Proprietăţi

Revin cu întrebarea: nu ar fi oare mai bine să desfiinţăm contribuţia la sănătate?

Revin cu întrebarea: nu ar fi oare mai bine să...

Autor: Dragos Damian

08.01.2018, 19:34 1657

Am aşteptat datele MFP cu privire la analiza privind bugetul CNAS pentru că ea arată încă o dată cum merg treburile şi că nimeni nu ştie pe unde se duc banii nostri.

Primul tabel de mai jos, din sursa CNAS, este cel prezentat de ZF în februarie 2017 şi prevedea pentru anul în curs o bugetare de 4,9 miliarde lei pentru medicamentele decontate de CNAS şi de 3,3 mld lei pentru programele naţionale. 8,2 mld lei în total.

Al doilea tabel de mai jos, din sursa MFP, prezentat de ZF astăzi, prevede o alocare pentru 2018 de 9,7 mld lei pentru medicamentele decontate de CNAS şi de 4,8 mld lei pentru programele naţionale. 14,5 mld lei în total.

Dar asta înseamnă practic o dublare faţă de 2017 a bugetului pentru medicamentele decontate – deşi MFP arată o evoluţie de 12% - şi o creştere de aproape 45% pentru programele naţionale – deşi MFP sustine că majorarea este de 13%.

Nici nu comentez harababura de la capitolul de buget materiale sanitare,

Astfel, luând cele două capitole, medicamente decontate şi medicamente programe naţionale, avem un buget în 2017 de 8,2 mld lei (nu ştim care este execuţia bugetară) şi un buget de 14,5 mld lei prevăzut pentru 2018, adică o creştere de 76%, nicidecum de 12-13% cât apare în tabelul MFP. Sau, dacă datele din tabelul MFP sunt reale, şi creşterea este corectă, atunci cheltuielile bugetare la cele două capitole de medicamente pentru 2017 sunt de circa 12,8 mld lei, adică în 2017 s-a făcut de fapt o alocare mai mare cu 50% decat s-a bugetat.

Desigur, nu întrebăm aici unde este înregistrat clawback-ul, care este reglementat drept obligaţie de plată fiind calculată de CNAS dar plătită de contribuabil către bugetul de stat, ca orice altă taxă.

Aşa că din două, una: fie s-a schimbat macheta de buget în 2018 faţă de 2017, fie cele doua instituţii se contrazic între ele cu privire la bugetul şi consumul de medicamente.

Iar realitatea de zi cu zi este ştiută de toată lumea – dacă ai neşansa să te îmbolnăveşti si să apelezi la sistemul sanitar la care ai contribuit (sau nu) ani de zile, eşti obligat să arunci cu mii de lei în stanga şi în dreapta, indiferent că eşti tratat în public sau privat.

Ne luminează vă rog, cineva, unde merge de fapt contribuţia românilor la sănătate? Nu ar fi mai bine s-o desfiinţăm, urmând ca persoanele care au venituri să aibă un net cu 10% mai mare şi să plăteascî cash la doctor şi la spital şi la farmacie (asa cum e la privat), iar personele care nu au venituri să aibă servicii decontate din alocări bugetare?

Tabelul 1. Sursa CNAS, buget aprobat pe 2017  

 

Tabelul 2. Sursa MFP, proiect buget pe 2018

 

Dragoş Damian, CEO Terapia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO