Special

Are mediul de business din România un Donald Trump? "Dacă vrem să fim capitalişti, avem nevoie de capitalişti la putere."

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Călători din Arad, unul din cei mai dinamici antreprenori din industrie:

„Şi România are nevoie de un Trump, care a fost de altfel febleţea mea, am crezut de la bun început că are şanse de câştig, este un om prosper, care a ştiut să facă bani. Cred că oamenii se împart în două categorii, cei buni de vorbă şi cei buni de treabă. România are nevoie de o clasă politică din oameni buni de treabă, ancoraţi în realitate, până acum am avut doar oameni veniţi de nicăieri, cu tot felul de diplome, avem nevoie de oameni cu experienţă în administrare, de oameni care au construit, de antreprenori ce s-au dovedit a fi de succes. Acesta este Trump al României din punctul meu de vedere, un antreprenor de succes.“

 

Florin Andronescu, directorul de dezvoltare al reţelei private de sănătate Sanador:

„Am fost încântat de această schimbare din SUA, mi-a părut bine că populaţia a manifestat o astfel de dorinţă, este clar că s-au săturat de establishmentul politic şi că vor altceva. Şi în România avem nevoie să nu mai discutăm doar în teorie, avem nevoie de oameni politici care au dat piept cu realitatea. Consider că antreprenorii au trebui să fie ascultaţi, politicienii sunt decuplaţi de realitate. Nu cred însă că vom avea prea curând un Trump de România, americanii sunt o societate extrem de avansată, nu este cazul nostru, noi suntem încă la grădiniţă.”

 

Mohammad Murad, proprietarul lanţului de hoteluri Phoenicia:

„Dacă vrem să fim capitalişti, avem nevoie de capitalişti la putere. În România avem clar nevoie de un alt mod de-a face lucrurile, avem nevoie de oameni care au dovedit că pot face afaceri, profit, care pot să concureze cu multinaţionalele, care pot să plătească 100 de angajaţi şi să semenze contracte comerciale, suntem pe o piaţă liberă, concurenţială. România are nevoie de oameni prosperi la conducere, care au făcut ceva, care au din ce să trăiască şi care simt nevoia să fie acum în slujba ţării, un astfel de om ar putea să fie Ţiriac în România. Este clar nevoie de o altă clasă politică, formată din capitalişti, nu din oameni care doar vând promisiuni, deşi ei nu au făcut niciodată nimic concret şi susţin că sunt cinstiţi că au doar un apartament şi o maşină. Eu dacă merg la orice întâlnire, cu un german sau alt partener, într-o Dacie 1300, am imaginea afectată ca om de afaceri, de aceea cred că România are nevoie la conducere de oameni prosperi, care au reuşit să facă ceva pentru ei şi pot să îi ajute şi pen ceilalţi.”

Mircea Turdean, directorul general al Farmec:

„România are nevoie de în sectorul de stat, la conducerea companiilor de oameni competenţi, care să ştie cum să creeze bugete, să administreze bugete, oameni care să fie aleşi prin concurs de competenţe, să aibă realizări în CV, nu să fie numiţi pe criterii de apartenenţă politică. Noi, cei din sectorul privat, funcţionăm cu oameni competenţi, de aceea se văd rezultatele.”

 

Omer Susli, proprietarul Praktiker, unul dintre cei mai mari jucători din retailul de bricolaj:

„Fiind departe de America, ne uităm la rezultatele din sondaje. După sondajele lor, mă aşteptam, dar de ce americanii l-au ales pe el... să fie într-un ceas bun. Cu siguranţă ar fi un început de drum, trebuie să vedem ce rezultate are Trump în America, dacă are rezultate bune, cu siguranţă vor urma şi alte ţări după America. Nu cred că o să avem un Donald Trump în România deocamdată pentru că au făcut sondaje în care Donald Trump a ieşit cu 6% din voturile românilor. Eu zic că oamenii noştri de afaceri din România încă mai trebuie să crească să ajungă la acelaşi nivel cu ei.“

Dumitru Toader, preşedintele producătorului de mobilă Romina Furniture, cu exporturi în Statele Unite:

„Nu mă aşteptam, am fost acum două săptămâni în America la o expoziţie şi nu mă aşteptam şi nici ei nu se aşteptau. Ar putea fi antreprenori, dar nu cred că se vor implica. De exemplu de la Dedeman, sunt antreprenori adevăraţi, dar de o factură mult mai bună decât Trump. Trump i-a convins pe americani să-l voteze ca la englezi cu Brexit, au votat cei care au mai puţină educaţie. Votul a luat pe toată lumea prin surprindere. Din ce am mai vorbit prin America, americanii deja au devenit pozitivi, ziceau că poate că e bine şi cu el.“

Ovidiu Şandor – Moda Tim, investitor în real estate:

„Nu m-am aşteptat neapărat, dar mi-a dat seama că e o posibilitate care nu putea fi exclusă, aşa cum la Brexit rezultatul a fost diferit de predicţii, ne-am închipuit că ar putea să fie o situaţie similară şi aici. Nu sunt surprins neapărat de rezultat, chiar dacă aşteptarea tuturor a fost diferită. Speranţa mea este că în România nu se vor implica în politică antreprenori de tipul lui Donald Trump. Dacă asta s-ar întâmpla, ar fi mai degrabă grav şi trist. Cred că în România ar putea exista un alt gen de antreprenori care vor putea şi vor dori să se implice în politică. Calităţi: ar trebui să fie nişte oameni mult mai verticali decât o persoană precum Donald Trump şi ar trebui să fie nişte oameni cu principii morale mult mai solide decât ceea ce vedem actualmente în alegerile din America. La noi este o diferenţă fundamentală faţă de rolul pe care îl are preşedintele. Nu cred neapărat că în România este nevoie de un antreprenor care să devină preşedinte, ci mai degrabă avem nevoie de un antreprenor care să devină prim-ministru. Nu am stat să mă gândesc neapărat la o persoană, de multe ori probabil că antreprenorii pe care nu îi vedem atât de mult la televizor sau în media în general, ci aceia care îşi văd de activitatea lor şi nu caută neapărat lumina reflectoarelor.“

Andrei Botescu, acţionar al Pegas, un brand de biciclete care a reintrat pe piaţă:

„Nu mă aşteptam la aceste rezultate, credeam că o să câştige Clinton. Nu e bine că a câştigat Trump. Politica externă e că or să se retragă din NATO, or să fie nişte vremuri foarte ciudate, să sperăm că o să fie o prietenie cu Putin şi să se împartă şi cu noi. Părerea mea este că antreprenorii noştri au multă treabă, acolo este puţină administraţie, dar mai mult teoreticieni, cum e cu profesorii la facultate. Pe mine cel puţin nu m-ar interesa pe termen scurt să candidez, avem tendinţa să mai visăm, dar sunt atâtea de construit pe partea de economie, branduri, încât simt că aş pierde timpul. Cred că în politică trebuie să existe şi antreprenori, dar în general trebuie să existe o specializare, să ştie ce merge, ce nu merge, pentru a candida. Persoana? Îmi e greu să numesc pe cineva care ar putea să fie un fel de Trump în România. Mie îmi place şi USR-ul pentru că vine să cureţe corupţia, dar peste asta mai trebuie ceva construit, nu este de ajuns să ai idei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO