Proprietăţi

Tranzactiile cu birouri au determinat avocatii sa deschida departamente specializate

Tranzactiile cu birouri au determinat avocatii sa deschida departamente specializate

Millenium Business Center a fost cumparat, cu 40 de milioane de euro, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company

17.08.2006, 16:43 23

Amploarea pe care au luat-o afacerile imobiliare a dus la aparitia, in cadrul unora dintre firmele mari de avocatura prezente pe piata romaneasca, a unor departamente specializate in acest domeniu, ai caror avocati au rolul de a stabili structura tranzactiei, de a negocia documentele si de a stabili procedurile legale pentru finalizarea tranzactiei.
"Nu exista tranzactie fara probleme. Avocatii sunt cei care au rolul sa semnaleze clientului, in timp util, eventualele probleme contractuale si tot avocatul este cel care propune solutii daca, spre exemplu, titlul de proprietate este neclar sau atacabil sau daca acesta este susceptibil sa produca probleme in viitor", spune Dan Borbely, partener si coordonator al departamentului Real Estate in cadrul firmei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Piata imobiliara romaneasca a inregistrat in 2006 trei tranzactii record, de peste 40 de milioane de euro, privind vanzarea unor cladiri de birouri, cea mai importanta fiind preluarea imobilului Charles de Gaulle Plaza de catre fondul de investitii Accesion Fund, pentru 80 de milioane de euro.
Cladirea Bucharest Business Park a fost vanduta de catre dezvoltatorul Portland fondului austriac CA Immo, pentru 50 mil. euro, iar imobilul Millenium Business Center a fost cumparat, cu 40 de milioane de euro, de catre fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company. "Tranzactia privind imobilul Charles de Gaulle Plaza constituie un record din punctul de vedere al retetei financiare realizate de piata imobiliara din Romania in acest an, urmat imediat de Bucharest Business Park. Pe aceeasi lista se adauga, ca valoare, si tranzactia Millenium Business Center", a declarat Borbely, care a mediat cele trei tranzactii. Dezvoltatorul Millennium Bussines Center, firma Aegek din Grecia, a realizat un profit substantial din vanzarea cladirii, in conditiile in care a investit 25 de milioane de dolari, iar tranzactia s-a ridicat la 40 de milioane de euro. Potrivit avocatului Borbely, au existat cazuri cand, in urma raportului de analiza juridica realizat de avocati, decizia cumparatorului s-a schimbat.
"Este o diferenta majora intre un avocat cu experienta in probleme imobiliare si un avocat care, chiar daca sesizeaza eventualele probleme, nu vine cu solutii si rezolvari. De cele mai multe ori exista parghiile juridice necesare pentru rezolvarea unor astfel de situatii, insa cumparatorul poate decide sa se retraga dintr-un proiect, daca problemele identificate sunt iremediabile", precizeaza Borbely.
Valoarea totala a tranzactiilor de cladiri de birouri din primele sapte luni ale anului s-a ridicat la peste 200 mil. euro, aproape cat nivelul inregistrat in intreg anul 2005. In plus, stocul spatiilor de birouri de pe piata Capitalei, tranzactionate in prima jumatate a anului, au crescut de cinci ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit consultantilor imobiliari.
In primele sapte luni ale acestui an s-au realizat achizitii din partea unor fonduri de investitii nou intrate pe piata sau a unor investitori care au dorit sa-si consolideze pozitia pe piata. Mai mult, fondurile de investitii puternice de pe piata au anuntat ca sunt interesate de noi achizitii si in urmatoarele luni.
Avand in vedere veniturile din chirii generate de imobilul America House si randamentul actual al investitiilor, pretul proiectului ar putea trece de 90 mil. euro. Ca si in cazul Charles de Gaulle Plaza, fondurile de investitii asalteaza cu oferte dezvoltatorul, care spune ca nu este interesat de vanzare, cel putin pentru moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO