România de calitate

România de calitate, un proiect ZF & Isopan: WDP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spaţii industriale din România: Construcţiile încă au nevoie de multă forţă de muncă pentru a manevra maşinile

10.12.2020, 10:50 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Peste 60.000 de oameni lucrează în cele 25 de parcuri create până acum de compania belgiană pe plan local.

Industria construcţiilor nu se poate lipsi complet de oameni, deşi automatizarea joacă un rol din ce în ce mai important, sunt de părere oficialii WDP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spaţii industriale şi logistice prezenţi pe piaţa locală.

„Construcţiile încă au nevoie de multă forţă de muncă pentru a manevra maşinile, dar foarte multă tehnologie este implementată în procesul de gestionare a facilităţilor în majoritatea clădirilor noastre, de la cititoare automate de utilităţi la diferite marcaje de semnalizare instalate în parcurile noastre, care monitorizează traficul şi supraîncărcarea infrastructurii”, spun reprezentanţii WDP.

Tehnologia şi-a găsit locul în toate parcurile belgienilor, atât la nivelul clienţilor, prin automatizare şi roboţi care optimizează procesele, cât şi pe liniile de producţie şi lanţurile de aprovizionare. „Avem certificări de top pentru majoritatea clădirilor noastre şi toate dezvoltările noi vor fi eficiente nu doar în ceea ce priveşte consumul de energie, ci şi în privinţa utilizării terenului şi a optimizării traficului”, mai spun belgienii de la WDP.

Ca un jucător pe termen lung în domeniul dezvoltărilor industriale, WDP caută să creeze medii în care chiriaşii să rămână pentru multă vreme, nu doar pe termen scurt. „Sustenabilitatea este valoarea adăugată pe care le-o oferim chiriaşilor noştri, pe lângă direcţiile noastre de bază ale businessului. Acesta este avantajul competitiv care ne diferenţiază pe termen lung.”

În parcurile dezvoltate în jurul marilor oraşe din România, WDP a stimulat dezvoltarea multor oportunităţi de locuri de muncă, astfel că peste 60.000 de oameni lucrează în cele 25 de parcuri create până acum de compania belgiană pe plan local.
În ciuda unui an 2020 dificil, reprezentanţi ai WDP spuneau recent că proiectele lor în România merg mai departe, niciun şantier nefiind blocat.

Oportunităţile sunt cu atât mai mari cu cât există companii cu activitate de producţie şi de logistică în căutare de spaţii pentru a se extinde.

Din spaţiile aflate în portofoliul WDP, circa un sfert reprezintă clădiri dedicate producţiei, restul fiind spaţii de logistică. Depozitele sunt personalizate cu operaţiuni specializate, cu multă automatizare, aducând multă valoare adăugată.

Belgienii de la WDP au acum aproximativ un milion de metri pătraţi de spaţii livrate şi funcţionale, alături de alţi 320.000 de metri pătraţi în construcţie sau în fază de proiect. Planurile sunt ca în 2021 să construiască cel puţin 200.000-300.000 de metri pătraţi noi.

Dintr-un stoc total industrial de circa 5 milioane de metri pătraţi, nivel naţional estimat pentru finalul lui 2020, WDP deţine aşadar 20%. Printre proiectele belgienilor pe piaţa locală se numără parcuri situate în Dragomireşti, Ştefăneştii de Jos, Dumbră­viţa, Apahida, Ariceştii Rahtivani şi Oarja.

Trimestrul al treilea din 2020 a adus o activitate crescută pe sectorul spaţiilor industriale, unde companiile din retail şi servicii aferente, respectiv curierat şi logistică, au închiriat peste 300.000 de metri pătraţi, având o pondere de 50% din totalul tranzacţiilor, dublu faţă de anul 2015. Industrialul a devenit astfel vedeta pieţei de real-estate.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ISOPAN