Proprietăţi

Crevedia, Balotesti, Saftica sau Afumati, noile tinte ale dezvoltatorilor imobiliari

Crevedia, Balotesti, Saftica sau Afumati, noile tinte ale dezvoltatorilor imobiliari
21.02.2008, 19:03 340

Zona de nord a cunoscut cea mai puternica extindere, insa de foarte multe ori proiectele imobiliare au fost dezvoltate fara infrastructura necesara. Dezvoltatorii se orienteaza in prezent catre localitati precum Crevedia, Corbeanca, Balotesti sau Saftica, unde exista alimentare cu gaze si apa sau exista proiecte de infrastructura in curs de dezvoltare, spune Romeo Florea, directorul de marketing al companiei imobiliare Media City, care promoveaza proiecte rezidentiale de 55 mil. euro in cadrul targului imobiliar tIMOn, care se desfasoara in perioada 20-24 februarie la World Trade Center.
Potrivit lui Florea, sudul nu este inca atractiv pentru dezvoltatori, pentru ca e cunoscut ca o zona poluata si industriala. "Sudul va deveni atractiv in trei-patru ani. In prezent ratele de castig din aceasta zona sunt destul de reduse, iar interesul cumparatorilor de case este in continuare concentrat catre nordul Capitalei", spune el.
Dezvoltatorii imobiliari si-au extins proiectele si catre nord-est, in localitati precum Afumati sau Stefanestii de Jos. Compania Vilblok, detinuta de omul de afaceri turc Fehmi Ozturk, va construi un proiect rezidential cu 117 vile langa Afumati, pe un teren de 6,4 hectare, in care va investi circa 14 mil. euro. "Am vandut deja 17 vile, pentru ca proiectul este situat intr-o zona cu acces direct la drumul european E60, catre Urziceni", spune Camelia Craciun, assistant manager al Vilblok.
Un alt proiect situat in nord-vestul Capitalei dezvoltat de investitori turci, in localitatea Stefanestii de Jos, este Cosmopolis, care va avea 4.600 de locuinte, in urma unei investitii de 700 mil. euro. Prima faza, cuprinzand 565 de locuinte, a fost deja vanduta si au inceput vanzarile la a o doua faza, potrivit companiei Opus Land Development, dezvoltatorul proiectului.
Tot in nord-vestul Capitalei, compania Asset Management System, cu capital american, dezvolta proiectul Casa Nova Residence, o investitie de 300 de milioane de euro. Investitia va fi amplasata in Corbeanca si va cuprinde 800 de vile.
O alta tendinta evidentiata de dezvoltatorii prezenti la tIMOn este ca in urmatorii ani investitorii se vor orienta catre constructia de locuinte cu suprafete reduse, pentru a facilita accesul mai multor categorii de cumparatori. Potrivit normativelor in vigoare, camera de zi dintr-o garsoniera nu poate avea mai putin de 18 mp, dimensiune care se pastreaza si la apartamentele cu doua camere, unde suprafata dormitorului poate insa cobori pana la 12 metri patrati. La apartamentele cu trei camere, limita pentru camera de zi este tot de 18 metri, iar dormitoarele trebuie sa aiba, insumat, cel putin 22 mp. Suprafetele minime ale bucatariilor pentru fiecare dintre tipurile de locuinte variaza intre 5,5 mp si 5,8 mp.
La tIMOn sunt prezentate peste 80 de proiecte, totalizand 8.420 de apartamente, 1.240 de vile, 360 de locuinte de vacanta si 400 in strainatate.

Apartamente si iaht in Bulgaria

"In cadrul proiectului Marina City din Balcic, un om de afaceri roman a cumparat cele mai scumpe cinci apartamente, fiind atras de faptul ca ansamblul rezidential se afla langa un port de iahturi, acestea fiind pasiunea lui", a declarat Elisaveta Stoycheva, directorul general al Euro Solutions din Bulgaria. Firma promoveaza in cadrul targului imobiliar tIMOn doua proiecte pe malul marii in localitatile Kavarna si Balcic, cu preturi incepand de la 1.000 de euro pe mp. De asemenea, compania eSTATE Consulting are in oferta la targ apartamente in Egipt, pornind de la un pret de 11.000 de euro pentru o garsoniera de 50 mp si ajungand la 115.000 de euro pentru o casa de 250 mp, situata in regiunea turistica Hurghada. "Printre cei care s-au interesat pana acum de locuinte in Egipt se numara atat tineri care vor sa-si petreaca vacantele, dar si persoane care vor sa se retraga la pensie in strainatate", spune Alexandru Suciu, reprezentantul eSTATE Consulting. Spre comparatie, cea mai ieftina garsoniera din Bucuresti prezentata la targ avea un pret de 49.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO