Special

Dintr-o dată a apărut un nou subiect de dezbatere. Bulversare totală în fiscalitate. Abia adoptat, noul Cod fiscal ar putea suferi 200 de modificări. Vedeţi cele mai recente modificări, faţă în faţă cu prevederile anterioare

Un pachet amplu de modificări ale legislaţiei fiscale aflat în discuţii la Ministerul Finanţelor aduce 200 de modificări de articole din cele 500 ale actualului Cod fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an. Noul proiect propune egalizarea poverii fiscale pentru toate persoanele care obţin venituri, fie că sunt de natură salarială sau sunt din chirii.

Sarcina fiscală şi de contribuţii sociale pentru plata salariilor va scădea cu 3- 4%, dar se va generaliza contribuţia de pensii de 21% pentru aproape orice formă de venit. În schimb, PFA-urile nu vor mai fi „rentabile“ pentru cei care maschează venituri salariale prin aceste forme de contract. Ministerul Finanţelor spune că modificările sunt menite să simplifice procedurile pentru a stimula investiţiile, dar că nu vor fi majorări de taxe, în ciuda calculelor făcute de consultanţii fiscali care spun că vor creşte contribuţiile pentru PFA.

Consultanţii au păreri împărţite când vine vorba de analiza noilor modificări ale legislaţiei fiscale. În opinia lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, propunerile iau în calcul să egalizeze sarcina fiscală pentru toate formele de venit, indiferent de cum se cheamă ele şi după aceea veniturile să fie globalizate, pentru ca cel care obţine venituri să nu plătească nelimitat taxe.

„Cu alte cuvinte, dacă am 10 forme de venit, să nu plătesc la fiecare taxe fără număr. Se face un calcul global la sfârşit de lună şi se plătesc taxe la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie. Aici se poate discuta dacă impactul bugetar este sau nu este neutru. Important este că, în principal, se doreşte o sarcină fiscală egală pentru toate formele de venit, fie că e PFA, chirie sau salariu. Iar plafonul de taxare de 5 salarii medii mi se pare rezonabil“, a spus Dumitru, care a adăugat că din punctul de vedere al salariatului, noul proiect nu are niciun impact negativ, ci dimpotrivă, ar trebui să aibă un impact pozitiv, pentru că, per ansamblu, cotele de impozitare scad.

Într-adevăr, un calcul realizat de experţii Tax& Business Solutions arată că, pentru un angajat care este plătit la nivelul salariului mediu pe economie de 2.681 de lei brut (respectiv 1.890 de lei net), noile măsuri nu ar aduce modificări semnificative ale veniturilor, în calculele experţilor impactul fiind de minus 1 leu la venitul net al salariatului plătit pe contract de muncă. În schimb, pentru un angajat care primeşte 1.000 de euro net pe lună (4.500 de lei) pe contract de muncă, noile măsuri fiscale ar aduce o majorare a salariului net cu 25 de lei în fiecare lună.

Proiectul de modificare a fiscalităţii aflat în discuţii propune o scădere a cotei de contribuţii de asigurări sociale la 21,7% din salariul brut al angajatului, care să reprezinte exclusiv contribuţia angajatului, în timp ce angajatorul nu va plăti niciun fel de contribuţii la salariul brut în condiţiile normale de lucru.

„În alte ţări nu se regăseşte modelul acesta, propus de Finanţe. În majoritatea statelor europene există această segregare între cele două cote, contribuţii datorate de angajat şi de angajator. În Danemarca nu există contribuţii sociale, deci sunt extreme, dar în general cam pe cârca angajatorului s-a mers în Europa“, a spus consultantul fiscal Emilian Duca de la Tax& Business Solutions. El crede că prin majorarea acestor cote nu mai apare tendinţa de a migra spre PFA-uri sau se elimină avantajele migrării de la salariat la PFA sau la grupul de profesii liberale.

„Au vrut să fie siguri că încasează nişte bani suplimentari pentru bugetul de asigurări sociale tocmai din zona de profesii liberale şi PFA-uri“, a mai spus Duca.

La rândul său, Adrian Benţa, consultant fiscal la Benţa Consult, spune că această procedură de anunţare a unor taxe majorate cu câteva luni înainte de sfârşitul anului este uzuală.

„Aruncăm în piaţă nişte creşteri uriaşe de taxe, după care către Codul fiscal, când se ajunge la proiectul final, le lăsăm mai mici, sunt mai uşor de suportat faţă de cele mari. Este o procedură cu care eram obişnuit de câţiva ani. În mod evident, contextul economic de astăzi ne obligă la majorări de taxe, aici vă reamintesc că noi creştem pe un consum produs în alte state, pe importuri. Astfel, creşterea economică este de fapt o creştere a datoriilor“, a spus Benţa. El adaugă că modificările au fost necesare pentru că bugetele de pensii şi bugetele de asigurări de sănătate sunt cu deficite foarte mari.

 
 
 

S­e egalizează contribuţiile fiscale pentru toate tipurile de venit

CODUL FISCAL ACTUAL

ART. 61 -

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:

a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67 ;

b) venituri din salarii şi asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;

c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83 ;

d) venituri din investiţii, definite conform art. 91 ;

e) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;

f) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;

g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 108 ;

h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 111 ;

i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117.

 

MODIFICĂRI POTENŢIALE

Articolul 61 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 61: Categorii de venituri supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale individuale obligatorii

 

(1) Sunt supuse impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale individuale obligatorii, potrivit prevederilor prezentului titlu, următoarele venituri:

a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;

b) venituri din activităţi dependente, definite conform art. 76;

 

(2) Sunt supuse impozitului pe venit şi contributiei de asigurari individuale de sănătate, potrivit prezentului titlu, urmatoarele venituri:

a) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103.

b) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;

c) venituri din investiţii, definite conform art. 91;.

d) venituri din pensii, definite conform art. 99.

e) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 116;

 

(3) Sunt supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, următoarele venituri:

a) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

b) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 111;

c) venituri din alte surse, definite conform art. 117 şi 1171;

 

(4) Sunt supuse contributiei de asigurari sociale de sănătate individuale, potrivit prezentului titlu, veniturile din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9).

(5) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 60, datorează contribuţiile sociale individuale obligatorii, potrivit prevederilor prezentului titlu, corespunzător fiecărei categorii de venit, după caz.

(6) Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activităţi independente, definite conform art. 67.”

 
 

Se redefinesc activităţile independente

CODUL FISCAL ACTUAL:

ART. 67 -

Definirea veniturilor din activităţi independente

(

1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

MODIFICĂRI POTENŢIALE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO