Proprietăţi

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru cu peste 4%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primul trimestru cu peste 4%
06.05.2011, 11:28 292

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primul trimestrufaţă de acelaşi interval din 2010, cu 4,4% ca serie brută şi cu4,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şide sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de InstitutulNaţional de Statistică (INS).

Ca serie brută, în intervalulmenţionat, s-au înregistrat reduceri la lucrările de construcţiinoi (6,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente(11,4%), în timp ce la reparaţiile capitale volumul a fost cu 22,7%mai mare, se arată în comunicatul INS. Pe obiecte de construcţii,volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirilenerezidenţiale cu 0,4%, iar la cele rezidenţiale şi inginereşti,volumul a coborât cu 13,4%, respectiv cu 3,3%.

În funcţie de numărul de zilelucrătoare şi de sezonalitate, în primele trei luni din 2011, s-auevidenţiat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente(9%) şi la cele de construcţii noi (7,8%), şi creştere la lucrărilede reparaţii capitale (+18,1%).

Pe obiecte de construcţii, s-aconsemnat creştere la clădirile nerezidenţiale (0,9%) şi reducerila cele rezidenţiale şi la cele inginereşti, cu 11,1%, respectiv cu4,6%.

În martie, comparativ cu aceeaşilună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a scăzutatât ca serie brută,cu 2,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,5%.

Ca serie brută, lucrările dereparaţii capitale au crescut cu 5,2%, în timp ce lucrările deîntreţinere şi reparaţii curente şi cele de construcţii noi aucoborât cu 5,7%, respectiv cu 3%.

Pe obiecte de construcţii, volumullucrărilor de construcţii a fost mai mic îm martie, faţă de aceeaşilună din 2010, cu 29,8% la clădirile rezidenţiale şi cu 8,6% lacele nerezidenţiale. La construcţiile inginereşti s-a înregistratun avans cu 18,1%.

Ca serie ajustată, s-auînregistrat majorări la lucrările de reparaţii capitale (9,4%) şila cele de întreţinere şi reparaţii curente (0,1%). La lucrările deconstrucţii noi s-a evidenţiat o scădere cu 3,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumullucrărilor de construcţii a crescut în martie, faţă de aceeaşi lunădin 2010, la construcţiile inginereşti cu 18,1%. La clădirilerezidenţiale şi la cele nerezidenţiale, volumul lucrărilor deconstrucţii a scăzut cu 30,7%, respectiv cu 1,2%.

Comparativ cu februarie, în martie2011, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 30,2% ca seriebrută, avans evidenţiat la lucrări de construcţii noi (34,1%),lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (29,0%) şi lucrări dereparaţii capitale (15,1%).

Ca serie ajustată în funcţie denumărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilorde construcţii a scăzut cu 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO