Proprietăţi

NNDKP: Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu erau prudente

NNDKP: Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu erau prudente

Autor: Cuncea Elena Cristina

06.04.2011, 11:50 135

Piaţa imobiliară ar fi scăzut cu 70-80% dacă băncile nu aveau oatitudine prudentă în ceea ce priveşte executarea garanţiilor, ceeace ar fi afectat şi companiile fără probleme, a declarat, miercuri,Simona Neagu, partener al casei de avocatură Nestor NestorDiculescu Kingston Petersen (NNDKP).

"Dacă băncile nu ar fi avut un comportament prudent în ceea cepriveşte executarea garanţiilor piaţa imobiliară ar fi fostnenorocită. Piaţa nu ar fi scăzut cu 30%, ci cu 70-80%. Efectelepieţei imobiliare asupra economiei sunt puternice, astfel că arduce la afectarea debitorilor care nu sunt în dificultăţi înrelaţia cu băncile pentru că li se vor devaloriza garanţiile", aspus Neagu, la seminarul "Se va opri şirul insolvenţelor în 2011?",organizat de Ziarul Financiar.

La rândul său, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionalea României, a arătat că, pentru ca o piaţă să poată reacţionaelastic, trebuie să aibă o anumită profunzime, ceea ce nu e cazulpieţei imobiliare din România.

"Este o piaţă superficială, cererea solvabilă este mică.Capacitatea de a finanţa achiziţia de locuinţe, cererea esteredusă. Pe o piaţă superficială consecinţa aruncării pe piaţă aunor active duce la dezechilibre", a spus Olteanu.

În acest context, Adrian Cionca, managing partner în cadrulCasei de Insolvenţă Transilvania, a arătat că în condiţiile uneieventuale reveniri ale economiei, necunoscuta principală în 2011 înceea ce priveşte piaţa insolvenţei este cum vor reacţionacreditorii, în special băncile.
"Întrebarea este dacă preţurile activelor vor creşte, dacădebitorii vor sprijini restructurarea afacerilor cu probleme şi cuşanse îndoielnice de reuşită sau vor executa garanţiilor, respectivvor recupera ceea ce este posibil şi vor finanţa unele SPV-uri(vehicule de investiţii, n.r.)", a spus Cionca.

Gianina Lazanu, director al direcţiei Recuperare Mari Creanţe,BRD Groupe Societe Generale, a declarat, în acest sens, că dinexperienţa din 2010, garanţiile au rămas la companii pentru a fiutilizate.

"Nu poţi să vinzi fabrica şi apoi să facă restructurare,activele au rămas la companii, stocurile au rămân pentru a firulate. Ne axăm pe salvarea afacerilor, nu pe valorificareaactivelor", a adăugat Lazanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO