Special

Programul Ponta pentru Economie sau cum se face guvernarea fără termene clare sau cifre

Programul de guvernare al USL nu are obiective concrete în termeni de creştere economică şi reduceri de taxe

Programul de guvernare al USL nu are obiective concrete în termeni de creştere economică şi reduceri de taxe

Autor: Roxana Petrescu

07.05.2012, 00:03 181

Economie

  • Arieratele companiilor de stat ar trebui să ajungă prin restructurare de la 2,6% din PIB la 1% până la finalul acestui an.

  • Sistemul de redevenţe şi reglementările pentru sectoarele gazelor naturale, energiei electrice şi al petrolului ar urma să fie modificate în acord cu prevederile comunitare.

  • Se doreşte continuarea proceselor de privatizare, dar numai după finalizarea auditului asupra activităţii guvernului precedent.

  • Guvernul Ponta vrea accelerarea procesului de finalizare a proiectelor naţionale de interes precum hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti sau reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

  • Pe lista obiectivelor pentru Ministerul Economiei se numără şi modificarea şi operaţionalizarea Legii Parteneriatului Public Privat.

Programul guvernului Ponta pentru Economie, Comerţ şi Mediu de Afaceri conţine câteva cifre, nu are niciun termen limită, dar este plin de expresii precum "ordine şi coerenţă financiară", "profesionalizarea actului de conducere", "responsabilitate şi chibzuinţă" şi nu în ultimul rând "re­dese­narea arhitecturii şi ecologiei de business".

În program nu este însă niciun cuvânt despre cum se reia progra­mul de privatizări sau listări, des­pre când vin totuşi primii manageri privaţi după un an de vorbe goale şi la ce companii, despre prove­nien­ţa banilor pentru marile pro­iecte energetice de care România are atâta nevoie sau despre cum vor fi eliminaţi "băieţii deştepţi" de la Hidroelectrica. La fel şi ca alte pro­grame, şi cel ela­bo­rat de "cel mai cinstit guvern" pe care Româ­nia l-a avut până acum este pre­să­rat cu bune intenţii şi mari obiec­tive.

Dacă în programul prezentat de guvernul Ungureanu, la capi­tolul energie erau trecute numele companiilor care urmau să aibă pri­mii manageri privaţi, pa­che­tele de ac­ţiuni din com­paniile de stat care ur­mau să fie vândute sau com­paniile unde se va realiza pri­va­tizarea integrală, programul Pon­ta este mult mai general.

Ca ele­mente de noutate, în actualul pro­gram se regăsesc idei despre re­gân­direa sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare sau auditarea şi evaluarea tuturor contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii. Totodată se doreşte ca la finalul acestui an arieratele companiilor de stat să reprezinte 1% din PIB în loc de 2,6% din PIB, acesta fiind de altfel singurul obiectiv concret al programului de guvernare la capitolul Economie, Comerţ şi Mediu de Afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO