Senior Living

De la „a supravieţui”, la „a trăi frumos”

29.12.2021, 15:51

Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii se confruntă cu diverse probleme pe care adesea sunt nevoiţi să înveţe să le gestioneze „din mers”. Însă nu o pot face întotdeauna singuri. De aceea, sprijinul unor specialişti în soluţii dedicate vârstnicilor e binevenit. Cum pot face acestea diferenţa dintre un trai axat pe supravieţuire şi unul în care bunăstarea seniorilor se împleteşte cu cea a întregii societăţi?

„După ieşirea din câmpul muncii, cercul de cunoştinţe are tendinţa să se restrângă din ce în ce mai mult. Conjunctura se schimbă la rândul său, dispar oportunităţile de a schimba păreri în pauza de cafea cu colegii, care pot fi greu de înlocuit de vechii prieteni, a căror mobilitate se restrânge, la vârsta seniorităţii, la fel ca a noastră. Ajungem să tânjim după vizitele copiilor şi ale nepoţilor, care încă poartă pe umeri responsabilităţile unui job şi fac cu greu faţă ritmului alert al vieţii active. Şi da, omul rămâne o fiinţă socială şi are nevoie să aparţină unei comunităţi oricât de mici, care să îi împărtăşească valorile, grijile, viziunea despre lume”, susţine Călin Sarchiz, fondator şi CEO al proiectelor Valea Izvoarelor şi Cluj Senior Village, destinate vârstnicilor.

Din punct de vedere social, executivul spune că integrarea seniorilor într-un mediu adaptat nevoilor lor poate face diferenţa dintre o viaţă în care seniorii trăiesc şi una în care ei doar supravieţuiesc, şi asta pentru că emoţiile fireşti ale vieţii sunt mai bine gestionate în comunitate: bucuriile sunt stimulate, iar necazurile şi frustrările se risipesc atunci când sunt exteriorizate şi împărtăşite. Pe de altă parte, singurătatea, de multe ori forţată de lipsa de alternative, potenţează stările negative. „Desigur, pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile noastre nu sunt doar afective, apar şi nevoi foarte pragmatice, determinate de reducerea gradului de mobilitate. Casa sau apartamentul, care pe vremuri au găzduit o familie întreagă şi în care ne-am crescut copiii, se transformă într-o capcană atunci când pragurile, covoarele şi mobilele ne stau în cale şi devin obstacole pe care le depăşim cu efort. Ne dorim ca mediul în care trăim să nu ne amintească în fiecare moment de fragilitatea noastră, ci să ne susţină în efortul continuu de a ne păstra independenţa.”

Soluţii complete şi complexe

Deşi, în acest moment, pe piaţa din România există mai multe propuneri de soluţii de viaţă destinate seniorilor, Valea Izvoarelor Senior Living vine cu o abordare inovatoare. Aceasta constă într-o serie de complexe rezidenţiale destinate vârstnicilor, care vor constitui comunităţi formate în exclusivitate din seniori proprietari de locuinţe. Un prim astfel de complex este Cluj Senior Village, aflat în construcţie în comuna Apahida, la o distanţă de 11 kilometri de Cluj-Napoca. Acesta va fi inaugurat în anul 2022 şi, cu ajutorul personalului calificat, disponibil 24/7 în complexul rezidenţial, va oferi pachete de îngrijire şi asistenţă seniorilor independenţi care necesită asistenţă uşoară, precum şi seniorilor care au nevoie de îngrijire extinsă.

„O societate, o comunitate care a investit în prevenţia apariţiei problemelor de sănătate, a instalării sentimentului de inutilitate, a înstrăinării seniorilor odată cu retragerea din câmpul muncii se va bucura de valoarea pe care persoanele care au acumulat expertiză, abilităţi din cele mai diverse şi, de ce nu, chiar înţelepciune pe parcursul întregii cariere o pot aduce în vieţile celorlalţi.” Călin Sarchiz, Fondator si CEO al proiectelor Rezidenţa Valea Izvoarelor şi Cluj Senior Village

Această soluţie este concepută pentru seniorii care, în această noua etapă din viaţa lor, aleg să rămână acasă, notează Sarchiz. „Teama de schimbare şi confortul pe care îl creează familiaritatea spaţiului în care ei şi-au petrecut, cel mai probabil, cea mai mare parte din viaţă, amână evaluarea riscurilor şi luarea unei decizii.” Atunci când nevoia de ajutor devine evidentă, adaugă acesta, unele persoane optează pentru îngrijirea la domiciliu. Unul dintre numeroasele avantaje pe care soluţia de viaţă propusă de Cluj Senior Village îl aduce seniorilor este şi comunitatea, apartenenţa la un grup cu dorinţe şi preocupări comune şi care se confruntă cu provocări similare. „Ne dorim să-i ajutăm pe seniori să trăiască fiecare zi le potenţialul maxim, iar asta implică în mod automat socializare, acces facil la activităţi recreative şi la «parteneri de joacă».” De aceea, rezidenţii Cluj Senior Village devin automat membri în Clubul Valea Izvoarelor, destinat exclusiv seniorilor proprietari care locuiesc în complex. Sunt gândite spaţii dedicate activităţilor recreative: biblioteca, cofetăria – unde oamenii pot să stea de vorbă sau să servească împreună o gustare, salonul – unde discută, vizionează filme, ascultă muzică, participă la jocuri de societate, cabinetul de kinetoterapie şi, desigur, parcul care împrejmuieşte clădirea şi unde seniorii se pot bucura de natură, simţindu-se în siguranţă, în acelaşi timp.

În paralel, prin rezidenţa pentru seniori Valea Izvoarelor, Valea Izvoarelor Senior Living oferă servicii de cazare, îngrijire şi asistenţă medicală seniorilor cu diferite grade de dependenţă, unde aceştia beneficiază de programe adaptate nevoilor lor individuale. Aici sunt oferite pachete de îngrijire concepute special pentru seniorii independenţi, pentru cei care au nevoie de îngrijire extinsă, precum şi pentru seniorii cu diferite afecţiuni de memorie – de tipul demenţă severă şi Alzheimer. Pentru aceştia din urmă există amenajări arhitecturale specifice – spre exemplu, iluminat amplificat, coduri de culori, coridoare uşor de străbătut, sisteme de control acces şi spaţii interioare şi exterioare sigure. De asemenea, rezidenţii cu diferite tipuri de afecţiune de memorie sunt implicaţi în evenimente zilnice care le oferă oportunităţi de implicare în programe de stimulare cognitivă, socializare şi divertisment.

Seniorii independenţi sau care necesită asistenţă uşoară se pot bucura de o viaţă în care să nu aibă grija întreţinerii locuinţei şi în care se pot bucura de confortul de acasă, precum şi de beneficiile aduse de personalul calificat disponibil. Printre serviciile pentru seniorii independenţi sunt incluse: cazare, masă, menaj, întreţinerea locuinţei, spălarea hainelor şi a lenjeriei, programe şi evenimente sociale, transport local, încurajări şi asistenţă uşoară din partea personalului de îngrijire pentru realizarea activităţilor zilnice (toaletare, îmbrăcare – dezbrăcare, servirea mesei, etc). În general, cu excepţia administrării medicamentelor, nu se asigură alte servicii medicale.

În cazul necesităţilor de îngrijire extinsă, în pachet sunt incluse asistenţă pentru majoritatea activităţilor legate de viaţa de zi cu zi, inclusiv a celor de asistenţă medicală. Acestea sunt potrivite dacă persoana în cauză nu se mai descurcă singură cu activităţile cotidiene normale şi necesită ajutor, dar şi la ieşirea din spital după o intervenţie medicală care se soldează cu dificultaţi sau cu imposibilitate de deplasare sau alimentare, caz în care este o opţiune foarte bună pentru recuperare. „Copiii adulţi sau alţi membrii ai familiei pot încerca să acopere noile nevoi pe care un senior le are, însă aceştia au propriile angajamente şi responsabilităţi din cauza cărora sunt indisponibili pentru seniori cel puţin 8 ore/zi. Astfel, acestă opţiune nu este deloc o soluţie pe termen mediu, pentru că seniorul va petrece, în continuare, cea mai mare parte a timpului singur şi se va confrunta cu aceleaşi provocări care l-au determinat să ceară ajutor în prima fază”, susţine Călin Sarchiz. El aminteşte că îngrijirea la domiciliu se mai poate realiza şi prin angajarea unei îngrijitoare la domiciliu, subliniind însă faptul că îngrijirea seniorului timp de minim 12 ore pe zi presupune angajarea a minim 2-3 persoane, „ceea ce face ca familia să se transforme în agenţie de recrutare şi să primească în schimb ajutorul unor persoane care nu sunt calificate pentru a această muncă şi care cu siguranţă nu vor acoperi nevoia de socializare a seniorilor”. În plus, adaugă executivul, firmele care prestează servicii de îngrijire la domiciuliu asigură supraveghere şi asistenţă o perioadă limitată de timp pe parcursul zilei, iar aceste servicii rareori includ activităţi de stimulare cognitivă şi socializare. „Desigur, înainte de a lua o decizie este nevoie de o analiză atentă a avantajelor şi dezavantajelor acestor variante. Ideal ar fi ca această analiză să fie făcută la rece, cu mintea limpede, de către toţi cei pe care îi afectează, şi nu într-o situaţie de urgenţă, sub presiune. Fiecare senior are nevoi diferite, aşadar nu există o soluţie universal valabilă, care să se potrivească în toate situaţiile.”

Cum aduc seniorii plusvaloare societăţii

Potrivit lui Călin Sarchiz, seniorii reprezintă un procent important şi în continuă creştere din totalul populaţiei, astfel că nu putem vorbi despre bunăstarea societăţii ca întreg fără să existe bunăstare la nivelul acestei categorii sociale. „Este adevărat că bunăstarea depinde de sistemul de referinţă la care ne raportăm şi că, odată cu înaintarea în vârstă, priorităţile oamenilor se schimbă. Dacă persoanele încă active au tendinţa să asocieze bunăstarea în principal cu statutul social şi cu nivelul veniturilor, în cazul seniorilor bunăstarea are în componenţa sa, cu precădere, lipsa problemelor majore de sănătate, păstrarea independenţei şi incluziunea socială.” În opinia sa, o societate ai cărei seniori depind de ajutorul familiei sau, de ce nu, al statului pentru a-şi acoperi nevoile primare va fi una vulnerabilă, cu resurse – financiare, de timp, emoţionale – blocate, atât la nivelul familiei, cât şi la nivelul comunităţii, susţine el. „În schimb, o societate, o comunitate care a investit în prevenţia apariţiei problemelor de sănătate, a instalării sentimentului de inutilitate, a înstrăinării seniorilor odată cu retragerea din câmpul muncii se va bucura de valoarea pe care persoanele care au acumulat expertiză, abilităţi din cele mai diverse şi, de ce nu, chiar înţelepciune pe parcursul întregii cariere o pot aduce în vieţile celorlalţi.”

Oamenii, adaugă executivul, rămân fiinţe sociale pe tot parcursul vieţii, sunt interconectaţi, depind unii de ceilalţi, iar comunităţile, mai mari sau mai mici, se dezvoltă, prosperă atunci când fiecare membru al lor este valorizat, ajutat să contribuie la binele comun. „Seniorii nu fac excepţie. Sunt parte integrantă a societăţii, iar atunci când se simt în siguranţă, incluşi în viaţa socială, pot şi trebuie să contribuie la bunăstarea tuturor, iar modalităţile sunt nenumărate: implicarea în proiecte sociale, artistice, culturale, de mediu – iar lista poate continua în toate domeniile.” Există, potrivit lui, numeroase zone de activitate care au nevoie de oameni care să pună pasiune „doar pentru că o au, pentru că simt asta şi nu pentru că mai au lucruri de dovedit, şefi de impresionat sau scări de urcat în carieră”. Însă pentru ca noi, ca societate, să ne putem bucura de toată experienţa, de toate lecţiile pe care seniorii noştri le-au acumulat într-o viaţă, trebuie să le asigurăm această bunăstare, care, din fericire se obţine cu mai puţin efort decât în cazul celor mai tineri, pentru că nu mai implică acumulare de bunuri materiale, subliniază el.

Importanţa unei echipe multi-disciplinare

Echipa multi-disciplinară care se ocupă de rezidenţa Valea Izvoarelor din judeţul Mureş numără peste 60 de angajaţi full-time, care asigură în permanenţă starea de bine a unui număr de 120 de seniori. „Vorbim despre asistenţi medicali, asistenţi sociali, medici de familie, medic psihiatru, infirmiere, kinetoterapeuţi, ergoterapeuţi, personal curăţenie şi spălătorie, bucătari sau personal TESA.” Cât despre Cluj Senior Village, în acest moment proiectul se află în etapa de construcţie. Prin urmare, echipa este acum restrânsă – formată din personalul de conducere şi din managerii de proiect care gestionează bunul mers al lucrărilor şi urmărirea realizării la standarde europene a tuturor elementelor care vor deveni primul complex rezidenţial destinat seniorilor din România. Odată inaugurat în 2022, Cluj Senior Village va dispune de o echipă de profesionişti în îngrijirea seniorilor, ergoterapeuţi şi kinetoterapeuţi, la care se adaugă personal de curăţenie, spălătorie, îngrijire spaţii şi bucătari profesionişti.

Avantaje concrete

Printre beneficiile pe care le aduce seniorilor, dar şi familiilor acestora, locuirea într-o comunitate destinată lor, executivul aminteşte, în primul rând, eliminarea grijilor privind întreţinerea locuinţei şi a spaţiilor adiacente. „Pe lângă intreţinerea curţii casei, întreţinerea interioară poate deveni o corvoadă. Alegerea unei comunităţi dedicate seniorilor care se ocupă şi de reparaţii, instalări sau alte probleme cu care proprietarii de case se confruntă adesea poate oferi confort, poate conduce la economii de timp şi bani – foarte importante, mai ales după pensionare, atunci când veniturile devin fixe.” Confortul sporit este, la rândul său, un avantaj.

„Locuirea într-o comunitate cu acces uşor la o mare varietate de facilităţi elimină deplasările lungi şi greoaie pentru nevoi zilnice, programări la coafor şi multe altele. De la servirea mesei, la controale medicale de bază, seniorii îşi pot trăi cea mai bună viaţă fără să părăsească comunitatea. Disponibilitatea facilităţilor de tipul frizerie, salon de kinetoterapie, acces la servicii medicale de bază în apropierea locuinţei elimină nevoia de deţinere a unui automobil sau dependenţa de alte persoane pentru deplasări. Bineînţeles, la nevoie, serviciile de transport pot fi asigurate de personalul complexului.” Seniorii beneficiază, de asemenea, şi de o viaţă socială activă. Potrivit lui Călin Sarchiz, odată cu înaintarea în vârstă seniorilor li se poate părea o reală provocare să iasă din casă şi să desfăşoare activităţile care le fac plăcere şi să rămână implicaţi social. În schimb, într-o comunitate destinată lor, acestora le este mult mai uşor să menţină şi să creeze legături noi de prietenie cu vecinii lor. „Pentru mulţi seniori mutarea într-o comunitate înseamnă o viaţă socială mult mai activă decât în ani de zile înaintea mutării.”

Siguranţa sporită reprezintă un alt beneficiu pe care Sarchiz îl aminteşte. Indiferent dacă seniorii doresc să se bucure de o plimbare de seară sau au probleme de sănătate care necesită îngrijire medicală calificată, comunităţile destinate seniorilor oferă siguranţa şi securitatea de care ei şi membrii familiilor lor au nevoie. De exemplu, în locaţiile Valea Izvoarelor seniorii beneficiază de intrare sau ieşire securizată în şi din complex, de disponibilitatea personalului 24/7 sau de sistem de apelare de urgenţă în camere şi băi, care creează un sentiment ridicat de siguranţă şi securitate pentru ei şi familiile lor. Nu în ultimul rând, trebuie menţionat şi factorul „independenţă”. „Faptul că în apropiere există toate facilităţile şi serviciile specializate enumerate mai sus face ca menţinerea independenţei seniorilor să fie mai simplă. Chiar dacă în prezent seniorii nu au nevoie de îngrijire medicală calificată, de servicii de menaj complete sau de alte servicii, alegând să locuiască într-o comunitate pentru seniori aceştia nu vor mai trebui să se mute dacă, pe parcursul anilor, vor avea nevoie de servicii diferite sau de un nivel mai ridicat de îngrijire. Iar într-o astfel de comunitate, seniorii se pot bucura de prieteniile şi legăturile create în timp cu persoane de vârste asemănătoare şi vor putea beneficia, în acelaşi timp, şi de serviciile de care este posibil să aibă nevoie la un moment dat.”