Proprietăţi

Dezvoltatorii proiectelor de birouri nu reusesc sa tina pasul cu cererea

17.02.2005, 00:00 19

Ritmul de livrare al imobilelor de birouri clasa A, chiar daca a inregistrat cresteri sustinute in ultimii 2 ani, mai ales, nu a depasit cererea provenita din partea multinationalelor care s-au decis sa intre pe piata romaneasca. Oferta de spatii nu va surclasa solicitarile nici in 2005, sustine reprezentantii competitorilor din piata.
"Nu se intrevad schimbari majore in ceea ce priveste oferta de spatii de birouri de clasa A, in conditiile unei constante cresteri a cererii, fapt ce va duce in continuare la un grad foarte redus de spatii disponibile" sustine Mihai Ghircoias, seful departamentului de spatii de birouri al companiei imobiliare CB Richard Ellis.Situatia pune probleme chiriasilor "mari", cu cereri ce depasesc 1.000 de metri patrati utili, si care doresc sa intre definitiv in noile spatii pana la sfarsitul anului, mai spune acesta.
"In ceea ce priveste prima jumatate a anului curent, observam ca pe piata birourilor de clasa A vor intra foarte putine proiecte. In aceasta categorie se inscrie Unimed Building, cu suprafata de peste 8.000 de metri patrati, amplasat in centrul Bucurestiului, langa Piata Universitatii si bulevardul Nicolae Balcescu. Aceasta arie este punctul zero al tuturor activitatilor comerciale, bancare si culturale din Capitala", sustine Mihaela Raducanu, directorul Departamentului Inchirieri in cadrul companiei Regatta.
Piata spatiilor de birouri din Bucuresti este in continua dezvoltare, ponderea spatiilor de clasa A fiind insa relativ scazuta comparativ cu cea din alte capitale din tarile vecine, spune Radu Lucianu, director al departamentului de spatii de birouri al companiei Eurisko.
Stocul estimat de spatii de birouri de clasa A din Bucuresti ce va fi livrat in anul 2005 este de circa 50.000 de metri patrati. In total, oferta de spatii de birouri va inregistra cresteri semnificative in anul 2005, cand stocul de birouri va creste cu aproximativ 50%. Zona de nord este principala tinta a investitorilor interesati in dezvoltarea unor proiecte de mare anvergura pe acest subsegment al pietei imobiliare, afirma Lucianu.
Daca avem in vedere experienta celorlalte tari din Centrul si Estul Europei, tendinta pe termen lung este de usoara scadere a chiriilor, pe masura ce oferta de spatii va egala si depasi cererea. "In ceea ce priveste vanzarea de spatii de birouri, situatia este diferita, oferta fiind mult prea mica pentru cererea existenta, acest lucru reflectandu-se in cresterea constanta a preturilor de tranzactionare", mai spune Ghircoias.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO