Proprietăţi

Terenurile agricole, mai ieftine de 40 de ori decât în Occident

Terenurile agricole, mai ieftine de 40 de ori decât în Occident

Autor: Gabriel Razi

24.06.2011, 00:08 3606

Jurnaliştii britanici prezintă terenul arabil din România ca peo investiţie sigură atât pentru companiile din agricultură, dar şipentru investitori având în vedere avansul preţurilor pentruprodusele agroalimentare şi terenuri la nivel mondial.

În ultimul an cotaţia grâului şi a porumbului s-a dublat pepieţele in­terna­ţionale.

Terenurile agri­­cole din România sunt şi de 40 de ori maiieftine decât cele din alte ţări din vestul Europei, scriecotidianul britanic The Telegraph. În România preţul unui hectar deteren se învârte între 1.000 şi 2.000 de euro în funcţie de zonă,potrivit anunţurilor de vânzare postate pe internet, în Olandapreţul se ridică la aproape 50.000 de euro, iar în Danemarca unhectar costă 28.000 de euro, în timp ce preţurile din Cehia variazăîntre 2.400 de euro şi 2.500 de euro, potrivit datelorEurostat.

Britanicii apreciază că România este piaţă bună pentruterenurile agricole pentru că dispune de aproape 10 mil. hectare deteren arabil, dar şi pentru că terenurile în alte ţări din regiuneprecum Ungaria sau Cehia sunt de două-trei ori mai scumpe.

Preţurile mici ale terenurile agricole au atras în Româniainvestitori danezi, britanici, germani sau libanezi.

Interesul pen­tru terenul agricol românesc nu este surprinzătoravând în vedere că la o investiţie de 2 mil. euro pentru 1.000 dehectare de teren, un investitor va obţine venituri de 1 milion deeuro dintr-o singură recoltă de grâu, la un preţ mediu de 250 deeuro/tonă şi o producţie la hectar de circa 4 tone.

Acum cei mai mari proprietari de teren agricol din România rămânîn continuare companiile cu capital românesc însă în topul primelorzece firme care deţin terenuri agricole îşi fac loc şi douăcompanii cu capital străin.

Companiile Maria Trading şi Agro Chirnogi, deţinute de un grupde oameni de afaceri libanezi, deţin peste 25..000 de hectare deteren agricol, în timp ce Delta-Rom Agriculture, controlatăprintr-un offshore din Luxemburg, are în proprietate 10.000 dehectare de teren. Alţi investitori, precum germanii de laVital&Heyl sau danezii de la JD Agro s-au orientat cătresuprafeţe mai mici între 1.500 şi 5.000 de hectare.

În ultima perioadă investiţiile în terenurile agricole sunt totmai vizile având în vedere că în ultimii ani fermele cu suprafeţede peste 50 de hectar au cumpărat 350.000 de hectare de teren de lamicii proprietari, potrivit datelor Agenţiei pentru Plăţi şiIntervenţie în Agricultură (APIA).

Investitorii au plătit în această perioadă între 350 de milioanede euro şi 700 de milioane de euro pentru terenurile pe care şile-au adăugat în portofoliu, la un preţ mediu între 1.000 şi 2.000de euro/hectar

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare,dintre care 9,4 milioane hectare teren arabil, 3,3 milioane hectarepăşuni, 1,5 milioane hectare fâneţe, 218.000 hectare vii şi 206.000hectare livezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO