Proprietăţi

Patriciu şi AIG Lincoln sunt la un pas să vândă clădirea de birouri Lakeview cu 70 mil. euro

Patriciu şi AIG Lincoln sunt la un pas să vândă clădirea de birouri Lakeview cu 70 mil. euro

Clădirea Lakeview, cu 24.000 mp închiriabili, este un reper în zona Barbu Văcărescu din Capitală. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Cristi Moga

01.02.2013, 00:09 4068

Dinu Patriciu Global Services, divizia imobiliară a omului de afaceri Dinu Patriciu, şi compania americană AIG Lincoln, sunt la un pas de vânzarea clădirii de birouri The Lakeview din nordul Capitalei către fondul sud-african de investiţii NEPI.

Sud-africanii, care au ajuns la un portofoliu imobiliar de aproximativ 600 mil. euro pe piaţa locală, sunt printre cei mai lichizi investitori, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut au atras de pe burse fonduri de peste 100 mil. euro.

Părţile au agreat deja termenii tranzacţiei, iar un anunţ oficial ar putea fi făcut în termen de câteva zile, au declarat pentru Ziarul Financiar mai multe surse din piaţa imobiliară. Părţile implicate în tranzacţie nu au comentat informaţiile.

Valoarea clădirii cu o suprafaţă închiriabilă de 24.000 mp ar putea fi estimată la aproximativ 70 mil. euro, ţinând cont de chiriile prac­ticate şi valoarea tranzacţiilor realizate în zona Barbu Văcărescu - Floreasca în ultimii ani.

Clădirea este închiriată către companii precum PricewaterhouseCoopers, Colgate Palmolive, Huawei sau Royal Bank of Scotland şi a fost finalizată la începutul anului 2010 în urma unei investiţii de circa 45-50 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată printr-un împrumut obţinut de la MKB Bank Budapesta.

The Lakeview, la fel ca alte clădiri de birouri importante din Bucureşti, era de mai mulţi ani disponibilă spre vânzare. Numărul investitorilor activi în piaţa locală, care sunt dispuşi să facă achiziţii de peste 50 mil. euro, este însă extrem de redus, în condiţiile în care imobiliarele din România nu sunt în prezent considerate suficient de atractive şi sigure în analizele de pe masa marilor fonduri de investiţii din Germania sau Statele Unite.

Achiziţii de 300 mil. euro

Cele mai mari tranzacţii realizate de NEPI în criză

  • 63 mil. euro a fost valoarea tranzacţiei de preluare a centrului comercial Promenada Brăila, cumparat în octombrie 2009;

  • 101 mil. euro a fost valoarea tranzacţiei de preluare a proiectului Floreasca Business Park, semnată în decembrie 2010;

  • 80 mil. euro este valoarea la care poate fi estimată achiziţia proiectului City Business Center din Timişoara, tranzacţie semnată în ianuarie 2012;

  • 70 mil. euro ar putea fi preţul plătit pe clădirea de birouri Lakeview.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO