Proprietăţi

Sectorul rezidential aduce cei mai multi bani investitorilor in imobiliare

Sectorul rezidential aduce cei mai multi bani investitorilor in imobiliare

Randamentele de pe piata imobiliara locala sunt in scadere, iar singurul segment in crestere este cel rezidential, unde deficitul de locuinte este foarte ridicat

29.03.2007, 18:16 14

Randamentul investitiilor in proiecte rezidentiale a ajuns la circa 10%, fiind cel mai ridicat de pe piata, dupa o perioada in care celelalte segmente, respectiv industrial, comercial si birouri, au fost cele mai atractive, potrivit datelor companiei de consultanta si brokeraj Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Insa, randamentele de pe piata locala sunt in scadere, datorita maturizarii pietei, singurul segment al pietei care este in crestere fiind cel rezidential, unde deficitul de locuinte este foarte ridicat.
In ciuda scaderii usoare a randamentului, profiturile investitorilor obtinute pe piata romaneasca au fost, anii trecuti, printre cele mai mari din regiune. Piata locala continua sa ofere randamente peste cele din UE sau America de Nord. In Cehia, Polonia si Slovacia, randamentele anuale pentru investitii imobiliare au coborat, anul trecut, la 7,25%-7,5% pentru spatiile de birouri si cele comerciale, potrivit Coldwell Banker.
"Scaderea randamentelor pe pietele din Republica Ceha si Ungaria ii determina pe investitori sa-si indrepte privirile catre oportunitati mai profitabile din Est, astfel incat Romania devine din ce in ce mai atragatoare pentru dezvoltatorii care cauta profituri mai mari decat cele de pe pietele vestice", afirma oficialii companiei.
Coldwell Banker intentioneaza sa introduca pe piata romaneasca un serviciu prin care oamenii de afaceri sa cumpere case de lux in strainatate la peste un milion de euro.
"Serviciul denumit Coldwell Banker Previews va deveni functional anul acesta. Consideram ca un astfel de sistem va avea succes pe piata locala, pentru ca locuintele de lux din strainatate sunt mai ieftine decat cele din Romania. Este mult mai simplu sa obtii o proprietate cu o arhitectura deosebita in afara Romaniei", afirma Valentin Ilie.
De asemenea, compania va dispune de o retea de furnizori de servicii adiacente vanzarii sau achizitionarii de case, respectiv tamplarie, renovare, securitate.
Compania de consultanta si brokeraj imobiliar si-a inceput recent activitatea pe piata romaneasca si intentioneaza sa-si extinda reteaua teritoriala cu 20 de birouri in primii trei ani de la infiintare.
"Vom prelua companii care sunt lideri de piata in zona de unde provin si care pot sa demonstreze cifrele cuprinse in bilanturi. Desi avem stabilit un buget pentru achizitii, nu pot sa spun ce suma avem disponibila pentru acest proces deoarece ar influenta foarte puternic piata", a declarat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Printre orasele vizate pentru extindere se numara Cluj, Brasov, Constanta, Sibiu, Timisoara, in unele dintre acestea compania intentionand sa deschida chiar mai multe birouri. Coldwell Banker intentioneaza sa intre in acest an in topul primelor cinci companii de profil, iar in urmatorii trei ani sa devina lider de piata.
"Daca unul dintre primii actori de pe piata raporta o cifra de afaceri de 5 mil. euro in 2006, iar altul spunea ca in 2007 va inregistra afaceri duble fata de anul trecut, de 12 mil. euro, pentru a intra in top cinci trebuie sa tindem spre aceasta suma. Intentionam sa fim lideri de piata in urmatorii trei ani ca acoperire nationala, din punctul de vedere al serviciilor sau al cifrei de afaceri", spune Ilie.
Potrivit reprezentantilor companiei, primii cinci jucatori de pe piata serviciilor imobiliare din Bucuresti sunt Colliers International, Eurisko, CB Richard Ellis, DTZ Echinox si Neocasa.
Compania ofera servicii de consultanta si brokeraj imobiliar pentru toate segmentele imobiliare, precum si servicii adiacente celor de brokeraj respectiv achizitii, studii de piata, analize de investitii, management al proprietatii, due dilligence.
Coldwell Banker este detinuta de Realogy Corporation din SUA si are o retea de 3.800 de birouri care acopera 30 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO