ZF România 100 de idei

Casa solară made in Ro pleacă într-o lună în Dubai. Care sunt şansele ca un prototip imaginat de 60 de studenţi să se transforme în cartiere solare în România?

27.07.2018, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

♦ În mai puţin de cinci ani, capacitatea proiectelor solare din România ar putea creşte cu 50%, lucru care va duce la formarea a circa 2.000 de locuri de muncă ♦ Dacă până acum investiţiile mari au fost în lumina reflectoarelor, noul cadru de reglementare, plus finanţările în pregătire ar putea crea o nouă vedetă în piaţa energiei: micul producător-consumator de energie şi a lui casă 100% electrică alimentată de soare.

Locuinţa EFdeN Signature, ale cărei costuri se ridică la circa 300.000 de euro, este urmaşa Prispa, dar faţă de predece­soa­rea ei, noua casă solară made in Ro vine într-un cadru legal nou care ar permite montarea a mii de astfel de proiecte pe termen mediu.

Expansiunea caselor solare şi posibi­litatea conectării cu uşurinţă a acestora la reţea ar putea genera pe orizontală posi­bilităţi semnificative de creştere pentru industria de profil şi, mai important, ar putea marca începutul descentralizării sistemului energetic local.

„Prototipul casei EFdeN a costat în jur de 300.000 de euro. În acest moment, pentru varianta industrializată nu avem o cifră şi nici nu vrem să lansăm estimări înainte de a ne face toate calculele bine“, spune Claudiu Butacu, cofondator al EFdeN şi EnergiaTa.

EFdeN este comunitatea de tineri cer­ce­tători care au dus mai departe proiectul casei solare Prispa, transformat azi în locuinţa EFdeN Signature, iar EnergiaTa este o ONG axată pe promovarea prosumatorilor, adică acei consumatori de energie de mici dimensiuni care-şi ge­ne­rea­ză singuri nece­sa­rul de electricitate.

Casa Prispa a fost pri­mul proiect de casă so­lară realizat în Româ­nia, prototipul fă­când o bună impresie la Madrid în 2012, atunci când a fost expus în cadrul compe­tiţiei Solar De­cathlon, cea mai importantă competiţie de lo­cuinţe sustenabile din lume.

 

Ghid de finanţare în pregătire

Piedicile din cadrul de reglementare nu au permis însă ca Prispa să depăşească faza de prototip, dar condiţiile sunt sem­nificativ schimbate pentru EFdeN Signature, locuin­ţă 100% electrică dezvoltată de o echi­pă interdisciplinară formată din 60 de stu­denţi de la Universi­ta­tea Tehnică de Con­strucţii Bucu­reşti, Universitatea de Arhi­tec­tură şi Urbanism Ion Mincu.

Astfel, Administraţia Fondului de Mediu (AFM) ar putea lansa până la jumă­tatea lunii viitoare, în dezbatere publică, ghi­dul de finanţare pentru subvenţionarea cum­părării instalaţiilor de energie solară.

„Intenţionăm ca programul pentru sub­ven­ţionarea cumpărării instalaţiilor de ener­gie solară să fie finanţat atât prin Fondul de Mediu, cât şi din Fonduri Europene, prin li­niile de finanţare gestio­nate de AM-POR (Auto­ritatea de Mediu pentru Programul Operaţional Regional). Ghidul de finanţare este în fază de elaborare, la nivel intern, estimându-se că va fi postat spre consultare publică până la jumătatea lunii august 2018“, spune Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu din cadrul Ministerului Mediului.

Brezuică menţionează că datele exacte privind valoarea totală a finanţării, precum şi capacitatea maximă a proiectelor care ar putea accesa pentru aceste fonduri sunt subiecte de discuţie, dar specialiştii de profil spun că sumele s-ar putea ridica la 100 de milioane de euro ceea ce ar permite dotarea cu panouri solare a 25.000 de case.

„Printre posibilele efecte pe orizontală ale unui astfel de program se pot enumera implicit creşterea vânzărilor de panouri şi a serviciilor conexe panourilor fotovoltaice, creşterea importurilor şi/sau a producţiei interne de echipamente, creşterea numărului de locuri de muncă în domeniu, creşterea numărului de operaţiuni de creditare pe termen scurt, dar şi impacul direct/indirect asupra activităţii economico-financiare a furnizorilor de energie care sunt obligaţi să preia energia produsă în gospodării“, mai spune reprezentantul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

 

Noul cadru de reglementare

Banii vin în contextul în care de la jumătatea lunii iulie România are şi un cadru de reglementare foarte clar care susţine micile proiecte de producere a energiei. Chiar dacă fondurile menţionate de Brezuică nu ar finanţa achiziţia unui proiect la cheie cum este locuinţa EFdeN, casele solare au acum cadrul de reglementare asigurat.

Astfel, la jumătatea acestei luni administraţia prezidenţială a semnat decretul prin care este promulgată OUG 24/2017 care modifică şi completează Legea 220 care stabileşte schema de sprijin pentru regenerabile. Marele merit al acestei legi este că pentru prima dată este definit prosumatorul, adică acel consumator de energie de mici dimensiuni care-şi poate acoperi singur consumul prin producţia proprie de electricitate, şi tot pentru prima dată prosumatorului i se stabilesc nişte reguli de joc.

Potrivit legii, pentru a intra în categoria de prosumatori, capacitatea instalaţiilor de producţie a energiei nu trebuie să fie mai mare de 27 kW. Oricum pentru alimentarea unei case nu ar fi nevoie de mai mult de 3 kW, potrivit specialiştilor.

Mai departe, cei care au unităţi mai mici de 27 kW, potrivit legii, pot vinde energia electrică furnizorilor de energie cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a electricităţii. Mai mult, furnizorii de energie cu care prosumatorii au deja încheiate contractele vor fi responsabili şi de regularizarea între valoarea energiei livrate şi valoarea energiei consumate din reţea. În plus, operatorii de distribuţie de energie electrică sunt obligaţi să realizeze racordarea prosumatorilor şi a autorităţilor publice, se mai arată în textul legii.

De asemenea, prosumatorii sunt scutiţi de la plata tuturor obligaţiilor fiscale aferente cantităţii de energie electrică produsă pentru autoconsum, precum şi excedentul vândut furnizorilor.

Un alt aspect important este faptul că prosumatorii pot desfăşura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unităţile pe care le deţin fără înregistrarea şi autorizarea funcţionării acestora. Înainte de promulgarea legii, prosumatorii ar fi trebuit să-şi facă un PFA pentru a vinde energia, lucru care constituia o altă barieră în calea dezvoltării acestui sector.

„Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare (principala platformă de tranzacţionare a energiei din România, parte a bursei de energie OPCOM ñ n. red.) în anul anterior“, se mai arată în textul legii.

 

Acasă la casa solară

Astfel, dacă în 2012 casa Prispa a avut puţine şanse de „viralizare“, locuinţa EFdeN Signature chiar poate face saltul de la statutul de prototip la industrializare. De altfel, cei interesaţi să vadă o casă solară în acţiune, pot interacţiona cu modelul EFdeN în perioada 31 iulie-31 august, de luni până vineri, între orele 18.00 şi 21.00 şi în weekend, între orele 12.00† si 21.00, în incinta complexului comercial Băneasa Shopping City.

„Începând cu data de 1 septembrie anul curent, casa va fi demontată şi transportată pe mare în Dubai, pentru a fi reasamblată în doar 15 zile de echipa de studenţi pe situl unde va avea loc competiţia Solar Decathlon. Proiectată să se integreze atât în climatul din Dubai, cât şi în cel din România, prototipul oferă o experienţă unică prin potenţialul de adaptare şi personalizare“, mai spune echipa EfdeN.

Dezvoltarea proiectelor mici de energie electrică este văzută de mulţi specialişti din piaţă ca una dintre tendinţele majore din domeniul energetic pe termen lung. De altfel, într-un studiu realizat de EY, una dintre cele mai mari firme de consultanţă la nivel global, se arată că la nivelul anului 2022 costurile legate de producţia de energie pe cont propriu şi de stocarea acesteia vor ajunge la paritate cu cele ale energiei distribuite prin sistemul tradiţional. În acel moment, este de aşteptat ca o serie de consumatori să se desprindă complet de la sistemul clasic de alimentare cu energie, energia solară având un rol cheie în această mega-tendinţă.

Tot EY mai spune că în 2021, capacitatea proiectelor solare montate pe plan local ar putea creşte cu peste 50% faţă de nivelul din 2016, până la aproape 2.100 MW, la acel moment în industrie urmând să lucreze industrie circa 3.400 de oameni, faţă de circa 1.500 câţi erau în 2016.

Astfel, după o pauză, energia solară ar putea redeveni atractivă pe fondul ieftinirii de neimaginat a tehnologiei şi a aplicării proaspătului cadru de reglementare.

Începând cu data de 1 septembrie anul curent, casa EFdeN Signature va fi demontată şi transportată pe mare în Dubai, pentru a fi reasamblată în doar 15 zile de echipa de studenţi (foto) pe situl unde va avea loc competiţia Solar Decathlon.

Cum ar putea arăta România de mâine? Inspiraţi-vă din platforma www.zf.ro/romania100

O campanie Ziarul Financiar și Banca Transilvania