Special

Despre libertatea de a întreba, de a scrie şi de a întreprinde

Despre libertatea de a întreba, de a scrie şi de a...

Autor: Sorin Pâslaru

23.11.2020, 00:06 625

Dragi prieteni, 

Este un sentiment neplăcut să vorbeşti în faţa unei săli goale. Nu vi-l doresc. Dar tradiţia de a organiza an de an Gala ZF ne-a determinat să venim iar aici, la hotelul Marriott din Bucureşti, chiar dacă dumneavoastră ne vedeţi de acasă. Sunt sigur că aţi vrea să fiţi aici, să ciocnim o şampanie, să ne bucurăm, să mai uităm de urgia din jur.

Probabil că dacă am face un vot, majoritatea ar fi de acord să scoatem 2020 din calendar. La 1 ianuarie 2021 să fie din nou 2020. De ce nu?  Până la urmă şi acest calendar este o convenţie.

Dar are şi o sală goală rostul ei. Noi, ca jurnalişti, trebuie să ne asumăm în fiecare zi faptul că ne urcăm pe o piatră şi ţine de noi să strângem sau nu oameni în jurul nostru când vorbim. Nu o dată am fost predicatori în pustiu. Nu o dată am pus pe masă idei care au contrariat. Dar asta este datoria noastră, să vă punem o oglindă în faţă. Şi dacă un singur om ne ascultă, atunci e un câştig uriaş. Un om va spune altora. Şi dacă ce spune este adevărat, atunci acel adevăr se va arăta la lumină şi va schimba lumea.

Le spun colegilor din redacţie şi le-am spus mereu: spuneţi ce credeţi. Spuneţi unui om şi se va produce o scânteie. Spuneţi către 200.000 de oameni odată şi veţi produce o revoluţie. Aveţi şansa ca ideile voastre să fie ascultate. Nu trebuie decât să vă exprimaţi. Chiar dacă vi se spune a doua zi: stai, ce faci, de cine te iei, noi avem un interes aici… Voi trebuie să o faceţi. Jurnalişti, oameni de afaceri, noi toţi avem datoria să spunem şi să scriem.

De a doua zi de când am intrat în această breaslă a jurnaliştilor şi am semnat un articol în paginile unui ziar, exact acum 22 de ani, a venit un telefon de nemulţumire. Ce fac, de ce întreb - despre, atunci, modul de privatizare a Asirom. Astăzi le spun colegilor: aştept telefoane după articolele voastre, vreau să văd că sunteţi în stare să credeţi, la 22 de ani, că puteţi să schimbaţi lumea.

Eu însumi am scris în 22 de ani de presă mii de articole şi acest ziar, Ziarul Financiar, sute de mii de articole despre cum am putea şi cum trebuie să recuperăm decalajul faţă de ţările dezvoltate. Dar ce ne deosebeşte cel mai mult de acestea poate că nu este PIB per capita, ci ne deosebeşte atitudinea faţă de lume. Nu ştiu cum, probabil că libertatea nealterată de dictatură zeci de ani ca la noi, îi face pe cei către care ne uităm să creadă în ei înşişi ca nişte apostoli, ca nişte predicatori. Să se exprime şi să-şi spună opiniile, ideile, dorinţele.

Voi, antreprenorii şi oamenii de business, sunteţi expresia acestei libertaţi, a îndrăznelii asumate în proiecte. Încurajaţi exprimarea liberă, susţineţi presa, susţineţi tinerii să spună ce vor şi cum vor să arate această ţară. Şi vom avea această mult visată altă ţară, pe care o aşteptăm cu toţii!

 

Vă mulţumesc!

Sorin Pâslaru este redactor-Şef ziarul financiar

 

Discurs ţinut cu prilejul Galei ZF 2020, joi, 19 noiembrie 2020. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO