Proprietăţi

FMI: Preturile locuintelor vor continua sa urce

15.11.2007, 18:35 13

Preturile proprietatilor imobiliare din Romania vor continua sa creasca, intrucat intrarea capitalurilor straine nu a ajuns la saturatie, a declarat ieri la Varsovia Juha Kahkonen, consultant senior in cadrul Departamentului Europa al Fondului Monetar International (FMI).
"Cand intra capital intr-o tara, este normal ca resursele sa fie orientate catre bunuri, de aceea preturile cresc. In unele state, procesul acesta este avansat, iar preturile imobiliarelor a inceput sa scada, ca in cazul statelor baltice", a afirmat Kahkonen, la prezentarea raportului "Regional Economic Outlook" elaborat de FMI.
El a adaugat ca autoritatile romane trebuie sa gestioneze atent situatia pentru ca procesul de inversare a tendintei, in sensul reducerii preturilor, sa nu produca turbulente. "Ceea ce este sigur este ca ceea ce urca si coboara", a completat Kahkonen.
Totodata, Kahkonen a adaugat ca este nevoie de politici macroeconomice pentru a se asigura ca nu exista exces de cerere pe partea de creditare.
Banca Nationala a evidentiat in mai multe randuri ca o parte din investitiile straine sunt directionate catre piata imobiliara, unde cererea mare de locuinte permite cresteri semnificative la nivelul preturilor.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat marti in fata parlamentarilor din comisiile reunite de buget - finante ca o parte din investitiile straine reprezinta plasamente in piata imobiliara, ceea ce creste riscul unui bubble (umflare artificiala a preturilor urmata de prabusirea lor) in sectorul constructiilor, la fel ca in SUA.
In ultimii ani, preturile locuintelor din mediul urban au inregistrat cresteri anuale intre 50% si 100%.
Analistii imobiliari sustin ca numai in primul trimestru din acest an, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, apartamentele din Bucuresti s-au scumpit cu 20 -25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO