Spania

Ambasadorul Spaniei: România ar trebui să urmeze exemplul iberic în atragerea de fonduri europene. Nimic nu se face bătând din palme

Ambasadorul Spaniei: România ar trebui să urmeze exemplul iberic în atragerea de fonduri europene. Nimic nu se face bătând din palme

Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei la Bucureşti: România mai are încă difi­cul­tăţi în stabilirea unui mediu de afaceri transparent şi corect, în condiţiile în care există probleme la nivelul justiţiei, în special în ceea ce priveşte corupţia, dar şi în domeniul administrativ.

Autor: Andreea Mioara Neferu

01.06.2011, 23:45 634

"O ţară trebuie să înveţe cum să pregătească proiectele pentrufondurile euro­pene, nimic nu se face bă­tând din palme. Românii artrebui să aibă răbdare până se vor vedea rezultatele implementăriiacestor fonduri, pentru că o ţară nu se dezvoltă în trei luni sauîn trei ani. De asemenea, este important să înveţi de la alţii, săpreiei. Aşa a procedat şi Spania", a declarat Estanislao de GrandesPascual, ambasadorul Spaniei în România.

În 1985, cu un an înainte ca Spania să adere la UniuneaEuropeană, ibericii aveau puţin peste 2.000 de kilometri deautostradă, iar la sfârşitul lui 2008 aveau peste 13.500 kilometri,potrivit Eurostat. La polul opus, România are numai 314 kilometride autostradă în prezent, cu doar 52 de kilometri în plus faţă de2007, când a intrat în Uniunea Europeană.

De Grandes Pascual a afirmat de asemenea că România mai are încădifi­cul­tăţi în stabilirea unui mediu de afaceri transparent şicorect, în condiţiile în care există probleme la nivelul justiţiei,în special în ceea ce priveşte corupţia, dar şi în domeniuladministrativ.

De asemenea, o altă problemă pe care ambasadorul spaniol oremarcă este insta­bilitatea mediului fiscal din România.

"Ta­xele se modifică frecvent. Dar în afara TVA, celelalte taxeşi impozite sunt destul de moderate raportat la celelalte state dinUniunea Europeană. Cu toate acestea, mulţi nu-şi plătesc taxele,există evaziune fiscală, iar o parte dintre exportatorii spaniolisunt nemulţumiţi de faptul că partenerii lor din România nu sunt lazi cu impozitele, acest lucru complicându-le businessul pe piaţaromânească", explică ambasadorul.

În ciuda crizei, foarte puţine companii spaniole au părăsitRomânia, demonstrând că încă au încredere în viitorul României. Lafinalul anului trecut existau peste 4.000 de companii cu capitalspaniol majoritar în România.

Mai mult, firmele spaniole întrevăd din ce în ce mai multeoportunităţi pe piaţa românească, în special în domeniul imobiliarşi energetic.

"Dacă ai în proprietate un teren şi ai aprobările necesarepentru construcţii, acum este momentul să reporneşti investiţia,astfel că în următoarea perioadă cred că firmele spaniole vor reluaconstrucţiile. De asemenea, şi în sectorul energiei regenerabileexistă companii cu investiţii chiar de ordinul miliardelor de euro,aşa cum e Iberdrola", spune De Grandes Pascual.

El adaugă că pe piaţa românească există şi o serie de alteîntreprinderi mici şi mijlocii cu capital spaniol care au înderulare proiecte mai mici, de 2-5 milioane de euro, în special îndomeniul metalurgic.

Pentru a deveni însă o destinaţie şi mai atrăgătoare pentruinvestitorii străini, dar şi pentru a asigura o dezvoltareeconomică solidă în următorii ani, România ar trebui să-şiexploateze cât mai mult potenţialul agricol, mineral şi industrial,crede am­basadorul spaniol. "România are un viitor foartepro­miţător, în următorul deceniu am încredere că vom fi martoriiunei dezvoltări să­nă­toase a ţării."

Pe lângă legăturile economice pu­ternice între cele două state,Spania este şi ţara unde peste un milion de români şi-au găsit adoua casă, lucrând în special în sec­to­rul serviciilor(restaurante, asistenţă so­cială, construcţii).

"Între 1999 şi 2008, când economia spa­ni­olă a înregistrat ocreştere puternică, exis­ta o lipsă acută de forţă de muncă, faptce a atras mulţi imigranţi. Românii sunt însă în pre­­zent singuriicare vin în con­ti­nuare şi sunt de altfel cel mai numeros grup deimi­gran­ţi din Spania. A existat în 2009 un mo­ment în caremarocanii i-au depăşit pe ro­mâ­ni, dar ierarhia s-a răsturnat dupăscurt timp", afirmă De Grandes Pascual. Am­ba­sa­do­rul Spaniei laBucureşti crede că peste 90% din românii care muncesc în Spa­niatre­­buie apreciaţi, pentru că lucrează din greu. De altfel, şicampania "Hola Soy Ru­ma­no" (Bună, sunt român - trad.),or­ga­ni­zată de Mi­nisterul Afacerilor Externe în 2008, a avutscopul de a demonstra că nu toţi ro­mânii din Spania suntcerşetori, din con­tră.

În ceea ce priveşte intrarea în Schen­gen, ambasadorul spune căputem conta pe faptul că Spania va sprijini Ro­mânia pentruaderarea la acest spaţiu de securitate.

De Grandes Pascual nu este singurul diplomat care a garantatsprijin în acest sens din partea ţării pe care o reprezintă.Ambasadorul Italiei în România Mario Cospito declara în februariepentru Ziarul Financiar că Italia susţine intrarea Ro­mâ­niei înspaţiul Schengen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO