Special

Specialişti în fiscalitate solicită reducerea poverii administrative şi un sistem fiscal electronic

Foto: Victor Ciupuliga

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Cîrchelan

11.11.2014, 00:07 224

O creştere economică de 5%, cât i-ar trebui României pentru a ajunge din urmă statele din vestul Europei, poate fi stimulată prin intermediul fiscalităţii, atâta timp cât sunt respectate câteva principii precum înregistrarea, declararea şi plata electronică, precum şi reducerea poverii administrative, potrivit specialiştilor invitaţi la o dezbatere ZF Expert pe teme fiscale.

„Este un element foarte important să avem măcar un plan pe doi ani, dacă nu pe cinci ani. Să poţi realiza o creştere de 5% presupune să ştii să aloci resurse, să ştii să atragi resurse, să ştii să creezi o platformă care să stimuleze mediul de afaceri”, a declarat Ionuţ Simion, partener, Tax & Legal Services în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală PwC.

În acest sens, guvernul ar trebui să stimuleze mediul de afaceri, inovaţia şi să atragă investiţii străine prin măsuri fiscale care nu se referă neapărat la valoarea taxelor, ci mai degrabă la felul în care funcţionează sistemul şi la gradul de colectare a impozitelor deja existente.

Printre măsurile propuse de specialişti se numără eliminarea reglementării fiscale prin ordonanţe de urgenţă, simplificarea sistemului de înregistrare, declaraţii şi plăţi, dar şi stimulente fiscale pentru noi afaceri, deduceri fiscale pentru mămici şi doctori şi loteria bonului fiscal.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO