Special

Topul ţărilor unde vor elevii români să studieze. Ce trebuie să ştie tinerii când aleg o facultate în afară

Educaţie, stil de viaţă şi wellness.

Pragul maxim de finanţare pe care îl poate primi un tânăr este de 25.000 de euro pe parcursul studiilor, iar banii merg în taxele de şcolarizare, transport, hrană, chirie, bani de buzunar

Pragul maxim de finanţare pe care îl poate primi un tânăr este de 25.000 de euro pe parcursul studiilor, iar banii merg în taxele de şcolarizare, transport, hrană, chirie, bani de buzunar

Autor: Georgiana Mihalache

08.04.2024, 00:07 921

♦ În total, în perioada 2019-2023, FINS, un serviciu de finanţare a studiilor pentru tinerii care termină liceul sau facultatea, a acordat credite de angajament de 5,2 mil. euro ♦ Pragul maxim de finanţare pe care îl poate primi un tânăr este de 25.000 de euro pe parcursul studiilor.

Apetitul pentru studiile în afara ţării al tinerilor absolvenţi de liceu sau de facultate nu este oprit nici măcar de creşterea costurilor de trai peste hotare, după cum arată cifrele înregistrate de FINS, un serviciu de finanţare pentru absolvenţii care vor să continue studiile în străinătate.

Astfel, în 2023 au fost peste 200 de cereri de finantare, iar nivelul acestora a ajuns la 5,2 mil. euro în toţi cei cinci ani de la existenţa FINS. Alexandru Ghiţă, fondatorul serviciului, la rândul său un fost student în străinătate, explică la ce trebuie să fie mai atenţi tinerii astăzi când pleacă în căutarea experienţelor de studiu în alte universităţi.

„Ţinând cont că unele destinaţii tradiţionale au limitat locurile disponibile pentru studenţii internaţionali datorită contextului sociopolitic, sfatul nostru este ca tinerii interesaţi de studii în străinătate să ia în considerare programe de studii în ţări mai puţin alese în mod tradiţional: Irlanda, Germania, Belgia, Finlanda”, a spus Alexandru Ghiţă.

El a pus bazele FINS în 2019, creând astfel un serviciu prin care tinerii care vor să plece la studii, nefinanţabili pentru bănci, primesc un credit de până la 25.000 de euro pe perioada studiilor.

Olanda rămâne în topul preferinţelor tinerilor, în special cei din Europa Centrală şi de Est, alături de Germania, Spania, Italia, Belgia, Irlanda, Austria.

Totuşi, pentru Olanda, fondatorul FINS atrage atenţia că tinerii trebuie să găsească un loc de cazare cu şase-şapte luni înainte să ajungă la studiu. Motivul este că a fost o destinaţie atât de căutată, încât acum este o criză pe piaţa spaţiilor de cazare, fiind mulţi studenţi străini.

În acelaşi timp, tinerii pot opta pentru programe internaţionale de studii, dar predate în România, cum este specializarea în Antreprenoriat oferită în Capitală de The Entrepreneurship Academy.

În total, suma angajamentelor de finanţare din perioada 2019 – 2023 a trecut pragul de 5,2 mil. euro, în contextul în care până în 2022 era de 4 mil. euro. Într-un an se vede o creştere de peste 30%.

Alexandru Ghiţă, fondatorul FINS: Faţă de 2019, tinerii care aplică la FINS nu sunt neapărat mult mai bine educaţi financiar, dar cu siguranţă sunt mai judicioşi în decizia de aplicare şi de contractare a unui credit. Asumarea costurilor creditelor impactate de creşterea EURIBOR obligă la o reflecţie mai aprofundată asupra planificării financiare pe termen mediu şi lung

 

„În 2023 tinerii interesaţi de studii în străinătate au trebuit să gestioneze în acelaşi timp atât costurile de viaţă în creştere datorită impactului inflaţiei, dar şi creşterea costului finanţării, generate de evoluţia EURIBOR. În aceste condiţii, la FINS am gestionat peste 200 de cereri de finanţare sau de suplimentare a finanţării pentru studenţii pe care îi finanţăm deja. Nevoia de finanţare rămâne constantă”, a mai completat Alexandru Ghiţă.

 

Contextul internaţional obligă la prudenţă

Fondatorul serviciului de finanţare pentru tineri FINS spune că tinerii din 2024 nu sunt cu mult diferiţi faţă de cei care aplicau la primele credite în 2019, din ce observă. Totuşi, ei cântăresc mai mult decizia de a lua un credit pentru studiu.

„Faţă de 2019, tinerii care aplică la FINS nu sunt neapărat mult mai bine educaţi financiar, dar cu siguranţă sunt mai judicioşi în decizia de aplicare şi de contractare a unui credit. Asumarea costurilor creditelor afectate de creşterea EURIBOR obligă la o reflecţie mai aprofundată asupra planificării financiare pe termen mediu şi lung”, a mai spus Alexandru Ghiţă.

 

Cum arată anul 2024?

Reprezentantul FINS crede că o potenţială reducere a EURIBOR în a doua jumătate a lui 2024, aşteptată de piaţă, va duce la o creştere în solicitarea de credite de studii.

Mai mult, îşi propune o creştere a volumului de credite, în acelaşi ritm cu anul anterior, dar şi diversificarea surselor de finanţare ale serviciului de creditare.

Pragul maxim de finanţare pe care îl poate primi un tânăr este de 25.000 de euro pe parcursul studiilor, iar banii merg în taxele de şcolarizare, transport, hrană, chirie, bani de buzunar.

„Anul 2023 a fost al doilea an profitabil pentru FINS, confirmând eficienţa operaţională a organizaţiei împreună cu un control bun al riscului de creditare, chiar dacă suntem o instituţie financiară cu o talie mică şi deşi contextul macroeconomic nu a fost unul favorabil. În plus, am marcat creşterea veniturilor cu 128% faţă de anul precedent”, a mai spus Alexandru Ghiţă.

El are o experienţă internaţională în ţări precum Franţa şi Singapore, unde a studiat la INSEAD (Institutul European al Administraţiei şi Afacerilor), Marea Britanie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO