Proprietăţi

Spatiile rezidentiale de lux, o moda care va mai dura

29.10.2003, 00:00 23



Segmentul rezidential a fost in acest an unul dintre cele mai active segmente ale pietei imobiliare, mai ales in ceea ce priveste achizitiile. Piata rezidentiala de lux a fost de departe favorita investitorilor si trendul se va mentine si anul viitor, cred jucatorii de pe piata imobiliara romaneasca.



"Ideea de lux este asociata acum cu spatiile verzi, intimitate, facilitati in administrare, finisaje de calitate, paza, intretinere, dar toate la un pret cat mai redus. Tendinta tot mai mare este de a locui in complexuri rezidentiale de apartamente si vile. Aici poti sa-ti cunosti din timp vecinatatile, poti cumpara la un pret mai mic decat pretul unei unitati construite singular, iar costurile in ceea ce priveste administrarea si facilitatile, sunt comune si prin urmare scazute" spune Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al companiei Eurisko.



In aceste conditii, cele mai atractive zone pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale de lux au fost cele aflate in partea de nord a Bucurestiului.



Sunt 4-5 noi parcuri rezidentiale in aceasta zona care vor fi livrate pana la sfarsitul anului viitor. Amplasalmentele ofera securitate, spatii verzi, liniste si reprezinta zone lipsite de poluare" spune Izvora Stancel, agency negotiator la compania CB Richard Ellis.



Parerea este sustinuta si de ceilalti jucatori de pe piata imobiliara.



"Pentru apartamente zona rezidentiala de lux inseamna Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Scoala Herastrau, adica locatii centrale care ofera siguranta, dar si spatii verzi. Pentru familisti, villa compound din Baneasa reprezinta zone linistite, fara poluare si care asigura o intimitate si chiar gradini pentru copii" sustine Oana Suciu, broker in domeniul rezidential la compania Colliers. Daca se adauga aici si faptul ca zona rezidentiala din nordul orasului ofera un acces facil atat catre cele doua aeroporturi, Otopeni si Baneasa, cat si spre centrele de afaceri aflate in zona de nord a capitalei atunci este de inteles interesul tot mai mare pentru aceste zone.



In aceste conditii, cred analistii de pe piata imobiliara, in ultimul an piata s-a maturizat, fiind mult mai organizata.



"Constructiile incepute in 2003 au un raport din ce in ce mai bun intre suprafata utila si cea construita. Se prefera tot mai mult o generalizare a structurarii spatiului : 2-3 dormitoare, curte potrivita - 200-300 metri patrati si cat mai multe facilitati" adauga reprezentantul Eurisko.



O alta tendinta pe piata rezidentiala de lux din Bucuresti din acest an este cresterea interesului pentru vanzare in detrimentul inchirierii.



"Managementul expat este inlocuit cu cel local si rezulta o scadere a cererii pentru inchiriere in zona rezidentiala de lux. In acelasi timp cererea pentru vanzare este in crestere" considera reprezentantul Colliers.



"Se manifesta si tendinta de achizitionare a caselor inainte de terminare, datorita posibilitatii oferite clientului de a personaliza spatiul fara investitii suplimentare (finisaje, compartimentare). In plus, prin cumpararea unei case sau a aunui apartament in complexuri rezidentiale se obtin preturi convenabile deoarece achizitionarea materialelor de constructii en-gros ofera developerului posibilitatea de a vinde la preturi mai mici. Intr-un procent destul de mare, noii developeri prefera vanzarea deoarece aduce un profit mai mare si mai rapid decat inchirierea" adauga Ionut Bordei de la Eurisko.



Potrivit reprezentantului CB Richard Ellis, cinci dintre noile proiecte aflate in desfasurare in zona rezidentiala din nordul Bucurestiului sunt dedicate exclusiv vanzarii. "Aceasta confirma cresterea cererii pentru spatii rezidentiale de calitate" spune Izvora Stancel.



Care va fi insa efectul pe care il va avea aparitia anul viitor a noilor proiecte in zona rezidentiala din nordul oratului ?



""Incadrandu-i in capitolul cerere, nu pe toti cei care vor sa-si cumpere o locuinta de lux (cererea potentiala), ci doar pe cei care vor si isi permit acest lucru (cererea reala), putem spune ca raportul cerere - oferta este in continuare echilibrat" completeaza Ionut Bordei de la Eurisko.



Un rol important in dezvoltarea pietei rezidentiale de lux il va avea si creditul ipotecar. Potrivit analistilor, daca se va continua politica de scadere a dobanzii creditelor si acordarea unor conditii mai flexibile, se asteapta ca in urmatorii ani, aproximativ 90 % dintre contractele de cumparare de case sa se realizeze cu ajutorul creditelor ipotecare.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO