Romania 5%

Aurelian Dochia, analist economic: România ar putea să câştige sute de milioane de euro anual din îmbunătăţirea modului în care funcţionează instituţiile publice

Autor: Alexandru Matei

06.11.2014, 12:42 219

Cele mai importante declaraţii făcute de analistul economic Aurelian Dochia la întâlnirea organizată de Ziarul Financiar pe tema ”România 5% creştere economică”:

* Am îndoieli vizavi de posibilitatea de a avea o creştere economică de 5% pe termen lung, timp de 10-15 ani

* Pe termen scurt nu există potenţial pentru o asemenea rată de creştere pentru România

* Pentru România există trei constrângeri majore: Factorul demografic, pentru că România este într-un proces de declin demografic, iar proiecţiile arată că vom ajunge la 15 milioane de locuitori. Imigraţia nu este o soluţie pentru România. Uniunea Europeană are nişte politici de imigraţie selective, nu vrea să fie invadată de populaţia din zonele sărace. Problema nu este forţa de muncă, ci populaţia, care rămâne îmbătrânită şi inevitabil scade consumul. O a doua constrângere este dată de capital, care vine din două surse: capital intern (din economisirea internă) şi cel din străinătate. România are o rată de economisire înaltă, de peste 20%. Condiţiile geo-strategice din lume sunt schimbate în momentul de faţă, iar capitalul străin va fi mult mai temător şi nu va avea aceeaşi libertate de a curge. Între 2002 şi 2012 noi am avut 150 de miliarde de euro capital care a intrat sub diverse forme: investiţii directe, împrumuturi, bani trimişi acasă. A treia constrângere este ceea ce se numeşte productivitatea totală a factorilor.

* Este adevărat că numai dintr-o îmbunătăţire a modului cum funcţionează instituţiile publice, România ar putea să câştige sute de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO