Sfaturi pentru afaceri mici

Antreprenorii nu trebuie să intre în zona gri sau neagră a afacerilor indiferent de dificultăţile pe care le întâmpină

Antreprenorii nu trebuie să intre în zona gri sau...
25.09.2014, 19:39 356

Micile afaceri pot beneficia de avantaje concurenţiale evitând plata taxelor şi impozitelor, însă fraudele depistate sau reducerea fiscalităţii pot atrage după sine consecinţe negative iremediabile.

„Nu intraţi în zona facilă, neagră sau gri a afacerilor, indiferent de cât de greu vă este. Nu vă lăsaţi tentaţi să faceţi banii uşor, să fentaţi sistemul. Un lucru greşit azi va fi plătit mai târziu”, spune antreprenorul Radu Timiş, fondatorul Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii locale care activează pe piaţa produselor din carne.

Timiş a menţionat în repetate rânduri nivelul ridicat al evaziunii fiscale în sectorul în care activează, dat fiind că mulţi proprietari de afaceri evită să plătească taxe pentru a putea rezista pe piaţă. Riscurile pe care şi le asumă sunt însă extrem de ridicate.

“Gândiţi-vă că o companie este concurată neloial. Unul plăteşte TVA 24% şi unul nu plăteşte deloc. Când marjele noastre de profit sunt de 2-3% din cifra de afaceri, ce să-i faci ca să nu vină sub preţul tău? Când a furat TVA, nu plăteşte nici impozit pe profit, nici contribuţii salariale, nu respectă regulile de producţie în fabrică, firma respectivă devine distrugător de business. Murim noi cei care plătim bani la buget şi prosperă cei care nu plătesc nimic”, spune Radu Timiş.

Acest fenomen generează însă instabilitate pentru un business pe termen lung, spune Timiş, întrucât evenutala scădere a nivelului TVA, similară reducerii aplicate produselor de panificaţie, îi va elimina pe cei din zona gri sau neagră a afacerilor, businessul lor trebuind să devină brusc competitiv în lipsa avantajului deţinut anterior prin neplata taxelor. “Dacă scade TVA la 9% şi el plăteşte TVA ca mine, se va închide singur. O afacere care nu este competitivă în piaţă, nu are cum să vină sub preţul meu, deci se elimină singură”, explică antreprenorul.

România are una dintre cele mai mici ponderi în PIB a veniturilor bugetare, în timp ce evaziunea continuă să rămână la un nivel ridicat. România pierde 20 mld. euro din evaziunea fiscală, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal. Evaziunea fiscală a ajuns la aproape 14% din PIB, iar cea mai mare parte este generată la TVA. 

"Contextul economic actual pune inca la mare incercare IMM-urile din Romania", spune Aristide Lungu Directorul Executiv Retea Distributie Bancpost. El considera ca "in arsenalul firmelor firmelor care pot face face fata cu success oricator probleme se afla trei atribute care fac diferenta: disciplina financiara, transparenta si predictibilitatea. Mai mult, firmele care demonstreaza diligenta in termenele de plata catre furnizori si catre creditori – aici includ si statul, plata taxelor si impozitelor, care sunt conduse corect in zona de fiscalitate, au cele mai mari sanse sa poata accesa, in conditii bune, finantare din partea bancilor, aspect deosebit de important in aceasta perioada".

O afacere de succes se construieşte în fiecare zi cu implicare, efort şi grijă pentru orice detaliu. De peste 20 de ani, specialiştii IMM şi PFA din Atelierele de Afaceri Bancpost sunt aproape de clienţi, în toată ţara. Deoarece şi micii antreprenori au vise mari, Bancpost îi susţine prin Linia de credit cu rambursare flexibilă şi comision de acordare zero. 

Detalii pe Atelierele de Afaceri şi pe Blogul Bancpost

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO