAdunării Creditorilor, durata executării acestui plan (şi platacreditorilor sociali) este stabilită prin lege la maximum 3 ani,această perioadă putând fi prelungită prin votul creditorilor cumaximum un an.

De asemenea, în cazul trecerii la procedura falimentului, durataprocedurii variază de la caz la caz, bunurile debitorului urmând afi evaluate şi valorificate în cadrul procedurii, sumele rezultatefiind folosite pentru plata debitelor.

În situaţia dată, luând în considerare faptul că avem de-a facecu o creanţă chirografară, riscul nerecuperării debitului estecrescut (depinzând de valoarea şi structura debitelor cât şi depatrimoniul debitorului) câtă vreme Legea 85/2006 stabileşte oordine de preferinţă în plata debitelor, salariaţii, creditoriigarantaţi şi cei bugetari având prioritate în concurs cu creditoriichirografari.

Vedeţi alte răspunsuri oferite de SPECIALISTULZF.

Doriţi să adresaţiîntrebări specialiştilor ZF? Scrieţi-ne peadresazf24@zf.rosau în rubrica decomentarii a articolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO