Special

Investiţi în România! Cum pot fi atrase investiţii în oraşele mai mici? „Trebuie să mergem noi spre investitori, nu să aşteptăm să ne întrebe ei ce le oferim“

Dragomir Ion, viceprimar al municipiului Giurgiu (stg), Alisa Boghiţoiu, consilier local, comuna Corod (Galaţi), Claudiu Gavrilă, commercial director Bilfinger Tebodin România, Marius Screciu, primar Drobeta-Turnu Severin (judeţul Mehedinţi), Ioan Augustin, viceprimarul municipiului Alexandria (judeţul Teleorman), şi Emil Ioan Rîsteiu, primarul oraşului Simeria (judeţul Hunedoara).

Dragomir Ion, viceprimar al municipiului Giurgiu (stg), Alisa Boghiţoiu, consilier local, comuna Corod (Galaţi), Claudiu Gavrilă, commercial director Bilfinger Tebodin România, Marius Screciu, primar Drobeta-Turnu Severin (judeţul Mehedinţi), Ioan Augustin, viceprimarul municipiului Alexandria (judeţul Teleorman), şi Emil Ioan Rîsteiu, primarul oraşului Simeria (judeţul Hunedoara).

Autor: Simona Tatu, Georgiana Mihalache

03.04.2018, 00:06 992

„Este nevoie să aducem investitori, pentru că forţă de muncă există. Trebuie să ne ducem noi spre investitori, nu investitorii către noi. Noi aşa am fost învăţaţi, să stăm să ne întrebe. Investitorul, dacă vine, vrea să facă profit şi rolul nostru e să ne ducem să-i determinăm să investească în zonele noastre“, a spus Dragomir Ion, viceprimar al municipiului Giurgiu, prezent la conferinţa ZF Investiţi în România!, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu BCR, Deloitte, NNDKP, ROCA, Ana Hotels şi Terapia.

Dragomir Ion a menţionat printre problemele locale şi  forţa de muncă uşor îmbătrânită, în contextul în care Bucureştiul atrage ca un magnet tinerii din zonele alăturate. Despre apropierea de Bucureşti şi impactul asupra forţei de muncă din zonele adiacente a vorbit şi Ioan Augustin, viceprimarul municipiului Alexandria, judeţul Teleorman, care a  menţionat că încă de anul trecut a purtat discuţii cu firme din Suedia privind o investiţie în Alexandria, una dintre iniţiative aparţinând autorităţilor locale.

„Un dezavantaj este şi faptul că Alexandria este aproape de Bucureşti şi multă forţă de muncă ajunge în Bucureşti. Avem o problemă legată de nivelul veniturilor. Vrem să realizăm un parc industrial pentru a « mobila» această zonă cu investitori”, a spus Ioan Augustin.

În municipiul Alexandria cea mai mare companie este fabrica de rulmenţi Koyo, fosta Rulmentul Alexandria, deţinută în prezent de grupul japonez Koyo. Reprezentantul primăriei Alexandria spune că 90% din industria din municipiu s-a păstrat după revoluţie, chiar dacă a trecut sub capital străin, dar cu toate acestea localitatea mai poate atrage şi alte investiţii.

Cea mai mare investiţie străină anunţată în acest an în România, de către compania germană BSH, membră a grupului Bosch, a mutat atenţia către Simeria, o localitate cu 11.000 de locuitori din judeţul Hunedoara. Grupul german va construi pe o suprafaţă de 40 de hectare de teren o fabrică de maşini de spălat rufe în Simeria, valoarea investiţiei fiind de 110 milioane de euro.

„Am reuşit să facem neoficial un parteneriat public-privat, în sensul că investitorii aveau nevoie de autoritatea locală să-i sprijine şi să răspundă la toate întrebările. Cei de la Bosch căutau de mai mult timp o locaţie în România pentru acest proiect. Investitorul are nevoie de existenţa unui parteneriat academic, de perspectiva de a pregăti acei oameni care să lucreze în fabrică începând din anul 2020”, a spus Emil Ioan Rîsteiu, primarul oraşului Simeria.

În prezent, în România sunt în derulare doar trei investiţii de peste 100 de milioane de euro, potrivit datelor ZF: fabrica Yldiz Entegre din Oarja (judeţul Argeş), o extindere a producătorului de anvelope Pirelli la Slatina (judeţul Olt) şi a doua fabrică a producătorului de electrocasnice Arctic în localitatea Ulmi (judeţul Dâmboviţa).

Investiţia BSH de la Simeria este cel mai mare proiect de investiţii din judeţul Hunedoara.

„Simeria are o rată a şomajului sub media judeţeană, oamenii lucrează, dar au nevoie de un job mai bine plătit, mai sigur. Liceul Tehnic din Simeria va fi un partener al companiei germane, pentru ca elevii să aibă o minimă pregătire tehnică dacă vor vrea să lucreze la Bosch“, a mai spus Emil Ioan Rîsteiu.

Marius Screciu, primarul din Drobeta-Turnu Severin, a menţionat că investitorii germani încep să se intereseze şi de zona pe care o reprezintă pentru că taxele sunt mici, iar primăria oferă anumite facilităţi. „Au început să vină investitori şi să se intereseze, în mare parte din Germa­nia. Populaţia este pregătită, oamenii nu au mai plecat în afară în ultimul an“, a spus Marius Screciu.

Există şi zone în care unii dintre locuitori s-au întors din străinătate, dar nu sunt investiţii pentru a folosi cunoştinţele pe care le-au acumulat lucrând în afară, susţine Alisa Boghiţoiu, consilier local în comuna Corod din judeţul Galaţi.  „Lângă comuna Corod există unul dintre cele mai mari bazine legumicole, în comuna Matca, peste 1.000 de hectare de sere, şi nu există niciun depozit de sortare şi ambalare în zonă. S-ar putea face o fabrică de conserve. Sunt peste 10.000 de hectare de teren arabil, iar producţia obţinută se vinde foarte ieftin în pieţele locale sau la comercianţii din ţară”, a spus ea.

Atragerea investiţiilor ar trebui să fie o prioritate în mandatul oricărui primar din România pentru că doar aşa poate crea bunăstare pentru cei care îl votează. Momentul prin care trece acum România este unul prielnic, spun consultanţii, pentru că piaţa românească nu mai este folosită de către investitori doar pentru a produce şi a exporta ulterior. „România devine o piaţă solidă. În Timişoara, o multinaţională trebuie să adune oamenii de la 60 km distanţă pentru a lucra în fabrică. Acum zece ani Timişoara sau Clujul erau locaţii foarte bune. Acum România se va consolida şi aceste investiţii vor merge şi spre alte zone“, a spus  Claudiu Gavrilă, commercial director la Bilfinger Tebodin România, o companie care lucrează cu investitori străini care aleg să ridice fabrici în România.

„Primarii au tot interesul să atragă investitori şi fac eforturi”, a concluzionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO