Proprietăţi

Dezvoltatorii israelieni si spanioli iau cu asalt piata imobiliara locala

12.07.2007, 19:27 49

Companiile de dezvoltare imobiliara din Spania si Israel sunt printre cei mai activi investitori de pe piata locala, in conditiile in care real estate-ul din aceste tari a atins o oarecare saturatie care face investitiile mai putin atractive, in timp ce piata locala a devenit una dintre principalele tinte din regiune.
Active in special pe domeniul rezidential, dar si pe cel al spatiilor de birouri si comerciale, companii precum Hercesa, Ibiza Construct, GTC sau oamenii de afaceri israelieni care dezvolta centrele comerciale Euromall au ajuns sa controleze afaceri cumulate de peste un miliard de euro.
"Sectorul imobiliar este cel mai atractiv pentru investitorii israelieni si spanioli (de pe piata locala - n.red.). Piata este dinamica, atractiva si foarte profitabila. Investitorii israelieni se orienteaza in principal catre terenurile din zonele adiacente Bucurestiului, pretabile pentru dezvoltarea proiectelor rezidentiale", declara Monica Marin, partner manager al companiei imobiliare EuroMetropola.
In Romania figureaza peste 2.500 de companii cu capital israelian, conform aceleiasi surse, care citeaza date furnizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
Alaturi de companiile de dezvoltare, o serie de investitori sunt interesati doar de potentialul terenurilor din Bucuresti si imprejurimi, astfel ca o buna parte din investitii sunt orientate catre achizitionarea de loturi fara a avea intentia de a realiza proiecte pe aceste suprafete.
"Israelienii vin cu o experienta foarte bogata atat in tehnica de constructie, cat si in managementul investitiilor. Mai nou, se bucura si de sprijinul bancii israeliene care a deschis la sfarsitul anului trecut o filiala in Romania", declara Marin.
Printre cele mai importante companii israeliene de pe piata locala se numara Africa Israel, implicata in dezvoltarea centrului comercial Cotroceni Park, Globe Trade Center (GTC), firma activa pe segmentul rezidential, de retail si de birouri, Platinum Group, care a anuntat proiecte de circa 2.000 de apartamente in Capitala, sau oamenii de afaceri Moshe Turgeman si Tomer Barhon, care alaturi de francezul Bernard Braka dezvolta centrele comerciale Euromall.
Pe de alta parte, investitorii spanioli se orienteaza cu precadere spre achizitionarea de vechi platforme industriale, aflate in puncte strategice ale Bucurestiului, cu scopul dezvoltarii de ansambluri rezidentiale.
Una dintre cele mai active companii spaniole pe acest segment este Hercesa, care a achizitionat fabricile de paine Titan si Spicul din Bucuresti, pe terenul carora intentioneaza sa dezvolte proiecte care vor cuprinde peste 2.000 de apartamente. Un alt proiect important al spaniolilor este situat in Ghencea, unde Hercesa s-a asociat cu fondul de investitii Bluehouse Capital, pentru un proiect rezidential de mari dimensiuni.
Totodata, companii precum Riofisa, GEA Prasa, IUE Leader Imobiliare, Ibiza Construct sau Grupo Lar, implicate in special pe segmentul rezidential, au anuntat proiecte de cateva mii de apartamente la nivelul Bucurestiului.
Chiar daca intr-o mai mica masura, investitiile spaniole si israeliene se orienteaza si catre segmentul logistic, precum si spre achizitionarea de apartamente aflate in diferite stadii de executie.
In ceea ce priveste fondurile de investitii, austriecii si britanicii s-au remarcat drept cei mai importanti investitori de pe piata locala, o buna parte din tranzactii, precum Europe House sau Euromall Pitesti, fiind realizate cu parteneri israelieni.

Unde merg banii israelienilor
Africa Israel detine o participatie de 50% in firma care dezvolta centrul comercial Cotroceni Park, care implica o investitie de aproximativ 200 de milioane de euro.
Globe Trade Center (GTC) a dezvoltat doua imobile de birouri in Piata Victoriei, Europe House si America House, dupa care s-a implicat in dezvoltarea centrelor comerciale
Galleria si a mai multor ansambluri rezidentiale.
Platinum Group, dezvoltatorul proiectului Vitan Platinum Towers, a achizitionat alte doua terenuri pe care intentioneaza sa ridice 2.000 de apartamente.
Oamenii de afaceri Moshe Turgeman si Tomer Barhon, alaturi de francezul Bernard Braka, dezvolta centrele comerciale Euromall, primul fiind inaugurat in aceasta vara la Pitesti. Acestia au anuntat investitii si in segmentul rezidential si de birouri.

Spaniolii construiesc zeci de mii de apartamente
Hercesa a anuntat investitii in trei proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, pe platformele fabricilor de paine Titan si Spicul, precum si in zona bulevardului Ghencea, care insumeaza circa 5.000 de apartamente.
Fadesa nu este interesata doar de piata Capitalei, cele 16.000 de locuinte pe care intentioneaza sa le construiasca fiind impartite intre Bucuresti si Bacau.
Compania Ibiza Construct se anunta a fi unul dintre cei mai importanti dezvoltatori din nordul Bucurestiului, dezvoltand mai multe proiecte in zone precum Gradina Botanica, Scoala Americana sau Voluntari.
Compania GEA Prasa are in derulare doua proiecte imobiliare de 300 milioane de euro in Capitala si va livra circa 1.500 de apartamente in urmatorii trei-patru ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO