ZF România 100 de idei

România a pierdut într-un secol peste 10% din suprafaţa cu păduri: cine erau marii proprietari atunci şi cine controlează acum „aurul verde“. Ikea a ajuns al doilea cel mai mare proprietar de păduri, cu 38.000 de hectare

09.07.2018, 00:08 Autori: Roxana Petrescu , Roana Rotaru

Aproape jumătate din pădurile României de acum 100 de ani era în proprietate privată.

Faţă de acum 100 de ani, su­prafaţa pădurilor din Ro­mâ­nia a scăzut cu peste 10%, arată datele oficiale consul­tate de Ziarul Financiar.

Astfel, potrivit Anuarului Statistic din 1922, primul document de acest tip de la Marea Unire, suprafeţele culti­va­te cu păduri erau de 7,3 milioane de hec­tare.

În 2016 însă, suprafaţa pă­du­rilor era de 6,4 milioane de hec­tare, potrivit celor mai re­cente informaţii publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.

Aproape jumătate din suprafaţa pădurilor de acum 100 de ani se afla în proprietare particulară (49%), restul fiind împărţită între instituţii publice, comune şi stat.

Azi, Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării.

De altfel, cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor transmise de Ministerul Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017.

În acest clasament sunt prezenţi cinci jucători privaţi, singurul proprietar român fiind Sturdza Gheorghe Ioan Eric, moştenitor al prinţului Dimitrie Sturdza. Cel mai mare proprietar privat de pă­duri din România este IRU Forest As­sets, parte a grupului de mobilă Ikea, cu aproape 39.000 de hectare deţi­nute, potrivit datelor Ministerului Ape­lor şi Pădurilor, date aferente anului 2017. Reprezentanţii Ikea spun însă că în total deţin 48.000 de hectare de păduri în România, grupul suedez având inclusiv propriul ocol silvic.

Al doilea cel mai mare proprietar privat de păduri este Greengold Romwood, o companie cu acţionariat suedez care deţine în România aproape 18.000 de hectare. În vara anului 2015, o firmă din jurul grupului Greengold, respectiv Greengold European Capital, a fost implicată în vânzarea unei supra­feţe de 33.600 de hectare de pădure din România către retailerul Ikea.

Al treilea cel mai mare proprietar pri­vat este Silvirom Navaro GmbH (în co­­­mandită), o companie cu ac­ţio­­­nariat german care deţine peste 17.700 ha în România. Un hectar de pă­du­re costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în func­­ţie de vâr­sta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fi­ind pădurile de stejar.

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania