Proprietăţi

Lipsa terenurilor mari din Capitala permite proprietarilor sa ceara dublu

Lipsa terenurilor mari din Capitala permite proprietarilor sa ceara dublu
24.01.2008, 15:36 23

Dupa ce anul trecut au fost vndute un numar important de fabrici din Bucuresti, precum Laromet, Tricodava, Helitube, Electroaparataj sau Compania Industriala Grivita, loturile de mari dimensiuni ramase disponibile au devenit si mai pretioase, cel putin in ochii proprietarilor.
Astfel, dupa ce anul trecut cele mai mari tranzactii cu terenuri au fost realizate la un pret mediu de 730 euro/metrul patrat, in zone precum Drumul Taberei sau Straulesti, anul acesta preturile solicitate de proprietari pleaca de la 1.000 de euro/metrul patrat si pot ajunge la 2.000 de euro/mp, ct este solicitat pentru terenurile de sub fabricile Timpuri Noi sau Titan Mar.
Valorile de tranzactionare de anul trecut au variat intre 500 de euro/mp, ct a platit Africa Israel in cadrul tranzactiei prin care a preluat lotul de sub fabrica Laromet, si 1.215 euro/mp, in cadrul tranzactiei prin care Bluerose Ro Corporation a cumparat terenul de la Compania Industriala Grivita.
Laurentiu Badea, senior broker in cadrul departamentului de terenuri al companiei de consultanta imobiliara Eurisko, pune preturile mari solicitate pe terenurile din Bucuresti pe seama raritatii, spunnd ca "o buna parte din fabricile care erau s-au vndut deja, in timp ce altele, precum Vulcan, nu sunt scoase deocamdata la vnzare". Astfel, dezvoltatorii care mizeaza in continuare pe Bucuresti mai au in acest an doar cteva optiuni pentru achizitionarea unor terenuri de mari dimensiuni, cum ar fi lotul fostei fabrici Republica.
"Fondurile mari de investitii, care se implica in dezvoltarea imobilelor de birouri sau a ansamblurilor rezidentiale, se vor indrepta, in general, catre alte orase, deoarece nu poti construi birouri in Tunari, spre exemplu", apreciaza consultantul Eurisko.
Cu toate acestea, loturi mari inca exista in Bucuresti, tinnd cont de anunturile firmelor de consultanta, astfel ca pe site-ul agentiei Euroest sunt prezentate spre vnzare patru terenuri de mari dimensiuni cu un pret total solicitat de 200 de milioane de euro.
Cel mai mare dintre terenurile prezentate pe site-ul agentiei imobiliare se afla in apropierea lacului Fundeni si se intinde pe 10 hectare, fiind apreciat la 100 de milioane de euro, respectiv 1.000 euro/mp. Celelalte terenuri au preturi de 1.600 de euro/mp (in Baneasa si Parcul Carol), respectiv 2.100 de euro/mp (Mihai Bravu).
Unul dintre cele mai mari terenuri disponibile in Bucuresti se afla sub fabrica Republica din estul Capitalei, se intinde pe 24 de hectare si va fi scos la vnzare in primavara acestui an. Alte terenuri care vor intra, probabil in acest an, pe minile dezvoltatorilor imobiliari sunt si cele de sub fabricile Titan Mar (60.000 mp), Timpuri Noi (50.000 mp) si Victoria (18.000 mp).
Preturile solicitate pe aceste terenuri se invrt in jurul valorii de 2.000 de euro/mp, astfel ca doar din vnzarea acestor trei loturi am putea asista la tranzactii de circa 250 de milioane de euro.
Aceste terenuri vor fi redirectionate in special catre constructia de locuinte, segment al pietei imobiliare care prezinta cel mai mare deficit pe piata Capitalei.
Pna in prezent, pe marile platforme pe care au fost incepute proiecte imobiliare au fost anuntate dezvoltari mixte, formate in special dintr-un mall si cladiri de birouri, cum este cazul proiectelor de pe platformele UMEB si Semanatoarea.
Astfel, pe platforma UMEB va fi construit pna la sfrsitul anului viitor centrul comercial Cotroceni Park, urmnd apoi a fi construite si mai multe cladiri de birouri.
Totodata, si in proiectul Sema Parc, dezvoltat de River Invest, va incepe anul acesta constructia unui mall, proiectul fiind format si din spatii de birouri si rezidentiale.
Numarul mare de malluri anuntate si deficitul puternic de locuinte sunt principalele motive care vor determina dezvoltatorii sa se concentreze pe segmentul rezidential.
In acelasi timp, consultantii apreciaza ca nivelul chiriilor in centre comerciale va scadea pe masura ce proiectele incep sa fie finalizate, in timp ce estimarile cu privire la preturile locuintelor noi nu indica scaderi nici pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO