Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Raluca Pavel, sociolog: „Educaţia financiară îţi creează independenţă şi libertate de decizie, este esenţială în viaţa de cuplu”

Autor: Răzvan Botea

13.02.2024, 00:05 117

„Persoanele dependente financiar de partener au mai puţine opţiuni de a-şi îndeplini visurile sau obiectivele, pentru că nu au resursele financiare, sunt limitate în decizii şi li se suprimă independenţa şi autonomia.”

Educaţia financiară este esenţială în viaţa de cuplu, este de părere Raluca Pavel, sociolog. Aceasta ajută nu numai în situaţia în care cuplul îşi poate planifica mai bine resursele financiare, ci dezvoltă şi abilităţi de negociere, care sunt esenţiale în viaţa de zi cu zi.

„Educaţia financiară, care este o materie obligatorie pentru clasa a opta începând cu anul 2020, ar fi fost bine dacă ar fi început  în 1990, este esenţială prin faptul că promovează planificarea financiară şi ajută la gestionarea resurselor financiare de către parteneri. Totodată, educaţia financiară îţi creează independenţă şi libertate de decizie în funcţie de valori şi de obiective. Şi încă un aspect pe care îl văd foarte important, mai ales când se ajunge în situaţii de dependenţă financiară, este faptul că educaţia financiară îţi dezvoltă abilităţi de negociere”, a spus Raluca Pavel la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Ea a realizat un studiu sociologic în care a abordat şi tema dependenţei financiare a unor femei în cuplu, ca factor prezent în situaţiile de abuz în căsnicie. În opinia sa, educaţia financiară timpurie poate duce la evitarea situaţiilor de dependenţă financiară în cuplu.

„Cred că principalul rol al educaţiei financiare atunci când vorbim despre o relaţie în care unul dintre parteneri poate deveni dependent financiar de celălalt este faptul că poţi identifica şi evita abuzul financiar. Poţi identifica din timp semnele şi poţi să acţionezi astfel încât să-ţi protejezi independenţa financiară în astfel de situaţii.”

Persoanele dependente financiar de partener au mai puţine opţiuni de a-şi îndeplini visurile sau obiectivele, pentru că nu au resursele financiare, sunt limitate în decizii şi li se suprimă independenţa şi autonomia, a mai subliniat Raluca Pavel.

„Dependenţa financiară de un partener poate reprezenta o problemă foarte gravă în contextul creării de disparităţi între rolurile de putere şi în controlul în relaţie. Un partener dependent financiar, mai ales, nu va mai fi capabil să îşi asume propriile decizii, nu va mai avea încredere în el, îi va scădea, bineînţeles, stima de sine, va fi vulnerabil la abuz şi chiar la exploatare.”

Era o situaţie obişnuită ca, în trecut, soţia să fie dependentă financiar de soţ, în condiţiile în care în cele mai multe familii doar acesta avea job, iar rolul femeii era, în general, de creştere a copiilor şi îngrijire a casei. Schimbările se văd cu ochiul liber, spune Raluca Pavel, mai ales în mediul urban, odată ce accesul la educaţie şi la joburi bine plătite a crescut pentru femei.

„Se văd schimbări evidente în modelele tradiţionale în ziua de astăzi doar, poate pe alocuri, în mediul rural, bărbatul mai este considerat principala sursă de venit a familiei. Dar femeile prin accesul la educaţie şi la oportunităţi de formare, au acces la joburi din ce în ce mai bine plătite şi am remarcat în ultimii ani o migrare a familiilor tinere de la urban la rural. Şi foarte multe cunoştinţe de-ale mele femei câştigă mai bine decât partenerii, dar nu s-a pus niciodată în discuţie o dependenţă a unuia de celălalt.” 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO