Proprietăţi

Equest a scos la vanzare proprietati de 160 mil. euro

Equest a scos la vanzare proprietati de 160 mil. euro

George Teleman, seful Equest in Romania

10.11.2008, 19:45 88

Fondul britanic de investitii Equest Balkan Properties, cu un portofoliu de zece proprietati pe piata locala, a scos la vanzare sapte dintre acestea, cu o valoare de circa 160 de milioane de euro. Compania a vandut recent mallul City Center din Sofia pentru 101,5 mil. euro, suma din care 21 mil. euro vor fi directionati catre dezvoltarea a doua proiecte de pe piata locala.

Pe piata locala, actionarii Equest ar fi dispusi sa renunte la toate proprietatile finalizate, respectiv centrele comerciale Vitantis din Bucuresti, Moldova Mall din Iasi si un proiect din Targoviste, inchiriat catre Praktiker si Technomarket, precum si patru cladiri de birouri de mici dimensiuni din Capitala.
"In conditiile in care nu vom primi oferte competitive avem o echipa formata pentru managementul activelor si dezvoltare, astfel ca le putem pastra in portofoliu", a precizat George Teleman, managing partner al companiei.
Pentru parcul de retail Vitantis din Capitala, cu o suprafata inchiriabila de 37.000 mp si chiriasi precum Carrefour, Praktiker si Technomarket, si pentru centrul comercial Moldova Mall din Iasi, firma Cushman & Wakefield are mandat de vanzare. "Pentru Bucuresti este mai usor de gasit cumparatori decat pentru Iasi, dar recomandarea mea este sa asteptam trecerea Sarbatorilor de iarna deoarece cam toate fondurile au inghetat achizitiile. Vitantis l-as scoate la vanzare la un randament de 7,5%, in euro pe an, respectiv un pret de peste 80 de milioane de euro", a declarat Razvan Gheorghe, directorul Cushman & Wakefield. Pentru celelalte proprietati disponibile spre vanzare Equest a platit in perioada 2006-2007 peste 65 mil. euro. Compania se va concentra astfel pe proiectele aflate in dezvoltare, carora le mai poate aduce valoare adaugata.
"O parte din fondurile care urmeaza a fi incasate din vanzarea City Center Sofia va avea ca destinatie finalizarea centrului logistic din Bucuresti - Bucharest West Logistic Center - , circa 6 milioane de euro, si furnizarea componentei de equity pentru dezvoltarea parcarii multifunctionale EuroCarPark din Bucuresti, circa 15 milioane de euro", a declarat Teleman. Inasprirea conditiilor de creditare si cresterea dobanzilor determina o serie de investitori sa renunte la o parte din portofoliul imobiliar pentru a-si putea continua programul de dezvoltare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO