Proprietăţi

Pierdem proiecte imobiliare in favoarea Bulgariei

20.03.2007, 20:03 16

Piata imobiliara romaneasca este dezavantajata de sistemul financiar mai putin dezvoltat, in comparatie cu cel din Bulgaria, apreciaza reprezentantii dezvoltatorului Willbrook Management International. Odata cu intrarea in UE, Romania a intrat intr-o competitie cu statele din jur pentru atragerea de investitii in real estate.
"Romania poate sa piarda trenuri importante pe piata de real-estate, comparativ cu Bulgaria, intrucat piata financiara nu este suficient dezvoltata, astfel incat sa sustina la randul sau sectorul imobiliar", a declarat Daiana Voicu, managing director al dezvoltatorului Willbrook Management International.
Piata imobiliara din Romania inregistreaza o serie de dezavantaje fata de cea din Bulgaria, intrucat nu are un cadru legislativ favorabil instrumentelor financiare de finantare publica a proiectelor imobiliare, denumite Real Estate Investment Trusts (REIT). Reprezentantii Willbrook arata ca Bulgaria este singurul stat din Europa Centrala si de Est unde sectorul imobiliar este finantat si prin bursa. Astfel, profitand de eliminarea impozitului pe profit, facilitate fiscala oferita de piata bulgara, investitorii isi pot reinvesti profiturile realizate in alte proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat.
Cu toate acestea, piata imobiliara din Romania se mentine in topul preferintelor investitorilor straini, datorita numarului mare al populatiei urbane interesate sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta. Zonele cu potential pentru investitii rezidentiale sunt cele de pe malul Marii Negre si din Capitala. Daca in Varna un apartament cu doua camere de 75 mp ajunge la 43.000 de euro, in Constanta acelasi tip de apartament costa circa 58.000 de euro, aproape cat o casa cu doua niveluri pe o suprafata de 75 mp din Varna.
In Romania, randamentele investitiilor sunt insa ridicate, superioare celorlalte piete din Europa Centrala si de Est.
Compania Willbrook cu sediul central in Marea Britanie, specializata in dezvoltarile imobiliare de lux, are in administrare un portofoliu international de 5,3 mld. euro. In Romania, firma dezvolta in prezent investitii de peste 1,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO