România de calitate

România de calitate, un proiect ZF & Isopan: Muler Onofrei, Eli Parks: Imaginea parcurilor logistice s-a schimbat radical în bine faţă de acum zece ani

12.11.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Element Industrial are în lucru o serie de proiecte sub brandul Eli Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50.000 şi 60.000 mp, în oraşe precum Bucureşti, Craiova, Bacău, Târgovişte sau Brăila, precum şi depozite cu suprafeţe mai mici, grupate sub denumirea Eli Xpress.

Parcuri logistice cu impact cât mai redus asupra mediului în­­con­jurător, o imagine prietenoasă faţă de ocupanţii aces­tora, proiecte de peisa­gis­tică, de protejare a vegetaţiei şi a me­diului, pentru susţinerea biodi­versităţii – sunt numai câteva dintre „trucurile“ la care apelează dezvoltatorii imobiliari pentru a duce domeniul în care activează mai aproape de conceptul de sustena­bilitate.

„În sectorul logistic, vedem o îmbunătăţire semnificativă în noul ciclu de dezvoltare, după criza financiară din perioada 2009-2013. Astăzi, un parc logistic nu înseamnă doar nişte depozite «fade», ci un întreg ecosistem, cu infrastructură dedicată, proiecte de peisagistică sau managementul apelor de ploaie. Desigur, mult mai avansate din punctul de vedere al clădirilor verzi sunt segmentele de birouri şi cel rezidenţial“, spune Muler Onofrei, CEO şi cofondator, alături de Ionuţ Dumitrescu, al Element Industrial, compania care dezvoltă parcurile logistice de clasa A Eli Parks.

Protejarea vegetaţiei sau scăderea amprentei de carbon prin reducerea sau eliminarea echipamentelor cu combustie reprezintă factori importanţi.

Mai mult, odată cu progresul teh­nologiei, firmele din real estate aleg să integreze facilităţile de acest tip în activităţile lor curente, pentru a le ajuta să facă economie atât de timp, cât şi de costuri. La rândul lor, chiriaşii imple­mentează soluţiile de automatizare.

„Pe piaţa românească, pentru mo­ment, costurile pentru dezvoltarea unor soluţii de acest tip sunt prohibitive, iar un aspect al pieţei rămâne în continuare accesul la forţa de muncă. De altfel, unul din criteriile alegerii locaţiei pentru dezvoltarea Eli Park 1 – Buftea-Chitila – a fost accesul la forţa de muncă, ce devine din ce în ce mai problematică în zona extrem de aglomerată din jurul autostrăzii A1“, adaugă Muler Onofrei. Element In­dus­trial a continuat şi anul acesta, în ciuda pan­demiei, achiziţia de noi terenuri pentru viitoare depozite logistice, în condiţiile în care şi cererea pentru astfel de spaţii con­ti­nuă, în special pentru unităţi de producţie.

„Pe fondul cererii în creştere pentru spaţii de depozitare de clasa A, dezvoltatorii vin cu produse din ce în ce mai competitive pe piaţă, cu materiale care asigură o izolare mai bună şi o reducere a poluării, adoptând ultimele standarde în materie de soluţiii constructive. Faţă de acum zece ani, imaginea parcurilor logistice s-a schimbat radical în bine, iar chiriaşii noilor spaţii adoptă soluţii tehnologice ce le permit o operare mai facilă a spaţiilor“, adaugă Muler Onofrei.

El exemplifică amintind strategia Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice, care a închiriat anul trecut 20.000 de metri pătraţi în parcul Eli Park 1, din zona Chitila-Buftea.

Compania a deschis acolo centrul naţional de distribuţie, care are 22 de puncte de încărcare şi care funcţionează non-stop, în trei schimburi. Depozitul este operat de un sistem WMS (warehouse management system) modern, ce controlează în detaliu produsele din momentul în care acestea intră în spaţiu, până când pleacă spre destinatari.

Dincolo de tehnologie, dezvoltatorii imobiliari de logistică devin catalizatori de creştere economică în comunele şi localităţile unde dezvoltă, este de părere Muler Onofrei.

„Astfel, dezvoltatorii ajută la scăderea şomajului şi la dezvoltarea locală prin taxele de proprietate plătite către autorităţile locale.“

Element Industrial este unul dintre cei mai tineri jucători pe piaţa spaţiilor logistice. Dezvoltatorul are în lucru o serie de proiecte sub brandul Eli Parks, parcuri logistice cu suprafeţe între 50.000 şi 60.000 mp, în oraşe precum Bucureşti, Craiova, Bacău, Târgovişte sau Brăila, precum şi depozite cu suprafeţe mai mici, grupate sub denumirea Eli Xpress.

Totodată, dezvoltatorul oferă un pachet integrat de servicii de built-to-suit pentru facilităţi de producţie şi depozitare, începând de la identificarea terenurilor pretabile unor astfel de dezvoltări, până la autorizare, proiectare şi livrare conform cerinţelor specifice pentru fiecare proiect.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ISOPAN