♦ Evoluţia numărului de bovine din România în ultima sută de ani oferă puţine motive de bucurie, în acest moment produsele lactate fiind printre cele mai importante produse agroalimentare aduse de peste graniţe.
Potrivit statisticilor din 1916, la acel moment România avea 2,93 de milioane de bovine. În 2016 însă, tot datele oficiale arată că numărul acestora a ajuns la 2,04 milioane de capete.
Mai mult, numărul total de bovine al României a scăzut cu 1,9% în 2017, la puţin peste 2 mil. capete, potrivit datelor INS. Faţă de anul 2006, efectivele de bovine au scăzut cu peste 30%.
Numărul de porcine a scăzut şi el anul trecut, cu 6,4%, până la 4,4 milioane capete, în timp ce efectivul de păsări a scăzut cu 3,2% în aceeaşi perioadă, la 73,3 milioane capete, potrivit INS.
Sigurele efective de animale care cresc constant sunt cele de ovine şi caprine, care au ajuns în 2017 la 11,4 milioane capete, respectiv cu 36,6% mai mult faţă de anul 2006. De exemplu, în 1916 în România erau 7,81 de milioane de oi şi 0,3 milioane de capre. În ciuda potenţialului agricol local, carnea de porc şi lactatele sunt printre principalele produse agroalimentare aduse din străinătate, după valoarea importurilor din 2017, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR), în condiţiile în care România nu are suficiente animale pentru a acoperi necesarul de consum, potrivit specialiştilor din piaţă.
Paradoxul agriculturii româneşti provine însă din faptul că România exportă materia primă şi importă produse cu valoare adăugată.
Spre exemplu, anul trecut România a exportat porumb (principala sursă de hrană pentru porci şi păsări) de 730 mil. euro, şi a adus carne de porc din import de 475 mil. euro, potrivit datelor MADR. Importurile de produse lactate au fost de 314 mil. euro anul trecut. Potrivit celor mai recente informaţii, circa o treime din lactatele importate provin de la fermierii din Polonia şi Ungaria.
În total, importurile de produse agroalimentare au ajuns la 7,1 mld. euro în 2017, deficitul comercial (diferenţa dintre exporturi şi importuri) din acest sector fiind de peste 850 mil. euro anul trecut, potrivit datelor MADR.
Exportul de produse agroalimentare ale României a ajuns la peste 6,2 mld. euro anul trecut, principale produse exportate de România fiind grâul (1 mld. euro), porumbul (730 mil. euro), rapiţa (580 mil. euro), floarea-soarelui (520 mil. euro), orzul (220 mil. euro) şi bovinele vii (200 mil. euro).
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE