Proprietăţi

Depozitele, spatiile comerciale si rezidentialul, la cautare in Timisoara

25.02.2004, 00:00 43



Piata imobiliara din Timisoara, unul dintre cele mai bine pozitionate orase din Romania din punctul de vedere al investitiilor atrase, a crescut anul trecut. Terenurile destinate depozitelor, spatiile comerciale si segmentul rezidential au fost perfomerii pietei.



"In mometul de fata, piata imobiliara este in continua dezvoltare in special pe sectorul spatiilor de productie-depozitare, comerciale si rezidentiale" este de parere Ramona Belejan, director de marketing al companiei Casadomi.



Potrivit unui studiu al companiei, spatiile de birouri se afla la polul opus, fiind unul dintre cele mai putin active segmente ale pietei imobiliare.



"Segmentul spatiilor de birouri a fost unul mai putin dinamic in anul 2003. Tranzactiile incheiate in cazul spatiilor de birouri clasa B s-a facut la chirii cuprinse intre 7-10 dolari pe metrul patrat, iar pentru clasa A acestea s-au efectuat la preturi variind intre 10-15 dolari pe metrul patrat" completeaza Belejan.



Cele mai cautate zone din Timisoara cand vine vorba de spatii de birouri sunt, potrivit aceluiasi studiu, zona ultracentrala si de nord a orasului datorita potentialului de dezvoltare cat si activitatilor de afaceri concentrate in aceste zone.



"In general criteriile dupa care sunt alese locatiile pentru sedii de firme se refera la suprafata, zona, amenajari, pret. In ceea ce priveste zona se cauta locatii cat mai bine amplasate, cu vad pietonal, acces cat mai rapid spre arterele din oras si mijloacele de transport in comun" completeaza oficialul Casadomi.



Cel mai dinamic segment al pietei timisorene a fost anul trecut reprezentat de terenuri. "Comparativ cu anul precedent, 2003 a adus cu sine o crestere a cererii pentru spatii de productie-depozitare, iar investitiile in terenuri in vederea construirii de hale a crescut cu 40%" adauga Belejan.



Oferta de spatii cu destinatie de productie si depozitare in Timisoara este in prezent de 223.800 metri patrati din caer 88.120 sunt disponibili la vanzare iar 135.680 la inchiriere.



"Predominanta este inchirierea spatiilor de productie, dupa care urmeaza constructia de astfel de spatii iar apoi achizitionarea lor. Spre deosebire de primele 6 luni ale anului trecut cand preturile atat la terenuri cat si la spatii au crescut, in ultima parte a anului s-a inregistrat o stationare a preturilor" precizeaza Belejan. Locatia, pretul, utilitatile si amenajarile sunt principalele criterii de alegere a unui spatiu de productie-depozitare.



Sectorul rezidential a reprezentat la randul sau anul trecut unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei imobiliare din Timisoara.



Explicatia este reprezentata de aparitia, la fel ca si in Bucuresti, a tot mai multe proiecte rezidentiale la preturi accesibile.



"Noi am demarat anul trecut constructia unui astfel de proiect in zona Mircea cel Batran. Complexul rezidential va fi format din 15 vile repartizate, fiecare pe doua nivele" spune Ramona Belejan, director de marketing al companiei Casadomi. Sunt disponibile doua tipuri de vile, preturile acestora variind intre 49.000 Euro (3 camere) si 58.000 Euro pentru (4 camere si garaj. "Vilele pot fi cumparate si prin credit ipotecar, ceea ce creste atractivitatea acestui tip de proiect imobiliar pentru potentialii clienti" completeaza Belejan.



In aceste conditii, existenta unor proiecte de complexuri rezidentiale noi in Timisoara a facut ca proprietarii de vile si case deja existente si cu o vechime considerabila sa scada preturile. Reactia este normala avand in vedere ca potentialii cumparatori de case sau vile tind sa aleaga tot ami mult constructii noi deoarece acestea nu implica investitii suplimentare dupa achizitionare in consolidare sau refacere.



Anul trecut a inregistrat astfel, potrivit Casadomi, o crestere a vanzarilor mai ales in sectorul caselor. In acest segment, atat cererea cat si oferta au crescut, insa ritmul de crestere al cererii a depasit pe cel al ofertei.



Sectorul apartamentelor a inregistrat la randul sau o crestere, atat in ceea ce priveste preturile la vanzare cat si la inchiriere.



"Preturile apartamentelor au crescut cu 20% la vanzare, din luna mai pana in octombrie anul trecut, iar preturile la inchirierea apartamentelor in Timisoara au crescut cu 15% " precizeaza Belejan.



Cresterea se datoreaza si faptului ca, spune Belejan, Timisoara este unul dintre cele mai importante centre universitare, iar in perioada septembrie-octombrie o data cu inceperea anului universitar vin studentii, aflati in cautarea unui apartament de inchiriat.



"In aceasta perioada cererea pentru inchirierea de apartamente este mai mare, iar oferta este limitata ceea ce aduce dupa sine o crestere a preturilor. Preturile variaza si aici in functie de zona si amenajari" conchide Belejan.



Pe piata spatiilor comerciale, cea mai importanta tendinta a fost anul trecut, potrivit studiului Casadomi, cresterea cererii pentru spatii amplasate in zona ultracentrala sau in marile centre comerciale.



"Pe arterele principale, oferta este mica. Aceste spatii sunt ocupate permanent si reprezint cele mai bune locatii din punct de vedere al imaginii si potentialului comercial pe care il ofera" adauga Ramona Belejan.



In prezent chiriile sunt cuprinse intre 25-35 euro/ mp in zona ultracentrala, pe arterele principale intre 15-25 euro/mp, iar la periferie intre 5-10 euro/ mp.



Pentru unele dintre spatiile de inchiriat exista si varianta vanzarii iar preturile sunt cuprinse intre 1000-2000 euro/mp in zona ultracentrala, 500-1.500 euro/mp pe arterele principale si intre 100-600 euro/mp la periferie. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO