Proprietăţi

Turcii au investit intr-un an 80 mil. euro in Cosmopolis

28.09.2008, 20:42 59

Compania cu actionariat turc Opus Land Development, care a inceput in luna septembrie a anului trecut lucrarile de constructie la ansamblul rezidential Cosmopolis din localitatea Stefanesti, de la nord de Bucuresti, a anuntat ca a investit pana in prezent circa 80 de milioane de euro in acest proiect, iar pana la sfarsitul anului valoarea va urca pana la aproape 100 mil. euro.

"Aproximativ 40 de milioane de euro au fost folositi din imprumutul de la Garanti Bank, 30 de milioane de euro din sumele incasate de la clienti, iar 10 milioane de euro din surse proprii. Circa 20% din aceste investitii au fost directionate catre infrastructura necesara primelor doua faze ale proiectului", a declarat Ahmet Buyukhanli, presedinte al companiei.
Prima faza a proiectului cuprinde 565 de locuinte, care au fost vandute integral, iar cea de-a doua parte este formata din 1.200 de unitati.
Lucrarile de constructie sunt in avans fata planurile initiale ale companiei, astfel ca livrarile la prima etapa ar putea incepe din luna decembrie a acestui an. Initial, termenul prevazut era luna septembrie 2009.
Livrarile vor incepe cu locuintele din blocurile cu doua si trei etaje, cele mai inalte blocuri din cadrul proiectului fiind cu 10 etaje.
Vanzarile in cadrul proiectului au fost in medie de circa 100 de unitati/luna, insa in perioada de vara nivelul acestora a fost de circa 35-40 de unitati lunar. "De la inceputul lunii septembrie lucrurile au inceput sa se mai miste, dar nu putem vorbi de acelasi nivel de vanzari ca anul trecut", a spus Murat Kavurga, directorul executiv al Opus.
Cosmopolis este in prezent unul dintre cele mai mari santiere din Bucuresti si imprejurimi, unde lucreaza 1.250 de muncitori, dintre care circa 250 de turci. Proiectul este gandit ca un minioras, care trebuia initial sa cuprinda circa 4.600 de locuinte si prevedea investitii de 700 mil. euro.
"Am observat ca romanii sunt mai interesati de apartamente ceva mai mici, astfel ca vom reimparti etapele viitoare, astfel ca am putea ajunge la 6.000 de unitati in cadrul proiectului", a mai spus Kavurga.
Accesul la proiect se face prin zona Pipera, din soseaua de centura, aflata in prezent in extindere.
"In urmatoarele trei luni vom investi circa noua milioane de euro pentru amenajarea drumului de la centura catre proiect, canalizare, sisteme de tratare a apei. La momentul la care vor fi mutate primele persoane in cadrul proiectului, vom avea aici un supermarket si alte opt spatii comerciale, precum banca sau farmacie", a mai spus Kavurga.
Preturile in cadrul proiectului sunt de circa 1.100 de euro/metrul patrat construit, dar pot ajunge si la 1.250 de euro/metrul patrat construit in cadrul blocurilor cu doua etaje, in care sunt doar opt apartamente.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO