Proprietăţi

Impactul intrarii primilor investitori pe piata energiei

14.10.2004, 00:00 19



Sute de ore de negocieri, zeci de consultanti, avocati, auditori, cinci tranzactii de privatizare in valoare totala de aproximativ 2,25 miliarde euro, si in final, patru investitori straini care devin proprietarii celor mai mari companii de stat din Romania.



Anul 2004 devine anul in care sectorul energetic romanesc, numit de unii "sira spinarii a intregii economii a Romaniei", face un pas decisiv inainte catre integrarea in piata unica europeana.



Austriecii de la OMV, italienii de la Enel, Gaz de France (Franta) si Ruhrgas (Germania) sunt primii investitori care pun piciorul intr-un sector bolnav al economiei, unde arieratele, datoriile incrucisate si creantele neincasate de ordinul miliardelor de euro au lasat urme adanci companiilor romanesti.



In loc sa se dezvolte si sa se extinda, Petrom, Electrica, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord (care cumuleaza circa 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei)



s-au confruntat ani la rand cu o lipsa de lichiditati, care a amenintat permanent politica de investitii, in timp ce practicarea unor preturi scazute sub patronajul statului le-a decapitalizat.



Statul va incasa sume cuprinse intre 950 milioane euro si un miliard de euro din privatizarile Petrom, Electrica, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, derulate in acest an. Mult sau putin? Poate nici nu mai conteaza, in conditiile in care are mai degraba valoarea unui pret platit prin care aceste companii scapa de controlul celui mai prost si mai neglijent administrator.



Cele patru grupuri internationale, care urmeaza sa devina proprietari de companii petroliere, distributii de gaze si de electricitate, urmeaza sa capitalizeze companiile respective cu aproximativ 1,25 miliarde euro prin aport de capital, destinat finantarii programelor de investitii.



"Procesul de privatizare din domeniul energetic reprezinta in primul rand



un pas inainte in drumul spre o economie sanatoasa, reala, neafectata de



influente politice sau clientelare. Altfel spus, mai putina coruptie,



jocuri de interese, firme capusa si compensari facute pe genunchi.



Pe de alta parte, prin schimbarile legislative ce insotesc aceste



privatizari si, ma refer aici in special la partea de reglementare din



domeniul energiei electrice, gazelor naturale si petrolului, decalajele



importante dintre reglementarile europene si cele romanesti in materie



se diminueaza drastic", comenteaza Gabriel Zbarcea, avocat in cadrul casei de avocatura Musat & Asociatii, una dintre cele mai puternice case de avocatura de pe piata locala.



Dar intrarea celor patru investitori pe piata energiei din Romania da startul unui proces de reconfigurare a intregii piete de energie. Privatizarile sunt procese rigide, prin care investitorii preiau "bucati" modelate de catre stat, insa majoritatea analistilor si jucatorilor de pe piata se asteapta in mod firesc, ca acestia sa-si rearanjeze afacerile in functie de propriile structuri si interese, ceea ce va deschide drumul achizitiilor private pe acest segment al economiei.



In plus, intrarea pe piata a unor companii cu un volum de afaceri de zeci de miliarde de euro anual schimba raportul de negociere intre actorii de pe piata energiei si autoritati, care nu mai au rolul si de arbitru si de jucator in acelasi timp.



Experientele altor privatizari precum Sidex, Sanex sau Dacia indica foarte clar o schimbare radicala a acestor companii dupa schimbarea actionarului majoritar. In urma cu cativa ani, era celebra zicala ca Sidex producea pierderi de un milion de dolari in fiecare zi in care era la stat, situatia inversandu-se radical dupa preluarea sa de catre grupul anglo - indian LNM Holdings, reusind sa obtina profit de 100 mil. $ pe semestru.



Companiile respective au devenit puternic "business oriented" (orientate catre afacerea de baza - n.r.) si preocupate sa faca profit.



Impactul in sectorul energetic este si mai puternic fata de alte industrii, dat fiind ca furnizorii de utilitati au fost deseori in mijlocul blocajului financiar.



O disciplinare a acestora inseamna o intarire a disciplinei financiare pe verticala, a furnizorilor de materii prime si a companiilor din alte industrii cu care au relatii de afaceri.



"Cred ca este zona unde privatizarea va trebui sa aduca un impact



semnificativ. Politica de preturi se va schimba prin aducerea acestora la



niveluri apropiate de cele de pe pietele internationale sprijinind astfel



modernizarea sectorului energetic. Va avea un impact si la nivel



macroeconomic, s-ar putea sa avem presiuni inflationiste", afirma Radu



Craciun, analist sef la ABN Amro Bank Romania, filiala locala a bancii olandeze.



"In al doilea rand, este de asteptat un impact la nivelul disciplinei



financiare. Faptul ca majoritatea arieratelor din economie este in zona



furnizorilor de utilitati, o disciplinare a acestora va avea loc atat



fata furnizorii acestora de materii prime, cat si fata de buget. Apoi, va



avea loc o schimbare in ceea ce priveste pozitia de negociere cu furnizorii



externi, care va fi mult mai buna pentru noile utilitati, avand in vedere



puterea economica din spatele acestora", mai spune Radu Craciun. El



apreciaza ca intr-un an, maxim doi ani, se va produce aceasta disciplinare



financiara.



Pe piata petroliera, politica de preturi a Petrom fara o legatura directa cu cotatia titeiului de pe pietele internationale a fortat celelalte companii interne sa se alinieze si ele, lucru care a avut un impact negativ asupra dezvoltarii acestora.



Raportul de tara al Romaniei elaborat de Comisia Europeana spune raspicat ca restructurarea si privatizarea in sectorul energetic trebuie finalizate pentru a avea o piata functionala a energiei.



Dar, nu s-a uscat inca bine cerneala de pe contractele de privatizare din acest an pentru a vedea impactul social al acestora, care a speriat de multe ori autoritatile si le-a directionat catre o politica aparent lipsita de socuri, dar mai ales de eficienta.



Petrom este o companie petroliera cu 57.000 de angajati, una dintre cele mai supradimensionate din aceasta bransa pe plan european. Daca raportam la cifra de afaceri si profitul anual obtinut, cazul companiei romanesti devine aproape unic, cu atat mai mult cu cat sindicatele conduse de puternicul lider sindical Liviu Luca fac presiuni pentru a limita reducerea numarului de angajati.



Petrom a avut deja parte de o externalizare importanta in 2002, cand activitatile de servicii si mentenanta au fost externalizate cu tot cu salariatii, luand nastere compania Petromservice.



Procesul de externalizare al activitatilor care nu fac parte din afacerea de baza (asa numitul core business) este de asteptat sa duca la plecarea altor zeci de mii de salariati de la Petrom, Electrica si Distrigazuri in urmatorii ani.



Restructurarea si integrarea acestor companii in structura corporatiilor straine care acum au intrat pe piata este estimata la minim doi - trei ani. Adica exact perioada de timp pe care companiile romanesti o mai au la dispozitie pentru a deveni competitive pentru a rezista jucatorilor puternici de pe piata europeana. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO