Proprietăţi

Primul tronson din Autostrada Transilvania fără Bechtel: CNADNR a scos la licitaţie secţiunea Gilău-Nădăşelu

Primul tronson din Autostrada Transilvania fără Bechtel: CNADNR a scos la licitaţie secţiunea Gilău-Nădăşelu

Autor: Andreea Neferu

29.01.2012, 13:23 1855

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a scos la licitaţie construcţia unui tronson de autostradă de 8,7 kilometri pe ruta Gilău - Nădăşelu, care face parte din Autostrada Transilvania. Valoarea estimată a contractului este de 316,7 - 348,4 milioane de lei (73 - 80,3 milioane de euro la cursul BNR de vineri), iar finanţarea lucrărilor va fi realizată din fonduri de la bugetul de stat.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 martie, astfel că în aprilie-mai ar urma să fie anunţat şi câştigătorul licitaţiei, ales pe baza celui mai mic preţ. Durata de execuţie este de 24 de luni (şase luni de proiectare şi 18 luni de execuţie a lucrării), astfel că în 2014 tronsonul Gilău-Nădăşelu ar urma să fie finalizat.

Americanii de la Bechtel, care au fost desemnaţi în 2004 constructorii Autostrăzii Transilvania (415 kilometri), vor continua lucră­rile doar la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, statul fiind liber să liciteze celelalte şase tronsoane ale Autostrăzii Transilvania, fără nicio pretenţie din partea constructorului american.

Potrivit ministerului transporturilor, costul total al autostrăzii se va ridica la 3,8 miliarde euro, comparativ cu 9,9 miliarde euro, la cât s-ar fi ridicat investiţia totală dacă lucrarea ar fi fost derulată până la final cu Bechtel pe baza contractului încheiat în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO