Proprietăţi

Chiriile pentru spatiile de pe arterele comerciale au crescut cu 20 - 30%

25.05.2006, 00:00 20

Chiriile pentru spatiile de pe arterele comerciale din Bucuresti au crescut anul trecut cu 20-30%. Explicatia este ca oferta de spatii pe arterele comerciale nu a crescut in decursul anului 2005, pentru ca nu au fost livrate pe piata cladiri rezidentiale cu spatii de retail, potrivit consultantilor de pe piata imobiliara.

Preturile de vanzare pentru locatiile din zonele comerciale primare, cum ar fi bulevardele Balcescu, Magheru si Bratianu sau Calea Victoriei, au fost de circa 7.000 - 9.000 de euro pe metrul patrat pentru locatiile din zonele comerciale primare. "Luand in considerare experienta tarilor vecine, precum si cererea mare pentru asemenea spatii, preturile vor creste pana la 10.000 de euro pe mp", afirma reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Deasupra acestei limite, chiriile vor deveni foarte scumpe, ceea ce va face extrem de dificila inchirierea de catre retaileri a unor asemenea locatii.

Cea mai mare crestere a preturilor a fost inregistrata in zona comerciala primara sau in alte locatii atractive din cartiere aglomerate precum Drumul Taberei, Iuliu Maniu sau Pantelimon - Delfinului, potrivit unui studiu Colliers. Bancile au fost dispuse sa plateasca cel mai mult si au inchiriat cele mai multe dintre spatii si au afectat diversitatea clientilor pe principalele bulevarde.

In zonele comerciale primare, precum Magheru sau Calea Victoriei, exista spatii comerciale inchiriate mai mult pentru imagine decat pentru volumul de vanzari care poate fi atins. "Chiriile in aceste zone sunt de circa 100 euro/mp/ luna, in timp ce chiria medie lunara pentru centrele comerciale din Bucuresti este de circa 30 euro/mp/ luna", spune Oana Iliescu, consultant la Departamentul de Retail in cadrul DTZ Echinox.

In ceea ce priveste noile centre comerciale care urmeaza sa fie livrate pe piata, calitatea locatiilor va influenta in mod direct preturile. Pentru noile mall-uri livrate de dezvoltatori profesionisti, chiria poate fi mai mare cu circa 20% sau chiar mai mult. La sfarsitul anului trecut, toate spatiile comerciale de calitate din Bucuresti erau ocupate in intregime, potrivit Eurisko. Mai mult, in 2005 existau liste de asteptare pentru locatii ca Bucuresti Mall, Plaza Romania, Unirea Shopping Center sau galeriile comerciale din cadrul supermarketurilor.

In ultimii doi ani oferta de centre comerciale a crescut, ceea ce condus la o tendinta de asteptare pentru chirii mai reduse pentru noile proiecte din partea companiilor interesate de spatii comerciale. Totusi, luand in considerare presiunea de a obtine spatii in noile mall-uri, preturile au crescut usor.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO