Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce spune Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS, despre piaţa de EMBA din România şi parteneriatele cu universităţile din străinătate

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce spune Ovidiu...

Autor: Ramona Cornea

26.02.2024, 19:30 96

Cred că în ultimii ani s-au schimbat o mulţime de lucruri în Europa Centrală şi de Est, care cred că pot adăuga experienţe mai multe şi diferite pentru studenţii americani care vin aici sau lucrează cu studenţii din Europa de Est.

Nu pot spune că Polonia este mai avansată în ceea ce priveşte piaţa de MBA decât România, dar lucrurile au de obicei nişte proporţii. Proporţional, având o populaţie mai mare şi probabil mai multe universităţi sau nişte universităţi mai mari, probabil că au şi mai multe parteneriate în străinătate. De asemenea, cantitatea nu înseamnă şi calitate.

România este ca o insulă din estul Europei din punctul de vedere al latinităţii, suntem înconjuraţi de populaţii slave şi asta ne face diferiţi de vecinii noştri. Având rădăcini latine şi, probabil, un mod diferit de abordare a vieţii şi a afacerilor, lucrul împreună poate fi şi din acest punct de vedere o experienţă diferită.

Există o diferenţă culturală uriaşă între SUA şi Europa de Est, dar noi am făcut multe progrese. Dacă mă uit în urmă cum erau lucrurile acum 30 de ani, vedem că am făcut multe progrese şi nu mai suntem în urmă. Cu toate acestea, avem o mulţime de lucruri de făcut care ţin de învăţământ şi nu numai.

Noi împreună cu fosta universitate parteneră am construit o comunitate în Atlanta. Şi Ambasada României la Washington a fost implicată în acest nou parteneriat cu Georgia State University. Ei ne-au întrebat dacă vrem să ne faciliteze contactele cu multe alte universităţi din SUA, dar am spus că putem explora şi alte relaţii cu alte universităţi din SUA, dar ne place Atlanta  deoarece este unul dintre cele mai importante oraşe din Statele Unite ale Americii. Mai ales în ultimele decenii, timp de 20 - 30 de ani, a avut o dezvoltare uriaşă. De asemenea, este un oraş inovator şi tot mai mulţi oameni vin acolo din alte părţi ale SUA şi din străinătate.

Universitatea de Stat din Georgia are o mulţime de studenţi străini şi o mulţime de parteneriate în străinătate, în Europa, în Asia, în Africa, aşa că ne-a plăcut foarte mult ideea de a găsi o altă universitate care să aibă încredere în experienţa noastră şi în studenţii noştri. Sperăm să dezvoltăm împreună nişte programe noi care să ajungă la experienţa reciprocă a studenţilor pentru că cred că România joacă acum un rol mai interesant în Europa din punct de vedere geopolitic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO