Special

Roxana Petrescu, editor Energie: Doar insolvenţa Hidroelectrica a mai zdruncinat somnul profund din energia de stat

Cum au văzut jurnaliştii ZF tumultuosul an 2012 în care economia a bătut pasul pe loc fiind călcată în picioare de clasa politică

Autor: Roxana Petrescu

21.12.2012, 12:52 804

Managerii privaţi au rămas pe hârtie, privatizările sau listările la bursă se pierd şi ele în vorbe, termene mereu schimbate sau show-uri de zi, cu audienţe bune, dar cu rezultate nule.

România a fost scoasă însă anul acesta din eternul somn energetic de insolvenţa Hidroelectrica, perla energiei locale, care după ani întregi de contracte păguboase, trecute pe sub ochii tuturor miniştrilor din toate guvernările, a îngenuncheat cerându-şi insolvenţa.

Aceasta este marea realizare a statului român în energie, domeniu pe care îl tot caracterizează de ani de zile ca fiind strategic.

Nu investiţiile atrase, nu pro­iectele demarate, nu ieşirile în afara graniţelor, ci insolvenţa unuia dintre cei mai mari producători de energie.

Asta a fost "mândria" anului la stat. Noroc cu partea privată. Pe­trom a terminat o centrală pe gaze de 530 de milioane de euro la Brazi, iar investitorii în turbine eoliene au mers mai departe cu proiecte noi de aproape 1,3 miliarde de euro.

În ciuda tuturor alegerilor, scandalurilor politice, loviturilor de stat, privaţii din energie au transformat anul 2012 în cel mai bun an de la Revoluţie încoace în ceea ce priveşte proiectele noi.

La asta se mai adaugă şi o potenţială descoperire de amploare de gaze în Marea Neagră, desco­perire bifată de Petrom, nu de Romgaz, cea mai valoroasă compa­nie a statului român.

Cele două tablouri arată pentru a mia oară un lucru tot mai evident: între stat şi privat punctele comune devin din ce în ce mai rare. Poate mai apar unele în 2013.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO