Proprietăţi

Pe ce se bazeaza dezvoltatorii care nu renunta la proiectele de malluri nici in ruptul capului

Pe ce se bazeaza dezvoltatorii care nu renunta la proiectele de malluri nici in ruptul capului

Atrium Center Cluj ar putea fi construit deoarece dezvoltatorii mizeaza pe pozitia centrala a terenului

13.10.2009, 16:00 102

"Suntem in continuare dedicati Romaniei", "avem cele mai buneterenuri", "incepem constructia imediat ce se va relua finantarea",sunt doar o parte dintre raspunsurile executivilor sauproprietarilor de terenuri destinate constructiei de centrecomerciale in ciuda vestilor tot mai proaste ce vin din acestdomeniu, in care investitorii care au stat in umbra pana acumrecomanda plantatii de cartofi in locul mallurilor visate.

Reprezentanti ai unor companii precum Sonae Sierra, TriGranit,AFI Europe, Atrium Centers sau chiar Oasis Retail Development &Consulting, controlata de oameni de afaceri locali, sustin ca isipastreaza planurile de a construi centre comerciale, desi in piatade profil se spune ca aproape orice este de vanzare, dar nu preasunt cumparatori la actualele preturi.

Portughezii de la Sonae au terenuri pentru malluri in Bucuresti,Craiova si Ploiesti, AFI la Arad, Ploiesti si un al doilea mall inBucuresti, TriGranit la Constanta si Brasov, in timp ce Oasis are,alaturi de austriecii de la Real 4 You, zece terenuri in diferiteorase din tara, dar de construit va incepe doar la Sibiu, cu primafaza, care va cuprinde un magazin de bricolaj OBI.

Pe langa proiectele acestor dezvoltatori, este de asteptat ca siWest Gate Center din Craiova sau Euromall Galati sa isi continueanul viitor dezvoltarea, pe masura ce principalul finantator -Immoeast - isi va definitiva strategia privind componentaportofoliului local.

Structura de rezistenta a acestor proiecte a fost ridicata, darconstructia a fost pusa on hold, ca urmare a dificultatilor pe carecompania austriaca le-a traversat in acest an.

"Nu renuntam la proiectele din portofoliu. Schimbam putinconceptul la Satu Mare si mai tinem putin pe hold proiectul dinConstanta, cu care am putea iesi pe piata in 2012. Nu are rost sadeschidem un mall de asemenea dimensiuni ca World Trade CenterConstanta mai devreme", apreciaza Christian Hiver, directorulresponsabil de inchirierea spatiilor din centrele comercialedezvoltate de compania RED Management Capital.

Proiectul din Constanta ar putea fi astfel realizat intr-unfinal, chiar daca vorbim de o intarziere de patru ani fata determenul anuntat initial pentru inaugurare, sfarsitul anului2008.

Constanta nu este de departe un oras care sa duca lipsa decentre comerciale. In prezent sunt deschise trei - TOM, Tomis siCity Park -, iar TriGranit a reluat lucrarile la proiectul PolusCenter din Constanta, pe care isi propune sa il deschida spresfarsitul anului viitor.

Reprezentantul RED spune insa ca proiectul companiei sale va fidiferit prin prisma faptului ca va cuprinde si spatii de birouri siun hotel, elemente care pot genera un trafic constant si oclientela fidela.

Pe de alta parte, Ploiesti este unul dintre orasele fara uncentru comercial modern, dar cu planuri anuntate de numerosidezvoltatori. Sonae Sierra spera ca va construi unul dintre primelecentre din oras, la principala Sonae Sierra considera ca doua malluri pot fi absorbite de Craiova, astfel ca nu renunta la ideea de a construi Craiova Mall intrare de pe viitoarea autostrada din Bucuresti, in timp ce AFIEurope spune ca va construi la Ploiesti un proiect de tip "streetmall", diferentierea fiind unul dintre punctele cheie aledezvoltatorilor in aceasta perioada.

Havar de la AFI vrea sa construiasca un alt tip de proiect si laArad, in imediata vecinatate a mallului Atrium Center, astfel ca inloc de un al doilea mall, va incepe proiectarea unui parc de retailcu hipermarket, operator de bricolaj si un magazin mare deelectrocasnice, respectiv o oferta complementara cu cea a malluluide peste drum.

Pe de alta parte, in Baia Mare, unde constructia mallului GoldPlaza a intrat in linie dreapta, reprezentantii Atrium Centersspera de asemenea sa obtina in curand finantare pentru constructiaunui parc de retail, in conditiile in care un al doilea mall inoras ar fi o investitie nesustenabila. Pentru realizarea acestuiproiect insa, una dintre conditii este ca Atrium Centers sa o iainaintea companiei RED, care detine de asemenea un teren in BaiaMare pentru un centru comercial - Radius Shopping Center - a caruirealizare ar inchide practic accesul altor dezvoltatori inoras.

Pentru terenurile detinute de Atrium Centers in Satu Mare siCluj situatia este diferita. La Satu Mare, compania controlata deomul de afaceri Michael Israeli este in competitie tot cu RED, insain timp ce primii vor sa construiasca un mall, RED vrea sa dezvolteun hipermarket cu galerie comerciala.

La Cluj insa Atrium Centers mizeaza pe pozitionarea terenului,mai centrala decat proiectele Polus Center si Iulius Mall, carei-ar putea permite atragerea unui trafic satisfacator.

"Pe de o parte, este buna aceasta perioada de asteptare. Panavom finaliza noi proiectul, o parte dintre chiriasii din PolusCenter si Iulius Mall ar putea lua in calcul deschiderea unui noumagazin. In plus, si contractele semnate acolo se vor apropia desfarsit", spunea recent Michael Israeli de la Atrium Centers.

Acesta ar putea fi al doilea proiect al companiei pe piatalocala, dupa cel de la Arad, a carui finalizare este programatapentru luna martie a anului viitor. Inceperea constructiei a fostinsa amanata de mai multe ori, termenul initial de finalizare amallului fiind primele patru luni ale acestui an.

Dupa ce au platit milioane sau chiar zeci de milioane de europentru terenuri destinate constructiei de malluri, companiile dedezvoltare imobiliara sunt in prezent blocate din cauza scaderiivanzarilor de haine sau produse electronice, dar si derestrictionarea accesului la credite bancare.

Cu toate acestea, companiile refuza sa ia in calcul altedestinatii pentru aceste terenuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO