Special

Programul bugetar şi de politică economică - multe enunţuri vagi, puţine măsuri concrete

Programul de guvernare al USL nu are obiective concrete în termeni de creştere economică şi reduceri de taxe

Programul de guvernare al USL nu are obiective concrete în termeni de creştere economică şi reduceri de taxe

Autor: Voican Razvan

07.05.2012, 00:03 80

Finanţe Publice

  • Continuarea acordurilor cu UE, FMI şi Banca Mondială, limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice pentru asigurarea scăderii inflaţiei şi a stabilităţii cursului de schimb

  • Reîntregirea salariilor personalului bugetar şi restituirea sumelor reţinute fără bază legală de la pensionari

  • Punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene

  • Creşterea încasărilor bugetare prin proceduri moderne de control, luptă fermă împotriva evaziunii fiscale

  • Reducerea drastică a cheltuielilor materiale ale instituţiilor bugetare şi ierarhizarea investiţiilor publice


Cele aproximativ şase luni de viaţă ale cabinetului de serviciu Victor Ponta nu permit includerea în programul de guvernare a vreunei intenţii de schimbare a sistemului de taxe şi impozite, însă autorii documentului invocă drept obiectiv fundamental repartizarea "echitabilă" a unei creşteri economice durabile, respectiv repartizarea mai echilibrată a veniturilor în societate. Este una dintre principalele teze social-democrate care are în spate ideea revenirii la sistemul de impozitare progresivă a veniturilor - unul dintre potenţialele subiecte de coliziune în interiorul alianţei USL.

Printre puţinele măsuri concrete incluse în programul de guvernare se numără reîntregirea salariilor pentru personalul bugetar. Desigur, noul guvern nu-şi permite să renunţe la acordurile cu creditorii externi, însă deja a trecut la renegocieri, ţinta de deficit bugetar urmând a fi majorată la peste 2% din PIB.

În general, documentul USL este văduvit de cifre şi proiecţii economice. Vor­beşte despre creşterea încasă­rilor bugetare prin eficientizarea admi­nistrării fiscale însă fără a spe­cifica vreo ţintă. Promite ierarhi­zarea inves­tiţiilor publice fără o exem­plifi­care a principalelor proiecte avute în vedere, deşi la o astfel de ierar­hizare a lucrat şi guvernul Ungureanu.

Mai mult de jumătate din program constă de fapt în reluarea viziunii critice a opoziţiei asupra politicilor economice din perioada 2009 - 2010, făcându-se ab­stracţie de faptul că PSD a fost la guvernare alături de PDL în 2009. USL nu putea uita să menţioneze problema absorbţiei fondurilor europene, pentru a cărei rezolvare ar urma să pună în aplicare o strategie eficientă care rămâne deocamdată secretă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO