Proprietăţi

Proiectele "zgarie-nori" vor impulsiona piata de apartamente

23.03.2006, 00:00 21

Pe piata rezidentiala urmeaza sa fie livrate circa 2.500 de apartamente apartinand investitorilor privati in urmatorii doi ani, potrivit reprezentantilor Eurisko. O mica parte din apartamentele care vor fi livrate pana in 2008 vor fi in blocuri zgarie-nori, urmand ca in urmatorii zece ani numarul acestora sa creasca.

Proiecte precum Esplanada, langa bulevardul Unirii, Sema Parc, pe malul drept al Dambovitei, Feeria, in cartierul Baneasa, Galleria, in nord-vestul Capitalei, Asmita Gardens, langa podul Mihai Bravu, Cardinal Towers, in partea de nord a Bucurestiului, vor schimba structura Bucurestiului in urmatorii zece ani.

"In perioada urmatoare vor fi livrate cel putin 1.000 de apartamente pe an, avand in vedere proiectele rezidentiale care se afla in derulare in prezent?", spune Robert Teodorescu, directorul departamentului de vanzari rezidentiale la Eurisko.

Principalul motor de crestere al apartamentelor noi ar putea fi aparitia conceptului de clasa medie, potrivit unor jucatori de pe piata. Cererea pe segmentul locuintelor pentru clasa medie a inregistrat o crestere incepand cu anul trecut, cand s-au anuntat primele proiecte rezidentiale.

Potentialii cumparatori ai apartamentelor nu mai sunt interesati sa achizitioneze un apartament intr-un bloc vechi, potrivit reprezentantilor Colliers International.

Interesul pentru cladirile noi cu apartamente moderne, cu finisari de calitate este in continua crestere, alimentat de preturile ridicate ale apartamentelor din blocurile vechi, al caror standard nu este la fel de ridicat.

"Potentialii clienti ai ansamblurilor rezidentiale cauta in primul rand siguranta, un sistem de administratie foarte bine pus la punct, dar si locuri de parcare?", spune Mihaela Pana, senior consultant la departament rezidential in cadrul DTZ Echinox.

In acest an vor continua sa creasca cu circa 10-15% preturile la apartamente vandute pe piata rezidentiala, potrivit jucatorilor de pe piata imobiliara.

"Estimam o crestere de 10-15% a preturilor pe piata rezidentiala. Pentru 2006 se asteapta ca apartamentele sa fie vandute in general cu 1.300-1.700 de euro pe metrul patrat, dar cu siguranta vor ajunge si la nivelul de 2.500 de euro in cazul apartamentelor de lux. In ceea ce priveste pretul de vanzare al caselor, acesta (ex. Baneasa) se va incadra in intervalul 850-1.000 de euro pe metrul patrat?", spune Mihaela Pana, senior consultant la departamentul rezidential din cadrul DTZ Echinox.

In ceea ce priveste numarul caselor care vor fi livrate in urmatorii ani este dificil de apreciat.

"Avand in vedere ca sunt destul de multe proiecte rezidentiale incepute, nu putem spune cu exactitate cate locuinte vor fi livrate in urmatorii 2-3 ani?", apreciaza Mihaela Pana, senior consultant la departamentul rezidential din cadrul DTZ Echinox.

Marile orase se vor extinde puternic in urmatorii ani. Un bun motiv pentru expansiunea acestor orase sunt cartierele rezidentiale care se dezvolta la periferia oraselor. Mai mult, constructia de case si de locuinte unifamiliale va creste in perioada urmatoare, apropiind de realitate visul romanului de a se muta de la bloc la casa "pe pamant?".

Insa, si in 2010, vor fi mai multi romani la bloc decat la casa, potrivit unor surse din piata.

Piata rezidentiala a inregistrat un veritabil boom pe segmentul mediu in 2005, proiectele demarate anul trecut depasind detasat prin numar si amploare oferta din anii anteriori.

Majoritatea proiectelor rezidentiale care au fost demarate anul trecut au fost vandute sau inchiriate inca din faza de proiect, aceasta fiind si una dintre principalele tendinte care s-au inregistrat in piata. Chiar daca apartamentele si casele nu au inregistrat mult asteptata scadere de pret preconizata de companii pentru sfarsitul anului ce s-a incheiat, au existat cumparatori pentru majoritatea proiectelor lansate anul trecut.

Peste 20 de proiecte rezidentiale de dimensiuni medii si mari au fost lansate anul trecut pe piata din Bucuresti, ce vor implica investitii totale de peste 5-600 de milioane de euro in momentul livrarii pe piata. Pentru anul in curs se estimeaza o crestere atat a volumului total al investitiilor, cat si a anvergurii proiectelor care urmeaza sa fie dezvoltate.

Tinta developerilor a fost anul trecut cu precadere segmentul mediu de consumatori, cuprins in general intr-un interval de pret de 700-900 de euro pe metrul patrat si constituit din clientii apartamentelor situate in blocuri noi.

Tendinta se va mentine si anul viitor, potrivit companiilor din piata, iar preturile finale ar putea inregistra scaderi ulterioare. O contributie importanta o va avea si faptul ca 2006 este termenul de livrare pentru majoritatea proiectelor care au fost demarate anul trecut.

O alta tendinta ce se va manifesta anul acesta pe piata rezidentiala este o delimitare mai clara a segmentului de lux si cel mediu, concomitent cu cresterea cerintelor clientilor pentru fiecare dintre aceste segmente.

Numarul apartamentelor noi livrate pe piata este in crestere, dar in continuare nu poate acoperi cererea de pe piata.

Potrivit reprezentantilor Patronatului Societatilor din Constructii, ritmul de constructie al locuintelor ar trebui accelerat pentru ca in conditiile actuale, cand se construiesc circa 30.000 de unitati pe an (valoare care include si locuintele ANL), cererea de aproximativ un milion de locuinte, ar putea fi acoperita abia in 30 de ani.

Circa 28% din fondul locativ construit are o vechime de 40-55 de ani, iar o patrime dintre locuinte au fost construite in urma cu peste 55 de ani, in timp ce volumul de case si apartamente finalizate in ultimii ani atinge un nivel de 30.000 de unitati anual, conform PSC.

Apartamentele din blocurile vechi vor ramane si anul acesta singura alternativa pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta sau sa investeasca intr-o locuinta pentru a o inchiria, mai ales ca sunt mult mai ieftine decat cele din blocurile noi. Pe de alta parte insa, analistii estimeaza ca ofertele in crestere de apartamente in blocurile noi vor face ca preturile pentru apartamentele in blocuri vechi sa nu mai creasca foarte mult.

Preturile apartamentelor din Capitala reprezinta in prezent in medie de doua ori si jumatate mai mult decat in urma cu doi ani, ritmul de crestere fiind de 150-200% in principalele orase de provincie.

Din acest punct de vedere, al dinamismului, evolutia pietei romanesti depaseste cu mult ceea ce s-a petrecut pe celelalte piete din Europa.

Cu toate acestea, spun companiile imobiliare, preturile apartamentelor din blocurile vechi au ajuns la un nivel maxim, care cu greu poate fi depasit in urmatorii ani.

In aceste conditii, plasamentele intr-un apartament dintr-un bloc construit inainte de 1989 ramane o alternativa de investitii, spun analistii pietei, doar in masura in care in apropiere sunt anuntate proiecte imobiliare de anvergura care ar putea creste pretul zonei.

Astfel, analistii imobiliari apreciaza ca in perioada urmatoare va avea loc o adancire a diferentelor dintre cartiere, ca urmare a evolutiei preturilor la apartamente. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO