Proprietăţi

Tranzacţiile imobiliare cu proprietăţi mari s-au dublat în T1

Tranzacţiile imobiliare cu proprietăţi mari s-au dublat în T1

Autor: Cristina Cuncea

02.05.2011, 23:47 611

Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale din România,birouri, spaţii comerciale şi industriale a totalizat în primultrimestru circa 200 de milioane de euro, dublul nivelului dinaceeaşi perioadă din 2010, cea mai mare parte reprezentândpreluarea de către CA Immo a portofoliului Europolis.

"În România, volumul de investiţii la sfârşitul primuluitrimestru a fost de aproximativ 200 de milioane de euro. Creştereade 86% de la un trimestru la altul (T1 2011 faţă de T4 2010) sejustifică prin preluarea portofoliului de proprietăţi imobiliareEuropolis, reprezentând 90% din volumul total de investiţiiînregistrat în T1 2011", afirmă compania de consultanţă imo­biliarăDTZ Echinox.

DTZ Echinox a anunţat în aprilie anul trecut că în primultrimestru din 2010 valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale- birouri, centre comerciale şi spaţii industriale - a fost decirca 100 de milioane de euro. Tranzacţiile din România reprezintăcirca 10% din totalul investiţiilor imobiliare din Europa de 20,5miliarde de euro în primul trimestru. Faţă de primele trei luni din2010 se remarcă o creştere cu 6% a tranzacţiilor din Europa. ÎnEuropa Centrală şi de Est volumul investiţiilor a crescut la 1,4miliarde de euro, de asemenea, cea mai mare parte reprezentândpreluarea de către grupul austriac CA Immo a portofoliuluiEuropolis.

Principalele pieţe europene, respectiv Germania şi Franţa, auînregistrat scăderi ale valorii tranzacţiilor încheiate în perioadaanalizată.

Sectorul de retail, cu tranzacţii de 8,3 miliarde de euro, acontinuat să atragă interesul investitorilor şi în acest an,depăşind segmentul de birouri, care a atras 7,7 miliarde deeuro.

"DTZ Echinox estimează că sectorul de retail va rămâne sectorullider al tranzacţiilor de investiţii până la sfârşitul anului 2011în România. De asemenea, ne aşteptăm ca proprietăţile care vor facesubiectul tranzacţiilor să fie acelea care implică un risc limitatşi au venituri asigurate pe termen lung. În ceea ce priveştenivelul yield-urilor (randamentelor) pentru proprietăţi prime, neaşteptăm să vedem o comprimare a acestora începând cu sfârşitulanului 2011, începutul lui 2012. În prezent, yield-urile prime potatinge 8% (birouri), 8,5% (retail), 10,5% (industrial)", seprecizează în comunicat.

Compania a prognozat anterior pentru acest an un volum altranzacţiilor imobiliare de circa 500 de milioane de euro.

Grupul CA Immo, al doilea mare dezvoltator imobiliar dinAustria, a achiziţionat anul trecut compania Europolis, divizia deinvestiţii imobiliare a băncii austriece Volksbank, pentru 272milioane de euro. Tranzacţia a fost finalizată în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO