Proprietăţi

Tranzactiile cu spatii comerciale vor stabili noi recorduri anul acesta

01.02.2007, 19:36 38

Piata de retail va inregistra anul acesta noi recorduri in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, dupa ce anul trecut a fost consemnata prima tranzactie care a depasit pragul de 200 mil. euro.
Romania va atrage si in acest an investitorii straini interesati sa cumpere proiecte comerciale de mari dimensiuni, avand in vedere faptul ca piata s-a maturizat, iar randamentul se mentine inca ridicat la circa 7,5%.
Tranzactiile cu spatii comerciale au totalizat anul trecut circa 520 mil. euro, aproape 2% din totalul investitiilor in retail din Europa Continentala, potrivit unui studiu realizat de compania americano-britanica Jones Lang LaSalle.
Profitul unui dezvoltator de retail se situeaza in prezent la circa 15-25% din valoarea costului de dezvoltare. In urmatorii 3 ani acest procent va cobori sub valoarea de 10%, datorita cresterii cheltuielilor cu materialele de constructii si cu forta de munca, precum si a reducerii nivelului chiriilor, potrivit DTZ Echinox.
Toate marile fonduri de investitii austriece, britanice sau americane si-au indreptat atentia catre acest sector in ultimii ani, alocand bugete semnificative in acest scop. Bugetele difera in functie de marimea si strategia de investitii a fiecarui fond.
Desi stocul de spatii comerciale a crescut rapid, exista inca un decalaj intre cerere si oferta, proprietarii aflandu-se pe pozitii avantajoase la negocierea contractelor de inchiriere, afirma reprezentantii CB Richard Ellis.
Pentru 2007-2008 sunt propuse insa pentru finalizare proiecte comerciale de mari dimensiuni si se estimeaza ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni. In urmatorii doi ani mall-urile vor cunoaste cea mai importanta dezvoltare. Aceasta tendinta ascendenta a inceput prin extinderea suprafetei Bucuresti Mall cu inca 18.000 mp anul trecut.
In ceea ce priveste nivelul mediu al chiriilor, acesta a crescut cu circa 20%, ca urmare a decalajului semnificativ existent intre cerere si oferta.
Cea mai importanta tranzactie de pe piata de retail a fost achizitia de catre fondul austriac de investitii Immoeast a complexului comercial Polus Center Cluj, aflat in constructie, apartinand companiei Trigranit Holding. Valoarea totala a investitiei va fi de 210 milioane de euro.
Totodata, fondul de investitii australian APN Funds Management a achizitionat centrul comercial City Mall, al treilea mall ca marime din Capitala, printr-o tranzactie de 103,5 milioane de euro. Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties a derulat anul trecut doua tranzactii in valoare de peste 68 mil. euro pe piata locala. Britanicii au achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi si parcul de retail Vivantis Shopping Center din Capitala pentru care a cheltuit cate 34 mil. euro.
O alta achizitie de pe piata spatiilor comerciale a fost realizata de catre compania Dawnay Day Carpathian, care a cumparat de la doua companii romanesti centrul comercial MacroMall din Brasov. Tranzactia in valoare de 19 mil. euro a reprezentat prima investitie a firmei britanice in Romania.
Fondul britanic de investitii imobiliare North Real Estate Opportunities Fund a achizitionat cu 83 mil. euro, la sfarsitul anului trecut, centrul comercial European Retail Park din Sibiu.
Spre comparatie, in Polonia cea mai mare tranzactie din retail s-a ridicat la 600 mil. euro, compania Axa achizitionand portofoliul retailerului Apollo.
Desi anul trecut cea mai mare parte a investitiilor in achizitia de spatii comerciale a fost alocata pietelor mature din Europa, precum Germania, Spania, Polonia si Italia, investitorii straini s-au orientat si spre state din Europa de Est, unde au avut loc primele tranzactii de mari dimensiuni.
Tarile vizate de investitori in aceasta regiune au fost Turcia, Rusia, Ucraina, Croatia si noile state membre ale Uniunii Europene - Romania si Bulgaria.
In plus, odata cu dezvoltarea pietei imobiliare, fondurile de investitii au achizitionat proiecte in provincie, unde dezvoltatorii imobiliari au anuntat ca vor livra circa 250.000 mp in urmatorii doi ani, fiind anuntate circa noua proiecte de mall-uri in sapte orase.
Astfel, in urmatorii ani vor exista cel putin doua centre comerciale in fiecare oras cu o populatie mai mare de 100.000 de locuitori, afirma reprezentantii Colliers. Marile orase, precum Cluj-Napoca sau Constanta vor fi disputate intre trei sau patru proiecte, unele din ele fiind desfasurate pe suprafete de peste 40.000 mp. Printre cele mai mari proiecte se numara Polus Center (Cluj), City Center (Constanta), Arena Shoppping Centre (Bacau), Euromall (Pitesti, Ploiesti si Galati), Iulius Mall (Cluj) sau European Retail Park (Targu-Mures).
In plus, pe langa marile orase din Romania, dezvoltatorii se vor orienta si catre orasele secundare, venind pe piata cu concepte de centre comerciale mai mici, de 10.000-15.000 mp sau medii, de 20.000-30.000 mp.


Cum va evolua piata de retail

Pentru 2007-2008 sunt propuse pentru finalizare proiecte comerciale de mari dimensiuni si se estimeaza ca stocul de spatii comerciale se va dubla in urmatoarele 24 de luni.
Tranzactiile cu spatii comerciale au totalizat anul trecut circa 520 mil. euro, aproape 2% din totalul investitiilor in retail din Europa Continentala.
Nivelul mediu al chiriilor a crescut cu circa 20%, ca urmare a decalajului semnificativ existent intre cerere si oferta.
Profitul unui dezvoltator de retail se situeaza in prezent la circa 15-25% din valoarea costului de dezvoltare, urmand sa ajunga la 10%
In urmatorii ani vor exista cel putin doua centre comerciale in fiecare oras cu o populatie mai mare de 100.000 de locuitori. Marile orase, precum Cluj-Napoca sau Constanta vor fi disputate intre trei sau patru proiecte, unele din ele fiind desfasurate pe suprafete de peste 40.000 de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO