Proprietăţi

Preturile apartamentelor noi din zone semi-centrale au scazut nesemnificativ dupa un an de criza

Preturile apartamentelor noi din zone semi-centrale au scazut nesemnificativ dupa un an de criza

Turnurile din Asmita au fost deja ridicate. Desi dezvoltatorii mai au peste 300 de apartamente la vanzare, nu reduc preturile

30.06.2009, 15:57 182

Dezvoltatorii proiectelor Asmita Gardens, New Town sau InCity, trei dintre cele mai mari ansambluri de locuinte aflate intr-un stadiu avansat de constructie in zone semi-centrale din Bucuresti, nu au operat modificari semnificative de pret, desi nivelul vanzarilor a fost extrem de scazut in ultimele 12 luni.

In timp ce preturile apartamentelor noi din cartiere au scazut cu 20-30%, pana la un nivel de sub 1.000 de euro/metrul patrat, in zonele semi-centrale apartamentele au ramas la un nivel de 1.500-1.800 de euro/metrul patrat plus TVA.
„Nu am scazut preturile deloc la New Town, media fiind in continuare de 1.550 euro/metrul patrat plus TVA, in conditiile in care nu taxam spatiile comune, iar pretul terasei este de 600 de euro/metrul patrat. Din prima faza, cu 316 apartamente, mai avem 18 unitati. Cu faza a doua (335 de locuinte - n.r.) ne miscam mai incet, astfel ca va fi livrata de-abia anul viitor", a declarat Carmen Corojan, care coordoneaza vanzarile proiectului New Town din zona Dristor a Capitalei.
Dezvoltatorii refuza sa reduca preturile din cauza faptului ca oferta de locuinte noi in zone semi-centrale, cu acces la parcuri, metrou si alte mijloace de transport in comun este limitata si va ramane asa, in conditiile in care alte proiecte nu sunt incepute in aceasta perioada.
In plus, unele companii sustin ca daca ar reduce preturile, ar risca sa intre pe pierdere.
„Ultima modificare de pret in cadrul Asmita am facut-o in vara trecuta si a fost o crestere de aproximativ 5%. Media de pret pentru apartamentele care mai sunt disponibile este de 1.600 de euro/metrul patrat plus TVA. Nu avem cum sa scadem preturile. Daca am fi putut face acest lucru, am fi facut-o decat sa avem aceste luni cu vanzari mai slabe", a declarat si Atena Tiplic, sales manager al proiectului Asmita Gardens.
Cele sapte turnuri ridicate pe Splaiul Unirii, in imediata apropiere a Parcului Tineretului, vor cuprinde 765 de apartamente, din care mai sunt disponibile circa 310 unitati.
Un alt ansamblu dintr-o zona semi-centrala a orasului in care preturile au ramas la un nivel ridicat este Vivando Unirii, unde valorile medii sunt de circa 2.000 de euro/metrul patrat construit plus TVA. Cu toate acestea, dezvoltatorii au lansat o promotie prin care clientilor le sunt oferiti 300 de euro lunar pe o perioada de trei ani, in conditiile in care doar 40% din cele 110 apartamente a caror finalizare este programata in octombrie au fost vandute.
Dezvoltatorii isi asuma faptul ca vor ramane cu apartamente in proprietate dupa finalizarea locuintelor, dar cauta solutii pentru a diminua pierderile.
Una dintre variantele de avarie este reprezentata de inchirierea locuintelor, cum se intampla de altfel in proiectele InCity Residences, dezvoltat de Anchor Grup pe calea Dudesti, sau Rams Residential Tineretului.
 PreTurile in InCity sunt in jurul valorii de 1.800 de euro/metrul patrat construit, in scadere cu circa 8% fata de maximele proiectului, potrivit celor mai recente date disponibile.
Un alt ansamblu dintr-o zona semi-centrala a orasului in care nu au fost operate reduceri semnificative de pret este Vitan Residence, unde ultimele locuinte se vand de la preturi de 90.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere.
In Bucuresti mai sunt disponibile putine loturi mari de teren in zone centrale sau semi-centrale, iar problemele de trafic conving cu greu clientii sa achizitioneze locuinte la marginea Capitalei sau in orasele din jurul Bucurestiului.
Printre loturile pe care ar mai putea fi construite in urmatorii ani locuinte in interiorul primului inel de circulatie din Bucuresti sunt terenul fostei Case Radio, unde Plaza Centers dezvolta un proiect care va cuprinde si cateva sute de locuinte, sau fabrica Timpuri Noi, pe care proprietarii incearca de mai mult timp sa o vanda pentru a fi valorificata din punct de vedere imobiliar.
Cele mai multe apartamente in urmatorii ani vor fi construite in cartierele marginase, precum Militari, Titan sau Drumul Taberei, unde se aflau cele mai multe fabrici care au intrat pe mana investitorilor imobiliari.
O analiza recenta a Ziarului Financiar arata ca strainii au platit circa un miliard de euro pe terenuri in Bucuresti care in momentul de fata sunt blocate, pe majoritatea dintre acestea urmand a fi realizate proiecte de locuinte.
O alta zona extrem de cautata de investitorii imobiliari este nordul Capitalei - Pipera, Baneasa - insa inclusiv aici numeroase proiecte au fost amanate, desi principalul pol al investitiilor imobiliare este considerata aceasta parte a orasului datorita apropierii de aeroporturi si a mai multor zone verzi.
Sperantele dezvoltatorilor de locuinte sunt legate in aceasta perioada inclusiv de programul „Prima casa". Cu toate acestea, lunile de vara aduc de obicei vanzari mai slabe, iar acest an probabil nu va face exceptie.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO