Special

Videoconferinţa ZF Private Health. Businessurile medicale continuă să se extindă. ”Pandemia nu a blocat apetitul investiţional, cererea de servicii medicale este în continuare mare”

Videoconferinţa ZF Private Health. Businessurile...

Autor: Georgiana Mihalache, Alexandra Matei

28.01.2022, 00:07 343

Numărul de medici dintr-o anumită zonă, dar şi numărul de locuitori continuă să fie criterii importante în atragerea investiţiilor dinspre jucătorii din sănătate Marii operatori, dar şi cei de talie mică din piaţa medicală privată au planuri de extindere, mai ales în marile oraşe.

Piaţa privată de sănătate, care generează anual peste 11 mld. lei cifră de afaceri, îşi continuă evoluţia şi în 2022, tradusă prin investiţii ale jucătorilor mari de la vârful pieţei, dar şi ale operatorilor de talie medie sau mică. Cererea crescută a pacienţilor pentru servicii medicale în privat, pe fondul unor investiţii slabe sau inexistente din partea statului,susţine apetitul operatorilor privaţi pentru dezvoltare în sistemul medical. Acestea au fost concluziile conferinţei ZF Private Health -  din marile centre economice, în fiecare judeţ. Cum dezvoltăm piaţa privată de sănătate la nivel naţional?, organizată de Ziarul Financiar, cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria.

„Businessurile medicale au crescut în continuare şi se extind. Este un semnal bun că pandemia nu a blocat apetitul investiţional, iar cererea de servicii medicale este în continuare mare. Au fost investiţii pe mai multe paliere. Cele mai multe au fost în zona de diagnostic COVID-19 şi recuperare. Asta a fost o noutate pentru piaţa medicală. De asemenea, au fost investiţii semnificative atât în sedii şi în zona de echipamente -ecograf, imagistică, săli de operaţie şi până la servicii stomatologice“, a spus Lucia Sîrb, directorul Diviziei pentru medici din cadrul Băncii Transilvania.

De altfel, cu o prezenţă pe piaţă de 14 ani, Divizia pentru medici a Băncii Transilvania, ajută medicii la început de drum, oferindu-le surse de finanţare. În total, 58.000 de medici au beneficiat de divizia Băncii Transilvania, dintre care aproape jumătate sunt persoane juridice - clinici mai mici, marii operatori.

„Nu ne uităm doar la dezvoltarea businessului, ne uităm şi la pacient. Avem un sistem de rate card şi creditele pacient, astfel încât asigurăm accesul la servicii medicale pacienţilor care nu îşi pot permite“, a mai spus Lucia Sîrb.

 

Investiţii noi la orizont

Şerban Semeniuc, corporate affairs director în cadrul reţelei de sănătate Regina Maria, a precizat că puterea de cumpărare, numărul de medici şi populaţia sunt criteriile analizate înainte de a intra într-un nou oraş. El crede că trecerea dinspre investiţiile în marile oraşe spre cele mai mici va fi de lungă durată, mai ales în lipsa unor resurse principale pentru dezvoltare, cum sunt de exemplu medicii. Totuşi, anul 2022 va aduce noi investiţii pentru reţeaua Regina Maria, care îşi consolidează prezenţa în zona de nord a Moldovei, dar şi în oraşele reşedinţă de judeţ

„Nu avem acces la fonduri. Tot mediul privat din zona de sănătate a fost exclus din PNRR. Accesul marilor jucători este limitat. E nevoie de mai multă deschidere din partea autorităţilor pentru a permite accesul companiilor private din domeniul de sănătate“, a mai spus Şerban Semeniuc.

Nirvana Georgescu, quality & patient safety director în cadrul reţelei Regina Maria a vorbit despre pacienţi, care caută din ce în ce mai mult servicii medicale la standarde corecte, transparenţă, dar şi dezvoltarea în zona tehnologiei.

„Ce îi atrage pe pacienţi în sistemul privat este noua abordare. Este vorba de o relaţie care se creează cu pacientul, o înţelegere foarte bună, sigur sunt atraşi şi de faptul că în clinicile şi spitalele private se dezvoltă foarte mult partea tehnologică“, a precizat Nirvana Georgescu.

În piaţa privată de sănătate, alături de marii jucători care oferă servicii generaliste, în mai multe arii ale medicinei, şi-au făcut loc şi companiile care au mizat pe nişă medicală pentru a acoperi o cerere din piaţă.

„Ne-am gândit la început dacă să mergem pe ideea de supermarket, adică să oferim toate specialităţile, sau să mergem pe ideea de magazin specializat. Efortul investiţional de a ajunge din urmă jucătorii care erau deja în piaţă ar fi fost foarte mare, aşa că ne-am concentrat pe o nişă pe care sistemul public nu o acoperă“, a spus Robert Şerban, fondatorul Gral Medical.

Grupul Gral a avut o strategie diferită de a competitorilor şi a mizat pe  un segment de nişă, fiind activ în special pe oncologie, analize de laborator (inclusiv imagistică) şi dializă.

Tot în sfera de servicii de nişă se încadrează şi Clinica Prevent din Alba Iulia, fondată de familia de antreprenori Andrei şi Ioana Ciucă, specializată în partea de cardiologie.

„Suntem din Alba Iulia, iar deschiderea unei noi clinici aici a fost o alegere naturală. Unde nu sunt marii jucători, tot există o nevoie care trebuie acoperită. Este foarte mult loc de dezvoltare. Sunt foarte multe sincope, sistemul public are eficienţe pe care noi le completăm. Suntem într-un oraş mic, dar am foarte mare încredere în nevoia din aceste zone. Cred că încă mai este loc de îmbunătăţire“, a spus Andrei Ciucă, fondatorul Prevent.

Un alt jucător de nişă din piaţa privată de sănătate este Neuroaxis, specializată în domeniul afecţiunilor neurologice, iar planurile de dezvoltare vizează doar Capitala, potrivit lui Dragoş Tudorache, managing partner, Neuroaxis.

„Momentan nu avem în plan ieşirea din graniţele Capitalei. Principalul motiv este resursa umană. Este complicat să dezvoltăm centre în alte zone ale ţării. Atenţia noastră este centrată pe Bucureşti şi pe dezvoltarea pe verticală. Încercăm să implementăm cât mai bine telemedicina pentru a putea oferi servicii măcar la nivel consultativ pacienţilor care nu pot ajunge la noi“, a spus Tudorache.

O strategie diferită are însă medicul Ovidiu Palea, fondatorul Centrului Medical Provita, care a anunţat prima ieşire din Capitală pentru operatorul medical pe care îl conduce, în Suceava.

„Ne uităm în ţară şi depindem foarte mult de oameni. Am vrut să găsim locaţii pentru dezvoltare. În Suceava deschidem un centru de terapie a durerii în primăvara aceasta, un proiect de 2 mil. euro. Este prima oară când ieşim din Bucureşti pentru că am găsit oameni“, a spus Ovidiu Palea.

În planurile de investiţii ale Provita este inclus şi un al doilea spital în Bucureşti, după o investiţie de 12 mil. euro.

„Dezvoltarea noastră cu spitalul nou a fost dictată de faptul că nu mai facem faţă cu structura actuală. Piaţa se dezvoltă către spitale medicale complexe. Resursa umană este o provocare absolut cruntă pentru că există o lipsă de personal, iar în partea medicală la nivel de personal avem o luptă fantastică cu ce se întâmplă la stat. Statul nu face decât să mărească salarii, fără să stabilească norme şi ţinte. Este provocarea numărul unu“, a mai spus Palea.

Bogdan Stoian, Director administrativ şi financiar al Royal Hospital, business creat de tatăl său, medicul Ioan Stoian, a adăugat că, deşi 2021 a venit cu provocări pentru spital, investiţiile în aparatura medicală au fost cheia pentru adaptare.

„Ne uităm la nevoia pacientului şi la adresabilitate. Am avut o creştere organică şi mereu ne-am uitat la nevoia şi cerinţa pacientului. Plecând de foarte devreme în piaţă, ne-am dezvoltat pe nevoia pieţei. Piaţa privată de sănătate este în creştere, este o piaţă competitivă, iar pacientul român este într-un proces de educare continuă. Anul 2022 este un an interesant pentru noi, un an în care vom continua creşterea. Vom veni cu investiţii, avem planuri ambiţioase de creştere. Un segment pe care pot să-l anunţ este cel de imagistică“, a spus Bogdan Stoian.

În perioada 2009 -2020, cifra de afaceri realizată de companiile din domeniul Sănătăţii private a crescut de cinci ori, de la 2,3 miliarde de lei în 2009, la 11 miliarde de lei anul trecut. Saltul spectaculos realizat de companiile din domeniul asistenţei medicale private arată apetitul pacienţilor români pentru servicii de sănătate mai bune decât la stat.

 

Lucia Sîrb, director, Divizia pentru medici, Banca Transilvania

► Divizia pentru medici a Băncii Transilvania a luat fiinţă acum 14 ani, atunci când sectorul medical nu era atât de atractiv pentru restul băncilor. Banca Transilvania a avut curajul să investească în acest sector.

► Avem grijă de 58.000 de medici, dintre care 24.000 sunt persoane juridice – clinici, mai mari sau mai mici, până la marii operatori.

► Nu ne uităm doar la dezvoltarea businessului, ne uităm şi la pacient. Avem un sistem de rate card şi creditele pacient, astfel încât asigurăm accesul la servicii medicale pacienţilor care nu îşi pot permite.

► După provocările anului 2020, putem spune că 2021 a stabilizat într-adevăr furnizorii de servicii medicale private şi aceştia au trebuit să facă faţă în primul rând pacienţilor care nu au mai avut acces în sistemul public.

► Au fost investiţii pe mai multe paliere. Cele mai multe au fost în zona de diagnostic Covid-19 şi recuperare. De asemenea, au fost investiţii semnificative atât în sedii şi în zona de echipamente – ecograf, imagistică, săli de operaţie şi până la servicii stomatologice.

 

Şerban Semeniuc, corporate affairs director, reţeaua de sănătate Regina Maria

► Dacă ne uităm şi la modul în care a evoluat Regina Maria în ultimii 10 ani, vedem că am plecat din Bucureşti şi ne-am extins în oraşele mari, centre universitare. Ne-am uitat la puterea de cumpărare, la numărul de medici şi la populaţie şi, pe baza unui plan bine argumentat, am avansat treptat.

► Credem că oraşele mari, cu peste 100.000 de locuitori sunt acoperite destul de bine. Am început să ne uităm în alte zone. Ne-am întărit prezenţa în zona Moldovei, în zona de nord a ţării. Mergem spre toate reşedinţele de judeţ.

► Un spital privat sau o clinică se autofinanţează cu bani privaţi, de la pacienţi. Nu depăşim 10-12% fonduri de la Casa Naţională de Asigurări. Rămân, bineînţeles, investiţiile acţionariatului şi ale grupului în dezvoltarea viitoare.

► Există potenţial de dezvoltare a antreprenorilor români şi a societăţilor medicale din România spre ţările din regiune şi există modele viabile din care ne putem inspira.

► Ne uităm la tranzacţii cu antreprenori puternici, care au afaceri la un nivel care să ne permită să le dezvoltăm, ne uităm şi la zone geografice nedezvoltate de noi. Păstrăm ritmul de dezvoltare din anii trecuţi.

 

Nirvana Georgescu, quality & patient safety director, reţeaua de sănătate Regina Maria

► Anul 2021 a fost diferit de 2020. Pacienţii au învăţat mai mult drumul către noi, în condiţiile în care noi am considerat că suntem alternativă pentru serviciile publice în această perioadă. Pacienţii sunt educaţi şi ştiu foarte bine ce înseamnă un serviciu corect – la standarde corecte, cu rezultate corecte, cu transparenţă şi cu un nivel tehnologic corespunzător. Asta caută pacienţii care vin către noi. Totodată, caută şi acel nivel de respect, de recunoaştere a calităţii umane.

► În 2021 am fost un loc pentru pacienţi unde au avut acces, unde au primit tratamentul de care aveau nevoie.

► Ce îi atrage în sistemul privat este noua abordare. Este vorba de o relaţie care se creează cu pacientul, o înţelegere foarte bună, sigur sunt atraşi şi de faptul că în clinicile şi spitalele private se dezvoltă foarte mult partea tehnologică.

► Cu certitudine, noi vedem că abonamentele devin din ce în ce mai mult o cerinţă pe care o au angajaţii unui număr în creştere de companii. Abonamentul de sănătate este privit acum ca un beneficiu care ar trebui să fie inclus obligatoriu în pachetul de beneficii al unui angajat. Argumentul creşterii acestei părţi este legat de partea de siguranţă  a actului medical.

 

Robert Şerban, fondator, Gral Medical

► Nişa aceasta a oncologiei a fost un pariu câştigător pentru Gral Medical pentru că era o zonă care nu era acoperită şi nici acum nu este în totalitate.

► Alegerea zonei pentru investiţii este făcută pe două criterii: geografic (zona în care există un număr de populaţie care nu are acces la acest tip de servicii) şi resursa umană din zona respectivă.

► Problema majoră este aceea a tarifelor de decontare din sistemul public. Atâta timp cât ele nu sunt conectate la realitatea pieţei – creştere de salariu, a preţului pentru energie, a euro – va fi o mare problemă. Dezvoltarea pieţei medicale e legată şi de acest aspect.

► În 2020 şi 2021, piaţa a mers atât de bine pentru că statul a decontat tot ce a ţinut de Covid-19 la un preţ corect.

► Sectorul oncologic a avut de suferit. Ceea ce vedem acum sunt cancere în faze mai avansate decât vedeam înainte, ceea ce înseamnă un consum mult mai mare de resurse, de medicamente, de oameni, o calitate a vieţii mult mai redusă şi o rată de salvare mult mai mică.

 

Andrei Ciucă, fondator al clinicii Prevent

► Suntem în curs de deschidere a unei noi locaţii, ne mişcăm cu greu din cauza birocraţiei. Medical, a fost un an bun. Din fericire, Covid-19 a adus şi oportunităţi. S-a văzut că sistemul privat este o soluţie reală la un sistem public care nu mai făcea faţă provocărilor. Per total, a fost un an bun.

► Suntem din Alba Iulia, iar deschiderea unei noi clinici aici a fost o alegere naturală. Unde nu sunt marii jucători, tot există o nevoie care trebuie acoperită. Avem pacienţi şi aici care au nevoie de servicii medicale.

► Este foarte mult loc de dezvoltare. Sunt foarte multe sincope, sistemul public are eficienţe pe care noi le completăm. Sursele de finanţare încă sunt private, suntem autosustenabili, dar sunt toate şansele să apelăm la un finanţator.

► Noi vedem ce actorii mari nu văd. Suntem într-un oraş mic, dar am foarte mare încredere în nevoia din aceste zone. Cred că încă mai este loc de îmbunătăţire.

 

Ovidiu Palea, fondatorul Centrului Medical Provita

► Deschidem al doilea spital. Suntem aproape în grafic, sperăm să fim gata şi să funcţionăm în a doua parte a anului. Este un proiect ambiţios generat de dezvoltarea noastră şi de piaţa medicală.

► Suntem o clinică cu peste 90% venituri de la pacient. Suntem un business pur. Dezvoltarea noastră cu spitalul nou a fost dictată de faptul că nu mai facem faţă cu structura actuală. Piaţa se dezvoltă către spitale medicale complexe.

► În România, piaţa medicală privată abia a început să se dezvolte şi cred că următorii cinci – şase ani vor fi explozivi.

► Resursa umană este o provocare absolut cruntă pentru că există o lipsă de personal, iar în partea medicală la nivel de personal avem o luptă fantastică cu ce se întâmplă la stat. Statul nu face decât să mărească salarii, fără să stabilească norme şi ţinte.

► În Suceava deschidem un centru de terapie a durerii în primăvara aceasta, un proiect de 2 mil. euro. Este prima oară când ieşim din Bucureşti pentru că am găsit oameni.

 

Dragoş Tudorache, managing partner, Neuroaxis

► Anul 2021 a fost tumultos şi plin de realizări. Am început pandemia cu un mic blocaj. Am pornit dezvoltarea încă din 2019. În 2021 am reuşit să ne extindem spaţiul, am diversificat gama de servicii. Oferim şi partea paraclinică de investigaţii imagistice complexe – CT, RMN şi imagistică funcţională.

► Am plecat cu o direcţie clară: neurologia. Nu vrem să ne direcţionăm atenţia către alte zone. Ideea  noastră de afaceri este să menţinem aceeaşi nişă şi să ne dezvoltăm pe verticală.  Vrem să adresăm problemele neurologice complexe care nu au putut fi rezolvate în altă parte.

► Momentan nu avem în plan ieşirea din graniţele Capitalei. Principalul motiv este resursa umană. Este complicat să dezvoltăm centre în alte zone ale ţării. Atenţia noastră este centrată pe Bucureşti şi pe dezvoltarea pe verticală.

► Încercăm să implementăm cât mai bine telemedicina pentru a putea oferi servicii măcar la nivel consultativ pacienţilor care nu pot ajunge la noi.

► În 2022, nu mai avem în plan investiţii. Vrem să ne consolidăm poziţia, să ne dovedim că putem susţine această nouă direcţie, de neuroimagistică.

 

Bogdan Stoian, director administrativ şi financiar, Royal Hospital

► 2021 a fost un an cu provocări, un an în care a trebuit să ne adaptăm la un nou context, să găsim soluţii şi să ne păstrăm serviciile medicale la acelaşi standard.

► Noi ne desfăşurăm activitatea într-un singur spital în Bucureşti. Nu am investit în zona de spaţiu, întrucât cel pe care îl avem acum ne acoperă cererea de servicii. Am investit însă în a ne dezvolta aparatura medicală.

► Ne uităm la nevoia pacientului şi la adresabilitate. Plecând de foarte devreme în piaţă, ne-am dezvoltat pe nevoia acesteia.

► Am plecat ca un centru bazat pe ginecologie şi senologie şi în timp am ajuns să aducem servicii complementare.

► Piaţa privată de sănătate este în creştere, este o piaţă competitivă, iar pacientul român este într-un proces de educare continuă. Sistemul de stat este un sistem cu anumite lacune, care va trebui să se adapteze.

► Anul 2022 este un an interesant pentru noi, un an în care vom continua creşterea. Vom veni cu investiţii, avem planuri ambiţioase de creştere. Un segment pe care pot să-l anunţ este cel de imagistică.


ZF Private Health

Videoconferinţa de ieri - ZF Private Health -  din marile centre economice, în fiecare judeţ. Cum dezvoltăm piaţa privată de sănătate la nivel naţional?, organizată de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria precede un proiect video care va include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor începe din luna februarie 2022 şi vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa privată de sănătate de la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO